STIEGS HEVN: Enka etter Stieg Larsen, Eva Gabrielsson mener at den avdøde samboeren ville tatt en grov og voldsom hevn for alt hans familie har usatt henne for. Det sier hun i et intervju med Teknisk Ukeblad.
Foto: Olle Sporrong
STIEGS HEVN: Enka etter Stieg Larsen, Eva Gabrielsson mener at den avdøde samboeren ville tatt en grov og voldsom hevn for alt hans familie har usatt henne for. Det sier hun i et intervju med Teknisk Ukeblad. Foto: Olle SporrongVis mer

- Jeg er ikke bitter, jeg er forbannet

Samboer etter Stieg Larsson, Eva Gabriselsson, mener den avdøde forfatteren ville hevnet seg på familien fordi hun ikke har fått noe av millionarven.

||| Enka etter Stieg Larsson gir seg ikke. Nå går Eva Gabrielsson til frontalangrep på Larsson familie i ny bok.

Boka er ferdig og blir lansert i Svarige, Frankrike og Norge i september.

Til Teknisk Ukeblad -Boka handler om vårt liv, min opplevelse av hans død, og hvordan vi jobbet sammen.

Det sier hun i et intervju i neste nummer av Teknisk Ukeblad, som også har kostet på seg en arkitektfagelig prat med Gabrielsson.

Hun framstår ikke som en slagen kvinne.

Grov hevn fra Stieg -Hva tror du Stieg Larsson hadde sagt om han hadde vært vitne til sin egen families behandling av deg?

-Stieg hadde ikke sagt noe, han hadde gjort noe. Han hadde ett motto og det var:

«Det er en plikt å ta hevn på den som forgriper seg på ens venner».

-Jeg var hans beste venn gjennom over 30 år, og Gud vet hva han hadde gjort, men det hadde vært grovt og voldsomt, sier hun i intervjuet.

Hadde knapt kontakt Bøkene og filmene har generert omlag 200 millioner i inntekter, men Eva Gabrielsson har ikke fått en øre fordi de ikke var gift eller hadde samboerkontrakt.

Larssons far og bror har fått alle royaltyinntektene til tross for at de knapt hadde kontakt med Stieg Larsson de siste 30 årene av hans liv.

-«Årene etter Stieg» handler om vårt liv, min opplevelse av hans død, og hvordan vi jobbet sammen, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Samarbeidet med Stieg Selv om plottet og persongalleriet er klekket ut av Stieg Larson, har Gabrielsson — i egenskap av å være arkitekt — gitt bo- og akritekmessige beskrivelser til bøkene.

-Ja. Jeg har holdt på med en bok om den kjente byplanleggeren Per-Olof Hallman som står bak noen av Stockholms hotteste og mest populære bygninger. Jeg hadde to kapitler igjen da Stieg spurte meg sommeren 2003 om han kunne få lov til å bruke noe fra min bok som miljøskildringer i sin egen bok. Lisbeth Salander og alle hjelperne bor i disse områdene, sier hun.

Dermed hevder hun at de faktisk samarbeidet om bøkene, noe som betyr at hun kan ha krav på deleer av inntektene fra bøkene og filmene.

Innsamlingsaksjon Administrerende direktør i norske Teknisk Ukeblad Media, Jan M. Moberg, er en av mange som har reagert på den urettferdige behandlingen av Gabrielsson i arveoppgjøret.

Dermed gikk han i spissen for en innsamlingsaksjon forr å hjelpe enka. Til nå har dette gitt 120 000 kroner, og det kommer stadig nye bidrag.

-Jeg har fortsatt problemer med å betale advokatutgiftene mine. Derfor er jeg også så takknemlig for den norske innsamlingsaksjonen, sier hun til Teknisk Ukeblad.