- Jeg er ikke en del av kronprinsparets omgangskrets

Likevel har PFU-medlem Henrik Syse meldt seg inhabil før behandlingen av Slottets klage på Se og Hør.

Når PFU behandler Slottets klage på Se og Hør kommende uke, blir det uten fast medlem Henrik Syse. Han har meldt seg innhabil. Foto: Scanpix / Jørn H. Moen / Dagbladet
Når PFU behandler Slottets klage på Se og Hør kommende uke, blir det uten fast medlem Henrik Syse. Han har meldt seg innhabil. Foto: Scanpix / Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Henrik Syse, filosof og seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet, har meld seg inhabil for Pressens faglige utvalgs (PFU) behandling av Slottets klage på Se og Hør.

- Faglige forbindelser? - Jeg har ingen formelle bånd til kongehuset, og er heller ikke en del av kronprinsparets omgangskrets selv om Se og Hør til min overraskelse har framstilt det slik tidligere. Men jeg møter dem av og til i faglige sammenhenger, sier Syse til Dagbladet.

Kongefamilien klaget inn ukebladet for PFU for brudd på god presseskikk i mars i år, i etterkant av at Se og Hør publiserte en svært omfattende bildereportasje fra kronprinsparets reise i Karibia.

-Traff dem en god del Syse sier at det har vært diskusjoner i PFU om denne saken, og at det var han selv som ønsket å melde seg inhabil.

- I slike saker er det best å være på den sikre siden. Jeg satt i styret for Kronprinsparets humanitære fond fra 2001 til 2009, altså ganske lang tid, og da traff jeg dem en god del. Jeg ønsker ikke at det skal bli et tema ved behandlingen av klagen, og derfor vil jeg heller ikke være med å behandle den, sier han.

Syse møter PFU som representant for allmennheten, og blir erstattet av vararepresentant Camilla Serck-Hansen som i likhet med Syse er filosof.

Stor interesse Kjell Nyhuus, organisasjonssekretær i PFU opplyser til Dagbladet at Syse er den eneste som har meldt seg inhabil, men at det har vært flere habilitetsdiskusjoner knyttet til denne saken.

Klagen skal behandles tirsdag neste uke, og møtet er flyttet fra PFUs lokaler til et hotell, for å håndtere den store interessen rundt klagen.

Bilder av barna I en pressemelding fra Slottet i forbindelse med klagen het det at Se og Hør har publisert over 60 sider med bilder av kongefamilien på to private ferier, bilder tatt av barna på privat eiendom, forfulgt kronprinsessen på fottur i India og presentert intervjuer gitt til andre medier som egne eksklusive saker.

Les hele klagen fra Slottet her.

Se og Hør svarte med et 17 sider langt brev der redaktør Ellen Arnstad nedsabler klagen.

I et PFU-møte 21. mars i år ble klagen fra Slottet barbert ned fra åtte til fem punkter, da PFU fant at tre av punktene var foreldet.

Inhabil: Til tross for at han ikke regner seg blant kronprinsparets omgangskrets, har filosof Henrik Syse meldt seg inhabil for PFUs behandling av Slottets klage på Se og Hør. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
Inhabil: Til tross for at han ikke regner seg blant kronprinsparets omgangskrets, har filosof Henrik Syse meldt seg inhabil for PFUs behandling av Slottets klage på Se og Hør. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer