- Jeg er ingen primadonna

Superstjernen Aqua-Lene kom til Dagbladet med to livvakter, to stylister, en manager og en personlig assistent. Men Lene fra Ramnes var mest opptatt av å få møte hunden sin, Doctor Jones.

Hun sitter på et innrøykt kontor i fjerde etasje i Dagbladet. Nå er det hennes tur til å svare på spørsmål om sitt liv, sin karriere og sin kropp.

Inne i fotostudioet i samme etasje jobber hennes trofaste stylist og bestevenninne gjennom mange år, Linn Kristiansen, og frisøren Søren Bach Larsen med de siste forberedelsene til fotografering. Utenfor studioet leker to livvakter med Lenes beagle, Doctor Jones (1 1/2), eller bare Doc, som hunden kalles. Den har mamma Berit og pappa Tore tatt med fra Ramnes. Danmarks mest bortskjemte hund, ifølge mamma Berit. Tre-fire andre i Aqua-Lenes følge drikker kaffe og venter på å få åpnet de store kassene med sminke og klær.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Om silikonpuppene

Lene Nystrøm fra Kløv i Ramnes i Vestfold, verdensberømt som millionsuksessen Aqua-Lene, er stemplet som et dårlig forbilde for sine pur unge jentefans. Det vil hun ikke ha på seg.

- Jeg synes det er helt forferdelig at silikonpuppene mine skapte storm i Norge. Det er bare her til lands vi kan moralisere over noe sånt. Det var et privat valg som jeg har tenkt lenge over. Jeg forventet at det ble skrevet om det. Jeg er jo ikke naiv, men på den måten? Nei, på ingen måte. Det ble grotesk, sier Lene Nystrøm.

- Jeg er 26 år, og jeg er voksen. Jeg vil bestemme over mitt eget liv og mine egne pupper. Jeg er ikke 19 år, som Britney Spears eller Christina Aguillera. Jeg kan ikke ha ansvar for mine fans. Dette et valg som er personlig viktig for meg og som jeg har tenkt over i flere år, sier Lene og tar ny sats:

- Hadde det ikke vært fordi jeg er så kjent, så hadde jeg gjort dette for lenge siden. Men jeg fant til slutt ut at jeg er ung nå og vil gjøre det jeg har lyst til nå.

Stjerne-foreldre
Stjerne-foreldre Vis mer

- Tror du mange av fansen din vil bli påvirket av at du har fått silikonpupper?

- Nei, det tror jeg ikke. For det første er de altfor unge. Men hvis de er over 18 år, så har de råderett over sin egen kropp. Uansett vil jeg råde folk til å vente til de er noen og tjue år før de gjør et slikt inngrep. Det er noe du må ha tenkt over lenge, vurdert opp og ned.

- Millioner av unge jenter ser opp til deg. Tror du virkelig ikke at mange av dem vil ønske seg silikon i puppene etter dette?

- Foreldrene får være våkne og bevisstgjøre dem. Dette er ikke noe som noen bør gjøre før de har levd en stund.

- Jeg trodde silikongreia egentlig var et nytt pr-stunt fra din side?

Lene ler høyt.

- Nei, det var det absolutt ikke, men det hadde jo vært morsomt som en aprilsnarr. Dette var ikke impulsivt fra min side. Tvert imot nøye gjennomtenkt.

Hun hadde ikke diskutert inngrepet med sine Aqua-kollegaer René, Søren og Claus på forhånd. Heller ikke med managementet og plateselskapet.

- Nei og nei. Vi hadde fri i denne perioden da jeg gjorde dette. Manageren min visste det først to uker etter at jeg hadde tatt inn silikon.

- Hva synes du om at hele Norge har en mening om puppene dine?

- Om det er pupper eller hår eller klær spiller ingen rolle. Jeg gidder ikke henge meg opp i det. Jeg gir blanke. Jeg ser humoristisk på det nå. Men da det ble skrevet om første gang, så syntes jeg det var vondt.

- Hvilke reaksjoner har du fått personlig?

- Bare positive. De som kjenner meg, respekterer mitt valg, sier Lene, som ikke føler at inngrepet endrer selvbildet hennes dramatisk.

- I alle fall ikke på den måten at jeg nå vil kjøre brystene opp i haka og troppe opp i små skjørt. Det er heller sånn at jeg gjemmer dem, sier hun, og utdyper:

- Jeg har alltid vært guttejente. Og jeg har alltid hatt små bryster og alltid drømt om å få større. Det er ikke verre. Dessuten kan jeg ta ut silikonet ut når jeg føler for det.

