OMDISKUTERT: Vigdis Hjorths roman om incest, «Arv og miljø», har vært midtpunktet for årets heftigste litteraturdebatt. Flere mener hun har skrevet så tett opp til eget liv, at romanen indirekte anklager hennes egen far. Foto: Jørn H Moen
OMDISKUTERT: Vigdis Hjorths roman om incest, «Arv og miljø», har vært midtpunktet for årets heftigste litteraturdebatt. Flere mener hun har skrevet så tett opp til eget liv, at romanen indirekte anklager hennes egen far. Foto: Jørn H MoenVis mer

- Jeg er ikke et sunt menneske. Jeg har mange destruktive krefter i meg

Vigdis Hjorths sier at hun ikke skriver om seg selv, men for å glemme seg selv. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Det blir feil å bruke betegnelsen virkelighetslitteratur om min bok, sier Vigdis Hjorth og slår hånda bestemt i bordflaten på kafébordet i sentrum av Bærum.

Den norske forfatteren har etter lanseringen av romanen «Arv og miljø» i 2016, vært i sentrum for en heftig debatt om bruk av virkelige erfaringer i litteraturen. Hun ga bare to intervjuer om romanen som omhandler fortielse av seksuelle overgrep i en familie, og dro deretter utenlands.

Hjorth har siden nærmest holdt tyst om debatten som romanen utløste. Men mens vårsola endelig titter over hustakene i Bærum, åpner hun opp om hvordan hun opplevde høstens debatt.

Vigdis Hjorth  Født 19. juli 1959 i Oslo. Norsk prisbelønt forfatter. Har skapt debatt etter utgivelsen av «Arv og miljø» i 2016. Ble i 2017 nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen. Har tre barn og bor på Nesøya i Asker.

- Jeg har vært ute en vinternatt før, og min erfaring er at det ikke kommer noe godt ut av å gå inn i en sånn debatt. Og den foregikk på premisser jeg ikke godtok. Å prøve å lese en roman mot spørsmålet om hva som er sant i forhold til mitt liv, er helt irrelevant. Det er en helt fjern måte å lese på. Jeg godtok det ikke.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn