KOMMENTARER

Jeg er ikke pappa’n din

Kinas president Xi Jinping vil absolutt ikke framstå som noen farsfigur.

XI TIL PYNT: Utvalget av pyntetallerkener med Xi Jinpings portrett minner om personkulten fra Mao-epoken. Foto: AP / NTB Scanpix
XI TIL PYNT: Utvalget av pyntetallerkener med Xi Jinpings portrett minner om personkulten fra Mao-epoken. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For litt over ei uke siden publiserte The New York Times en artikkel som beskriver presidentens popularitet blant vanlige kinesere. Personkulten minner om den nesegruse beundringen som i sin tid ble formann Mao til del. Under den halvt humoristiske tittelen «Move Over Mao: Beloved ?Papa Xi? Awes China» - fløtt deg Mao, elskede pappa Xi fyller Kina med ærefrykt - beskrives tilstanden.

Et par dager etter at artikkelen sto på trykk - ikke i Kina, der er New York Times blokkert - rykket de kinesiske sensurmyndighetene ut og frakjente Xi Jinping ethvert farskap. Direktivet fra det som på folkemunne kalles «Sannhetsministeriet», og som ble sendt ut til alle redaksjoner, lød omtrent slik: «Vær resolutt med å blokkere og fjerne artikkelen fra utenlandske medier om at ?pappa Xi? oppmuntrer til lederdyrkelse hos det kinesiske folk, og beslektede nyheter. Ha streng kontroll over beslektede kommentarer og interaktive kommentarfelt.»

Uttrykket «pappa Xi» kan ikke klandres amerikansk presse; det har kinesiske statlige medier for lengst tatt i bruk. Men analysen av en personkult som bringer tankene tilbake til Maos dager, framstår muligens som ubehagelig i kineserne øyne. Ikke desto mindre, det er iøynefallende for alle både i og utenfor Kina at New York Times beskriver en lederdyrkelse som er reell: «Hans uforstyrrelige smil pryder pyntetallerkener og lykkeamuletter, ei bok med hans tanker om styre og stell er oversatt til åtte språk og distribuert i 17 millioner eksemplarer. Hans faderlige sjarm har inspirert sanger og dikt som priser ?pappa Xi? som en anstendig ektemann, en venn av de hardt arbeidende bøndene og en fiende av de korrupte.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.