DEBATT

Jeg er ikke Gelius

I en tid der høyrepopulisme, antisemittisme og muslimhat er på fremmarsj, benytter Gelius anledningen til å komme med en fatal stempling av en verdensreligion med all dets mangfold

Gelius kommentar  er uverdig for presten som har tatovert inn sin kjærlighet til multikulturelle Vålerenga bydel og fotballklubb, skriver prest Bjarte Leer-Helgesen.

FOTO: PER FLÅTHE
Gelius kommentar er uverdig for presten som har tatovert inn sin kjærlighet til multikulturelle Vålerenga bydel og fotballklubb, skriver prest Bjarte Leer-Helgesen. FOTO: PER FLÅTHE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er rystet over torsdagens kronikk i Dagbladet, der sokneprest Einar Gelius bedriver en populistisk, ensidig islamkritikk som er uverdig for en profilert forfatter og teolog. Problemet er selve religionen islam og religionens profet, hevder han - uten forbehold. Problemet, i entall, er altså de andre. Hvilken banal retorikk, hvilken håpløs inngang til forsoning og forståelse mellom ulike kulturer og religioner!

I en tid der europeiske muslimer opplever diskriminering og mistenkeliggjøring fordi terrorister håner deres religion ved å drepe i Guds navn. I en tid der høyrepopulisme, antisemittisme og muslimhat er på fremmarsj, benytter Gelius anledningen til å komme med en fatal stempling av en verdensreligion med all dets mangfold. Så uklokt, så snevert, og så elendig timing!

Jeg mistenker Gelius for å tenke terrorister og Krekar når han hører ordet islam - Ikke de muslimske lederne som tar avstand fra Kreker i disse dager, ikke de muslimske ungdommene (hvilke helter, hvilke åpenbare kandidater til årets navn 2015!) bak fredsringen. Disse ungdommene som insisterer på at de er islam langt mer enn terroristene. Gelius kronikk er en hån mot disse stemmene. Den er et forsøk på å ødelegge den viktige religionsdialogen som synliggjøres ved muslimske, jødiske og kristne ledere i ring rundt synagogen i Oslo. Og den er uverdig for presten som har tatovert inn sin kjærlighet til multikulturelle Vålerenga bydel og fotballklubb. Har du ikke mer å si til ungdommene bak fredsringen, eller muslimene i Vålerenga, enn at deres religion og deres profet er problemet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer