- Jeg er glad jeg rakk å ble eldre før jeg gjorde det

Kristen Stewart om de dristige scenene i «On the Road».

CANNES/OSLO (Dagbladet): Etter filmer som «The Runaways» og «Welcome to the Rileys» er det ikke lenger noen som lurer på om «Twilight»-stjerna Kristen Stewart (22) kan mer enn å spille livredd, vampyrforelska tenåring.

I sommer kan du se henne som en tøff Snøhvit i actioneventyret «Snow White and the Huntsman», og i dag møtte hun pressen i Cannes for å snakke om sin rolle i filmatiseringa av Jack Kerouacs legendariske beatroman «On the Road».

Filmen er med i hovedkonkurransen på årets filmfestival og har fått mye oppmerksomhet for å vise stjerna toppløs og i sexscener. I Cannes i dag sa Stewart at hun diskuterte rollen som «Marylou» - elskerinna til hovedpersonen «Dean Moriarty» og kona til hans kompis «Sal Paradise» - med regissør Walter Selles allerede da hun var seksten eller sytten år gammel.

- Med en gang vi satt overfor hverandre, visste vi at vi elsket historien av de samme grunnene. Men jeg er glad jeg rakk å bli eldre før jeg gjorde det, sier Kristen Stewart.

- Jeg bare gikk for det Hun innrømmer at det var en utfordring å gjennomføre de dristige scenene.

- Det første folk sier når de har spilt i slike scener, er: «Å, regissøren fikk meg til å føle meg trygg» og alt det der. Men jeg elsker å presse meg selv, skremme meg selv. Å se et genuint uttrykk på lerretet er det mest interessante. Jeg ville gjøre dette, understreket skuespilleren på pressekonferansen i dag.

- Jeg ville være så nær rollen som jeg kunne. Jeg hadde bare en tanke i hodet. Jeg bare gikk for det. Så lenge du er ærlig i det du gjør, er det ingenting å skamme seg over, fortsatte Stewart.

KOMPISER: Gareth Hedlund og Sam Riley spiller kompisene Dean og Sal i den nye filmen. Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon
KOMPISER: Gareth Hedlund og Sam Riley spiller kompisene Dean og Sal i den nye filmen. Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Romanen «On the Road», som kom i 1957 og bygger på Kerouacs egne erfaringer som rotløs, ung mann på ferd kryss og tvers av det amerikanske kontinentet, regnes som en av bærebjelkene i den såkalte beat-litteraturen og omfatter både rusbruk og en seksuell promiskuitet som ikke akkurat var mainstream i femtitallets USA.

Trang fødsel Boka, som i sin tid fikk en høyst blandet mottakelse av kritikerne, kjennetegnes også av fraværet av en klassisk spenningskurve og fortellerstruktur. Artister som Bob Dylan og Tom Waits er blant dem som likevel er tungt påvirket av de såkalte beatforfatterne.

Filmatiseringa av «On the Road» har hatt en trang fødsel. Francis Ford Coppola, som kjøpte filmrettighetene til boka for 35 år siden, skal ha slitt i årevis med å lage et godt manus av den.

Ethan Hawke og Brad Pitt, Billy Crudup og Colin Farrell er blant skuespillerne som opp gjennom åra har vært aktuelle som radarparet «Dean Moriarty» og «Sal Paradise».

Først da «The Motorcycle Diaries»-regissøren Selles ble tilknytta prosjektet, ble det fart i ting, og i fjor startet opptakene med Gareth Hedlund og Sam Roley i hovedrollene og Stewart, Viggo Mortensen, Steve Buscemi og Kirsten Dunst i andre roller.

I CANNES: Kristen Stewart, Garrett Hedlund og Kirsten Dunst presenterte filmen i Cannes i dag. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO
I CANNES: Kristen Stewart, Garrett Hedlund og Kirsten Dunst presenterte filmen i Cannes i dag. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO Vis mer