DEBATT

Debatt: Fiskeoppdrett

Jeg er ikke i lomma på noen

Debatten om oppdrettsnæringen fortjener å bli basert på fakta, ikke på myter.

UAVHENGIG: – Jeg har ingen interesse av å styre forskningsresultater. Dersom forskningen ikke er uavhengig, er den heller ikke noe verd, sier fiskeriminister Per Sandberg etter «Brennpunkt»-programmet om oppdrettsnæringen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
UAVHENGIG: – Jeg har ingen interesse av å styre forskningsresultater. Dersom forskningen ikke er uavhengig, er den heller ikke noe verd, sier fiskeriminister Per Sandberg etter «Brennpunkt»-programmet om oppdrettsnæringen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet bidrar ikke til dette på lederplass mandag. Jeg er visstnok styrt av oppdrettsnæringen, kan jeg lese. Og ikke bare jeg, men også «kontrollbyråkratiet» og forskningsmiljøene. Tror virkelig Dagbladet på det de skriver?

Jeg har også sett «Brennpunkt», som viser forskere, oppdrettere og myndigheter som møtes på konferanse. Der både hilser vi på hverandre og slår av en prat. Ikke særlig oppsiktsvekkende. Det skjer i de fleste fagmiljøer. Men det er ikke noe bevis på at forskningen er styrt av verken næring eller politikere.

Jeg har ingen interesse av å styre forskningsresultater. Dersom forskningen ikke er uavhengig, er den heller ikke noe verd.

I «Brennpunkt»-programmet fremstilles det som om NIFES har manipulert et forskningsprosjekt for å få lavere verdier av uønskede stoffer i oppdrettslaksen. Det er feil. Fisken som ble brukt i forsøket er faktisk mer lik den fisken du får kjøpt i butikken i dag enn den du kjøpte for fire år siden. Det var også hele hensikten med å bruke en «designet fisk». Fiskens fôr endrer seg over tid, og forskerne ønsket resultater så tett opp til dagens virkelighet som mulig. De traff nesten. Er forskjellen stor? Nei. Var hensikten å sminke på sannheten? Nei. Har Dagbladet et selvstendig ansvar for å sjekke opplysninger de viderebringer? Jeg vil mene ja.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer