XI TIL PYNT: Utvalget av pyntetallerkener med Xi Jinpings portrett minner om personkulten fra Mao-epoken. Foto: AP / NTB Scanpix
XI TIL PYNT: Utvalget av pyntetallerkener med Xi Jinpings portrett minner om personkulten fra Mao-epoken. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Jeg er ikke pappa’n din

Kinas president Xi Jinping vil absolutt ikke framstå som noen farsfigur.

Kommentar

For litt over ei uke siden publiserte The New York Times en artikkel som beskriver presidentens popularitet blant vanlige kinesere. Personkulten minner om den nesegruse beundringen som i sin tid ble formann Mao til del. Under den halvt humoristiske tittelen «Move Over Mao: Beloved ?Papa Xi? Awes China» - fløtt deg Mao, elskede pappa Xi fyller Kina med ærefrykt - beskrives tilstanden.

Et par dager etter at artikkelen sto på trykk - ikke i Kina, der er New York Times blokkert - rykket de kinesiske sensurmyndighetene ut og frakjente Xi Jinping ethvert farskap. Direktivet fra det som på folkemunne kalles «Sannhetsministeriet», og som ble sendt ut til alle redaksjoner, lød omtrent slik: «Vær resolutt med å blokkere og fjerne artikkelen fra utenlandske medier om at ?pappa Xi? oppmuntrer til lederdyrkelse hos det kinesiske folk, og beslektede nyheter. Ha streng kontroll over beslektede kommentarer og interaktive kommentarfelt.»

Uttrykket «pappa Xi» kan ikke klandres amerikansk presse; det har kinesiske statlige medier for lengst tatt i bruk. Men analysen av en personkult som bringer tankene tilbake til Maos dager, framstår muligens som ubehagelig i kineserne øyne. Ikke desto mindre, det er iøynefallende for alle både i og utenfor Kina at New York Times beskriver en lederdyrkelse som er reell: «Hans uforstyrrelige smil pryder pyntetallerkener og lykkeamuletter, ei bok med hans tanker om styre og stell er oversatt til åtte språk og distribuert i 17 millioner eksemplarer. Hans faderlige sjarm har inspirert sanger og dikt som priser ?pappa Xi? som en anstendig ektemann, en venn av de hardt arbeidende bøndene og en fiende av de korrupte.»

Det er ingen tvil om at spinndoktorene rundt Xi Jinping er energiske i jobben med å folkeliggjøre presidenten. Stadig har det «lekket» ut historier om at han har kjørt gjennom Beijing-trafikken med tilfeldige drosjer, spist på enkle hurtigmat-restauranter og holdt sin egen paraply. Det er nok snarere antydningene om at dette er en bevisst strategi, egnet til å skru tiden tilbake til kritikkverdige propagandatendenser fra Mao-epoken, som får sensurmyndighene til å slipe saksene.

Det umiddelbare resultatet er blitt at praktisk talt alle digitale spor etter New York Times er utradert fra kinesiskkontrollert cyberspace. Krigen mot avisa har pågått siden høsten 2012, da kineserne blokkerte både den engelske og den kinesiskspråklige nettutgaven, etter en artikkel om den overdådige rikdommen til daværende statsminister Wen Jiabaos familie.

Forrige uke ble alle avisas og medarbeidernes konti på sosiale medier som Sina Weibo og WeChat stengt etter tur. «Pappa Xi» har satt inn dødsstøtet.