<strong>VANT RUMENSK FINALE:</strong> Ovi Jacobsen (39) gikk til topps sammen med Paula Seling som han omtaler som «Romanias svar på Alicia Keys». - Det er første gang noen har vunnet den nasjonale finalen for andre gang, og Romania har aldri vunnet finalen. Derfor er det ekstra viktig at vi gjør det bra i København, sier han. Foto: Torbjørn Berg/ Dagbladet
VANT RUMENSK FINALE: Ovi Jacobsen (39) gikk til topps sammen med Paula Seling som han omtaler som «Romanias svar på Alicia Keys». - Det er første gang noen har vunnet den nasjonale finalen for andre gang, og Romania har aldri vunnet finalen. Derfor er det ekstra viktig at vi gjør det bra i København, sier han. Foto: Torbjørn Berg/ Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke Jahn Teigen altså. Men langt på vei

Den rumenske statsministeren satser på at Ovi Jacobsen (39) vinner Eurosong-finalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Kona mi er lei av hele Melodi Grand Prix-sirkuset. Det er så utrolig sterke følelser og så mange hardcore fans som mener så mye. Selv er jeg blitt mer kynisk. Jeg fokuserer på å nå så langt som mulig, sier Ovi Jacobsen (39) som Dagbladet møter i studio på Bygdøy i Oslo.

Du husker han kanskje fra norsk MGP. Nå er Ovi klar for den europeiske finalen i København. Sammen med sin kvinnelige duettpartner Paula Seling, gikk han til topps i den rumenske finalen med europop-låta «Miracle».

Seieren skjedde ikke uten dramatikk. En berømt, kvinnelig tv-programleder fikk nemlig flest publikumsstemmer mens fagdommerne valgte «Miracle».

Kapret tredjeplass Paret har vist at de kan levere. De oppnådde tredjeplass i Eurosong-finalen i 2010 med «Playing with fire» som var skrevet av Ovi og produsert av Simen Eriksrud, som er mannen bak flere av Donkeyboys'hits.

- Siden vi kom på tredje plass sist, er det bare én plassering som teller nå.

Romania har aldri vunnet sangkonkurransen. Ovi forteller at de satser på et spektakulært sceneshow med hologram-effekter.

- Det ser ut som vi får økonomisk støtte av den rumenske regjering for å oppgradere showet. Etter at vi vant, ble vi invitert på Statsministerens kontor og han spurte om det var noe vi trengte.

Rumensk rogalending Artistnavnet er Ovi. Her til lands heter han Ovi Jacobsen fordi han tok etternavnet til kona Kitty. I Romania heter han Ovidiu Cernauteanu, og hans norsk-rumenske MGP-CV er blitt lang.

<strong>EUROSONG-MERITTER:</strong> Ovi Jacobsen (39) har gjort det skarpere som artist for Romania enn som norsk MGP-artist. Nå jobber han på spreng med sitt andre album. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
EUROSONG-MERITTER: Ovi Jacobsen (39) har gjort det skarpere som artist for Romania enn som norsk MGP-artist. Nå jobber han på spreng med sitt andre album. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

I 2006 nådde han «Siste sjansen». Tre år seinere kom han til finalen med en sang skrevet av Simone Larsen, og ble omtalt som «stolt rogalending» og «jærbu».

I 2012 skrev han låta «High on love» som gikk til finalen.

Fra Japan til Norge Ovi Jacobsen er oppvokst i Botosani i Romania, og fikk pianomusikken og sang inn gjennom gode, statlige musikkskoler.

- Slike kulturtilbud var kanskje noe av det mest positive med det gamle kommunistregimet, sier han.

Som 14-åring vant han en prestisjetung musikkpris. Han var på popgruppe-turné i Japan i ett år, da han plutselig ble oppringt av en norsk agent.

- Han spurte hva jeg ville synes om å komme til Norge. Det hadde jeg ikke tenkt på, gitt. Men du vet, unge folk hadde ingen framtid i Romania på den tida.

Krise i L.A.  Han skulle spille inn sin første plate i Los Angeles. En familievenn stilte opp med kontakter og finansiering.

- Det er lang historie som nesten tok livet av meg. Studio kom på 100 000 dollar. Men det viste seg at han som sto bak avtalen, var en kjeltring, og jeg var fryktelig misfornøyd med resultatet.

<strong>ANDRE GANG:</strong> Ovi Jacobsen og Paula Seling vant den rumenske MGP-finalen for andre gang. Foto:Radu Bucura Seling
ANDRE GANG: Ovi Jacobsen og Paula Seling vant den rumenske MGP-finalen for andre gang. Foto:Radu Bucura Seling Vis mer

Først i 2009 kom debutplata, med god hjelp fra blant andre Simen Eriksrud.

Andreplata er grunnen til at han nå er studio og jobber på spreng for å rekke finalen i København.

Flyttet til Romania  I 2001 giftet han seg med Kitty fra Stavanger og fikk sønnene Martin (10) og Filip (8).

Paret hadde hus på Bryne. Men etter den rumenske MGP-suksessen forslå Kitty å flytte til Bucurest. De har flere jern i ilden, blant annet tannturisme. 

Han mener nordmenn flest har feilaktige oppfatninger av Romania.

- Denne minoritetsproblematikken med sigøynerne, er jo en spesiell sak. Jeg hadde jo aldri flyttet til Romania med barna mine hvis det ikke hadde vært trygt, sier han — og legger til at de bor i et område som kan minne om Bygdøy i Oslo, altså privilegert.

Fikk skjeve blikk Han måtte kjempe for å være artist og musiker i Norge.

- Jeg kom hit som rumener og jeg fikk noen skjeve blikk. For å komme meg opp i musikkbransjen var jeg nødt til å ha selvtillit og tro på meg selv.

<strong>FAMILIEN I BUKAREST:</strong> Kona Kitty Jacobsen, sønnen Filip (8), datteren Sofie (15) og sønnen Martin (10). Foto: privat
FAMILIEN I BUKAREST: Kona Kitty Jacobsen, sønnen Filip (8), datteren Sofie (15) og sønnen Martin (10). Foto: privat Vis mer

Hvorvidt familien skal bo på Bryne eller i Bucurest framover, vet de ikke.

- Vi tar to år av gangen. Og Norge er jo alltid der, sier han.

- Nesten Jahn Teigen  Han lover, nesten helt sikkert, at det ikke blir flere MGP-deltakelser.

- Jeg håper dette er siste gang jeg er med. Jeg håper jeg gir meg på toppen.

Etter tredjeplassen og ikke minst etter årets seier, er han langt mer kjent i Romania enn i Norge.

- Jeg er ikke Jahn Teigen altså. Men langt på vei.

<strong>KJENT ARTIST:</strong>  Han er mer kjent i Romania enn i Norge, men enda ikke like kjent som Jahn Teigen, men det skal da også veldig mye til. Her med Paula Seling. Foto:Radu Bucura Seling
KJENT ARTIST: Han er mer kjent i Romania enn i Norge, men enda ikke like kjent som Jahn Teigen, men det skal da også veldig mye til. Her med Paula Seling. Foto:Radu Bucura Seling Vis mer
<strong>ANDRE PLATE:</strong> Det skader jo ikke å få den andre plata ferdig til MGP-sirkuset i København i mai. Her utenfor studio på Bygdøy i Oslo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANDRE PLATE: Det skader jo ikke å få den andre plata ferdig til MGP-sirkuset i København i mai. Her utenfor studio på Bygdøy i Oslo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer