Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg er ingen heks, er jeg vel, Truls?»

Anne Grosvold har tilbrakt over to måneder i Beijing og tenkt på helt andre ting enn «Det svakeste ledd».

BEIJING (Dagbladet): -  Jeg var ganske uforberedt på kritikken av meg som programleder, sier hun. Anne (54) og ektemannen Truls Bakke (59), som jobber i nyhetsdivisjonen i NRK, har begge tatt ut ferie og permisjoner med et tre måneder langt opphold i Kinas hovedstad. For ti år siden var Anne korrespondent her og siden har de årlig besøkt byen som forandrer seg hver dag.

-  Det er så utrolig spennende å gå rundt i denne byen. Vi går gatelangs i timevis hver dag og nyter det å ha god tid. Tre ganger i uka svømmer vi. Det er vi nødt til siden vi ikke har innlagt vann i den primitive leiligheten vår. På Great Dragon Hotel har vi et aldeles praktfullt svømmebasseng helt for oss selv og innimellom trener vi litt i apparatene som er satt ut i parkene her. Noe slikt burde vi hatt i Norge også. Det er bedre at folk trener ute enn inne i treningsstudioene, sier Anne.

Mao

Dagbladet møter Anne og Truls på Factories, et gedigent tidligere fabrikkområde som nå rommer gallerier, kunstverksteder og designbutikker. Denne dagen vil de se utstillingen til den kvinnelige fotografen Xiao Zhuang, som har dokumentert kulturrevolusjonen ved å følge Mao og folkets forhold til Kinas store leder.

Maoismen setter sitt preg på dagens kapitalistiske Kommunist-Kina. Maos ansikt preger mye av både bildekunst og klesdesign.

-  Beijing er alltid utfordrende fordi det skjer så mye her. Da jeg jobbet her, var jeg alltid opptatt. Følte meg overvåket og jobbet fryktelig mye. Nettopp derfor er det så deilig å oppleve den totale friheten vi føler nå.

Sliten

Anne Grosvold er ofte karakterisert som «TV-dronningen». Ingen andre kvinnelige programledere er i nærheten når det gjelder allroundegenskaper, evne til å skape kontakt med intervjuobjekter og seere. Derfor blir hun også mye brukt. I fjor høst og i vinter var det frokost-TV. I mai spilte hun inn «Det svakeste ledd», ofte to programmer om dagen. Så ledet hun «Sommeråpent» på direkten, slik hun har gjort de siste somrene. Og i august begynte «Bokbadet», som også krever mye forberedelser. Det holder ikke å bare ha lest bøkene.

-  Jeg var fryktelig sliten etter så mange sendinger. Ofte blir arbeidsdagen både på 12 og 14 timer. Så intense arbeidsperioder og spesielt frokost-TV, da jeg hver dag må legge meg 20.15 og stå opp 02.45, tar på i lengden.

-  Det er ikke akkurat så veldig sosialt, nei, kommenterer Truls på sin lune måte.

-  Men få nå endelig med at jeg også gjør dette fordi jeg er så glad i jobben min, sier Anne.

Stipend

Ekteparet fikk begge et stipend på 20 000 kroner fra NRKs opphavsrettsfond. Med permisjon, avspasering og ferie kunne de bevilge seg et tre måneder langt opphold i Beijing.

-  Tidlig på året begynte vi å snakke om å reise et sted for å gjøre noe spennende. Her er det billig å leve og vi har flere venner her.

-  Hallo, Anne, hallo, Truls, lyder det plutselig. Det er franske Vincent, innehaveren av kafeen, som omfavner ekteparet. Hans kinesiske kone driver en av Beijings beste restauranter, Berenas, og er en av Annes bestevenninner.

-  I denne byen er alt annerledes enn hjemme. Ikke minst språket. Her har vi ingen vaskemaskin eller noe bredbånd for å lese nettaviser eller følge med på de hundrevis av mailer jeg får. Rutinene blir viktige i en slik tilværelse. Vi bruker tid på slike selvfølgelige ting som å levere klær til vask, bilder til kopiering, finne nye steder å spise middag, kjøre T-bane og gå i gatene. Også leser jeg mye for å forberede meg til «Bokbadet».

Kritikken

Det vil ikke være naturlig å intervjue Grosvold uten å komme inn på kritikken mot henne som programleder i «Det svakeste ledd», den norske versjonen av «The weakest link», konseptet som nå går i 90 land. Hun er blitt karakterisert som «riksheks» og «humørløs hurpe».

-  Noen sier at de har mistet respekten for meg som journalist. Men jeg er forundret over at voksne nordmenn så fort glemmer hvordan det er å leke. Dette er jo bare et forsøk på lek i en litt annen form. Og jeg er vel ingen heks, er jeg vel, Truls? sier Anne og kjæler med nakkekrøllene til ektemannen.

-  Går kritikken inn på deg?

-  Jeg er en person i det offentlige rom og må finne meg i kritikk. Og jeg synes NRK har taklet dette strålende, men jeg kan godt innrømme at jeg var uforberedt på at så mange skulle reagere. Særlig fordi jeg i motsetning til min kvinnelige kollega Ann Robinson har hatt som prinsipp at jeg ikke skal kommentere utseendet på deltakerne.

Seersuksess

-  Tar du sjansen på en ny runde med «Det svakeste ledd»?

-  Ja, jeg tror det. Det er tross alt en suksess med over 700 000 seere. Og du må huske at heller ikke jeg kan velge og vrake. Jeg blir tildelt programlederoppgaver. Og er laget slik at jeg stort sett gjør det jeg blir bedt om.

-  Og hvis du fikk velge?

-  Da ville jeg gjerne laget dokumentarprogrammer. Om Kina, for eksempel, sier Anne før hun tar Truls i hånda og forsvinner i ei bakgate i Beijing.

STERKE SAKER: Anne Grosvold og Truls Bakke har funnet sin beste variant av kinesisk risbrennevin og kjøper to kvartflasker med 52 prosent sprit til Dagbladets medarbeidere. - Truls pleier å si at det fjerde glasset smaker best, sier Anne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media