Jeg er ikke eliteklassen

Et av maktens privilegier er å fornekte sin egen makt. Nå er middelklassen kommet dit.

DET HANDLER OM KLASSE. Igjen. På nittitallet gikk ordet fra nøkkelbegrep (i sosiologi og raddispolitikk) til dinosaurbegrep, uten at ulikhetene i levekår og livssjanser ble mindre av den grunn, skriver Kjetil Rolness. Illustrasjon: Flu Hartberg
DET HANDLER OM KLASSE. Igjen. På nittitallet gikk ordet fra nøkkelbegrep (i sosiologi og raddispolitikk) til dinosaurbegrep, uten at ulikhetene i levekår og livssjanser ble mindre av den grunn, skriver Kjetil Rolness. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«JEG ER MIDDELKLASSEN. Den som vet hva klasse er. Jeg har oppfunnet og skrevet historien og det som jeg ikke har beskrevet, det finnes ikke. Jeg tilber en overklasse som overser og forakter meg. Jeg proletariserer meg ned til en arbeiderklasse som ler av meg og gjennomskuer mine klossete kjærtegn."

Dette diktet av Stein Mehren bør i dag revideres: Middelklassen vet ikke hva klasse er. Ikke engang middelklassesosialistene. Og arbeiderklassen var noe venstreintellektuelle beskrev før. Altså finnes den ikke lenger.

Det som finnes nåtildags er vanlige folk med stort forbedringspotensiale. Folk som sliter med skolevegring, manglende karriereambisjoner, politisk hjemmesitting, usunt kosthold, lite trening, dårlige medievaner, overmøblering, tvilsom barneoppdragelse og tradisjonelle kjønnsroller. Men bare vi får på dem kulturelle skolesekker, gir dem generell studiekompetanse, nøkkelhullmerkede matvarer, pappapermisjon og studierabatt hos Filarmonien, vil de sakte bli ledet i riktig retning. Og til slutt vil vi alle stemme SV, like god norsk design og danse på en seng av økologiske linser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer