- Jeg er ingen førsteelsker

Richard Gere (52) er lei av imaget som gigolo - og som Hollywoods førsteelsker.

LOS ANGELES (Dagbladet): I filmen «Unfaithful», som har norgespremiere i morgen, spiller han en mann som blir bedratt av sin kone. Dermed snur han imaget som har fulgt ham siden «American Gigolo» på 80-tallet på hodet.

- Det er karer som Oliver som får ta over stafettpinnen nå, spøker Gere, og refererer til sin motspiller i dramaet «Unfaithful», Oliver Martinez.

Universelt tema

Martinez sjarmerer Geres kone i filmen, spilt av Diane Lane, - og dermed er dramaet mellom Gere og Martinez, ofte omtalt som Frankrikes Brad Pitt, i gang.

- Dette er en rolle jeg ikke kunne ha spilt bra for 20 år siden. For jeg hadde ikke barn, jeg hadde ikke et stabilt liv og var ikke i en familiesituasjon. Nå kan jeg identifisere meg helt med fyren jeg tolker; vi har begge ansvar på flere nivå, sier Gere, før han legger til at han som 52-åring egentlig kjenner seg igjen i alle tre personene i filmen, regissert av Adrian Lyne («91/2 Weeks», «Fatal Attraction», «Flashdance»).

- Vi har alle hatt følelsen: «Åh, hun eller han er søt.» Det er universelt å bli begeistret for noen andre enn den du er sammen med.

Må farge håret

Eksmannen til supermodellen Cindy Crawford er vesentlig gråere i håret i virkeligheten enn i filmen «Unfaithful», men han hevder at hårfargingen på film skyldes tekniske årsaker.

- Håret mitt er så lyst nå at det reflekterer. Det vil være forstyrrende og problematisk for selve filmingen, sier Gere til Dagbladet. Foruten «Unfaithful» er Gere aktuell med «The Mothman - Dødens budbringer» på kino nå, begge filmer som Gere innrømmer at han ikke liker å se.

- Generelt er det slitsomt for meg å se meg selv på film. Det er smertefullt.

Til vinteren er han klar som advokaten Billy Flynn i filmversjonen av musikalen «Chicago» sammen med Catherine Zeta-Jones og Renée Zellweger.

- Jeg tror ikke jeg har hatt det mer moro under en filminnspilling, medgir Gere. - Jeg synger - og danser. Alt var helt nytt for meg i filmsammenheng. Jeg måtte til og med lære meg å steppe. Veldig slitsomt, frustrerende og ydmykende.

Lang kamp for Tibet

Kampen for Tibet virker viktigere enn filmkarrieren for Gere. Når han snakker om sine filmer til pressen, benytter han alltids sjansen til å prate om Tibet og sin mester, Dalai Lama. Flere ganger i året besøker han grenseområdene til Tibet, landet som han siden 1993 har blitt nektet innreise til av kinesiske myndigheter.

- Hvis mennesker mister sitt land, har de ingenting. Mister du ditt land, mister du din kultur. Du mister deg selv, sier Gere, som gjennom sine buddhistiske mestere ble svært engasjert i landet.

- Store deler av det vakre, sjarmerende landet er ødelagt. Jeg ser fram til å se en forandring. Det vil være bra for Kina også.

LEI AV IMAGET: Richard Gere sliter med å kvitte seg med gigolostemplet, men gjør så godt han kan i «Unfaithful», som har premiere i Norge i morgen. I filmen blir han bedratt av sin kone, spilt av Diane Lane (t.h.) - og et intenst trekantdrama er i gang.