- Var det dyrt da?

- Det koster jo en del dette her, det gjør det.

- Men hvordan føles det å få store pupper når du er vant til å ha små?

- Du ser ikke kjempeforskjell uten at jeg har av meg alle klærne. Jeg føler det naturlig, sier Lene, som ikke frykter skadeeffektene rundt inngrepet.

- Mamma var litt skeptisk. Men hun sier at hun ikke ser noen stor forskjell heller.

Om karrieren

- Du reiser verden rundt med et kobbel av folk som legger alt til rette for deg, som gjør alt du befaler. Blir du ikke skrudd i hodet av et slikt liv?

- Nei da, du blir ikke gæern, skjønner du. Alle som ikke har prøvd det, tror det. Men sånn funker det ikke. Du blir vant til det. Reisingen og sirkuset er mitt første hjem nå. Jeg trives med det. Og så har jeg god norsk sunn fornuft. Så lenge jeg slapper av med de folkene jeg jobber sammen med, så er jeg trygg og har det fint.

- Hva gjør du når du har lyst til å bare være deg sjøl, da?

- Det er ikke noe problem. I bunn og grunn er jeg en veldig asosial person. Jeg må ha en time eller to på senga med ei bok eller bare se rett i taket. Gå litt i meg sjøl. Det er viktig. Da får jeg avstand. Da får jeg roet ned.

- Hvordan er livet ellers på hotellrom verden rundt?

- Jeg er fæl til å rote, så det blir fort hjemlig, sier Lene som aldri reiser uten dagboka si, walkmanen og noen kasser med klær.

Hun skriver ikke dagbok hver dag, men det blir noen personlige betraktninger på sengekanten, røper hun.

- Så alt er klart til biografien?

- Boka "Jenta fra Ramnes" mener du? Nei, jeg tror ikke det. Alle gjør det, og for min del ligger det i alle fall langt fram i tid.

Om barndommen

Folket i den lille Vestfold-kommunen er stolt av Nystrøm. Hun har også fått en egen æreskulturpris og føler seg velkommen til hjemkommunen.

- Jeg tenker mest på barndommen i når jeg tenker på Ramnes. Fotball på løkka, leken på nabogården, 17. mai. Jeg hadde en fin oppvekst der, men det hadde vært feil for meg å bo der nå. Det hadde ikke fungert.

- Men du kan komme tilbake i framtida, altså?

- Ja, det utelukker jeg ikke. Det er et fint sted å etablere sin egen familie og sånn. Men dette vil vel mannen jeg vil gifte meg med ha et ord med i laget om.

- Med livet som jeg har i dag får jeg større behov for å kjenne røttene. Ha kontakt med familien og vennene. Fest med gjengen på brygga i Tønsberg. Alt som du kanskje ikke tenkte så mye over før, betyr mer. Sånn føler resten av bandet det også.

Om penger og raske biler

Aqua-stjernen Lene er mangemangemillionær. Hun kan leve fett på rentene av det hun har tjent resten av livet. Hun har et stort hus like utenfor København. I London har hun en luksusleilighet. Selv har hun henholdsvis en Jeep Wrangler og en Jaguar på sine bosteder. Aqua-guttene har hver sine Ferrarier. Søren har i tillegg en rå Mercedes. Millionene har strømmet inn på kontoene.

- Jeg har kjempeselvtilitt når jeg kjører jeepen, men jeg føler meg ikke helt hjemme i Jaguaren. Den er litt gammelkar-aktig for meg. Men den er vanvittig flott å kjøre. Og så er den rask! Jeg liker å kjøre fort, få opp adrenalinet.

- Hva har du i månedslønn?

- Jeg vet ikke. Hadde jeg visst det, hadde jeg ikke sagt det heller. Du tenker ikke på at du har mye penger når du har dem. Men det gir noen friheter hvis jeg vil studere, gjøre noe annet, bryte med popbransjen.

- Studere?

- Ja, jeg er nysgjerrig på arkeologi eller geologi. Jeg kunne godt ha tenkt meg å grave litt i jorda i Egypt. Men det er mange ting jeg har lyst til. Etter flere år med Aqua-jobbing, har jeg lyst til å tilegne meg mer kunnskap. Men det er uansett ikke noe som er aktuelt nå. På kort sikt har jeg derimot lyst til å lære meg å fly helikopter eller småfly.

- ?

- Jeg er flink til å kjøre bil, så det går nok bra.

Om presset

- Har du ikke mistet bakkekontakten enda?

