Anne Bitsch

- Jeg er helt forbløffet

Samfunnsgeograf og forfatter Anne Bitsch får ikke være til stede i salen under rettssaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus. Det reagerer hun sterkt på.

FØRSTE DAG: Dette skjedde første dag i rettssaken mot Philip Manshaus. Reporter: Emilie Rydning. Kommentator: Martine Aurdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er en underlig prioritering. Det er nærmest frislipp for utepils, men en forsker som sitter musestille i en krok og tar notater, nektes adgang, sier prisbelønt forfatter og samfunnsgeograf Anne Bitsch til Dagbladet.

- At det skjer under en av de viktigste rettshistoriske begivenhetene i moderne tid gir ikke mening, fortsetter hun.

Rettssaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus har startet i Asker og Bærum tingrett, og gjennomføringen er sterkt preget av smittevernet. Bitsch har arbeidet med menneskerettigheter, kjønn og seksuell vold i mange år, noe som har resultert i en doktorgrad. Nå er hun i gang med et større prosjekt om norsk nasjonalisme.

Manshaus-rettssaken strømmes live for dem med forhåndsgodkjent tilgang. Pressen har ikke tilgang til tingrettens lokaler, utenom NTB, noe som betyr at media er henvist til et merket område utenfor rettsbygget. Bitsch, som regnes som forsker, må følge saken fra kontoret.

Stort bokprosjekt

Smittevernet stikker kjepper i hjulene for Bitsch. Hun er i gang med stort forsknings- og bokprosjekt hvor hun tar for seg framveksten av og tilstedeværelsen til militant nasjonalisme i Norge fra 1979 til 2019. Det endelige resultatet skal bli til to bøker, utgitt av forlaget Gyldendal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer