«Jeg er heldigvis født enkel»

Ari Behn synes det aldri har vært lettere å skrive enn nå. Han mener han takler det enorme presset fordi han er enkel mann.

- Jeg er heldigvis født enkel. Det er vel derfor jeg ikke har vært redd, sier Ari Behn til Bokspeilet.

Om tre uker lanserer han romanen «Bakgård».

Boka er allerede refusert av Behns svenske forlegger Lindelöv fordi han mener den er for endimensjonal. Men Bokklubben Nye Bøker, som har gjort den til hovedbok, antar likevel at den vil leses av rundt 100000 nordmenn.

Vil være en trollmann

Ari Behn har vært utsatt for et enormt press etter at han giftet seg med prinsesse Märtha Louise.

Men dette ser ikke ut til å ha skremt suksessforfatteren.

- Det er mulig folk ikke trodde det ville bli noen bok. Det er mulig folk tenkte at det ville bli umulig for meg å fortsette som forfatter. Men faktum er at det aldri har vært lettere for meg å skrive enn akkurat nå, sier Ari Behn.

Han forteller også om hvorfor han skriver, og sammenlikner forfattere med trollmenn.

- Det er jo dét jeg vil være. En trollmann. Ikke forhekse leserne, kanskje, men fortrylle dem. En som svinger tryllestaven i lufta og lar det drysse litt tingeling-støv over verden.

Måtte videre

Behn kaller «Bakgård» en reiseroman. Historien er inspirert av hans egne reiser i Nord-Afrika generelt, og havnebyen Tanger spesielt.

- Jeg synes det er veldig fascinerende at det kan oppstå sånne miljøer rett utenfor stuedøra vår. Tanger ligger bare en liten båttur fra Europa, i randsonen av vår sivilisasjon, og er på mange måter et samfunn på vranga. Helt siden 50-tallet har kunstnere, musikere og forfattere vært tiltrukket av Tanger som et fristed. Dette er nytelsessyke mennesker som har alt, masse penger, tjenere, palasser. De har havnet i Tanger fordi Vesten kjedet dem til døde. De har skylt i land der, lykkejegere, halvkunstnere, mennesker med vilje til å utrette noe, men så har de stranda der.

På spørsmål om hvorfor ikke han strandet der, svarer Ari at han måtte videre.

Behn forteller også at familielivet har strukturert ham. Han har ikke den samme rastløsheten i seg som han hadde før.

- Det har vært et press utenfra, men i det presset har jeg vært nødt til å skape et rom. Og i det rommet har jeg fått en ro som jeg aldri har hatt før. Jeg er ikke rastløs lenger, jeg har fått meg en livspartner og et stabilt liv, sier Ari Behn til Bokspeilet.

IKKE RASTLØS: Ari Behn mener han har fått en ro som han aldri før har hatt etter at han gitet seg med prinsesse Märtha Louise. - Jeg er ikke rastløs lenger, jeg har fått meg en livspartner og et stabilt liv.