- Hehe. Jeg føler ikke jeg har mistet bakkekontakten, nei. Jeg er sikkert bortskjemt, og jeg må ta meg selv i nakken av og til når jeg klager over småting.

- Blir du selvsentrisk og egosentrisk?

- Jo, det er lett, og kanskje er jeg det også. Men jeg føler at jeg er meg sjøl. Jeg er den glade jenta som jeg er.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg ankom Gardermoen her om dagen, og en journalist sa til meg at jeg hadde primadonnanykker. Og jeg som hilste på alle. Men jeg var sulten som bare det og ville ha en yoghurt og en melkesjokolade. Jeg skjønner ikke hvilke nykker det var jeg hadde. Det er så mange som vil finne noe å sette fingeren på.

- Hva gjør det med deg?

- Jeg blir skuffet. Uff, hvorfor skriver de sånn, tenker jeg. Jeg er ei flink jente som gjerne vil tilfredsstille alle. Jeg er ingen primadonna. Absolutt ikke. Jeg er veldig sårbar.

- Sliter du med det?

- Ja, det gjør jeg, men jeg er blitt flinkere. Jeg er blitt hardere, jeg sier i fra. Når det så kommer, så kommer det: Det eksploderer. Det samler seg opp til en kjempekrangel. Jeg føler at det er bare jeg som reagerer og tar opp problemene. Sikkert noe jentegreier å setter ord på problemene og følelsene, og da løsner det for de andre også. Vi jobber veldig mye med å få åpne linjer i forhold til hverandre. Jeg og René er jo flinke til det. De to andre holder mer på det.

Om kjærligheten

Å være Aqua-Lene er en 24 timers jobb. Det gjør det ikke så enkelt å ha et kjærlighetsforhold. Selv ikke for den tålmodige greske filmprodusenten Perikles Kallimanopoulis.

- Alt annet enn Aqua kommer i annen rekke nå, medgir Lene.

- Men det går bra mellom meg og Perikles. Det fungerer fint, men det er ikke bare lett å ringe å si at vi kan møtes mellom åtte og ti en kveld, liksom. Men han forstår at det må være slik nå. Det er rart å møte en kjæreste som er en hyperaktiv kjæreste som bare er klar for å gjøre alt på en gang. Så tar det noen dager igjen for å komme inn i kjæresterollen. Han, og kjærestene til gutta i Aqua, har et aktivt liv og sitter jo ikke på rumpa og venter på oss.

- Hvordan er det å pleie kjærligheten når du får brettet ut gamle kjærlighetsbrev over flere sider i versting-tabloider som News of the World?

- Umulig å beskrive den følelsen jeg hadde da jeg så det. Det er dager som ikke er morsomme. Det var hardt å se det, men jeg gadd ikke å lese alt. Jeg ble lei meg. Fryktelig lei meg.

- Hva med norsk presse da? Hva synes du om oss?

- Norsk presse er kjempehard. Danske presse er mildere mot meg og Aqua. Se og Hør i Danmark er unntaket.

Om sviket

Lene stopper opp. Hun kikker ned i bordet.

- Uff, nei jeg må fortelle dere en forferdelig trist historie, sier hun.

Hun skal fortelle om et av de største svikene hun har blitt utsatt for. Som skjedde midt i silikonpupp-styret. Om en av de beste venninnene hun har hatt i Danmark de siste seks årene. Ei venninne hun delte alt med, ja, til og med har bodd sammen med. Hun var journalist i danske Se og Hør, men premissene mellom de to var klar:

Vennskapet går foran alt.

Dette trodde Aqua-Lene på. Helt til hun så at det var hun som skrev om silikonpuppene i Se og Hør.

- Hun forstår ikke hva hun har gjort. Hun skrev en dårlig historie om silikoninnsprøytningen i Se og Hør. Det er vennskap, det. Jeg er fryktelig skuffet, og jeg kan ikke tilgi et slikt svik.

Om Norge

Selv om hun synes den nasjonale puppedebatten ble latterlig, føler hun at hun får oppbacking og støtte. Mange ganger blir hun stoppet, spesielt av jenter, som gir henne komplimenter. Sier hvor stolte de er av henne, hvor frisk hun er.

- Norge er det viktigste landet for meg. Jeg kjører en mer profesjonell bransjeholdning her, for du kan ikke være så åpen. Bransjen er hard. Folk stiller krav til meg, og jeg er nødt til å stille opp tilbake.

- Hva gjør du når du er lei deg?

- Jeg bokser. Jeg har en livvakt som er bokser. Han har kjøpt noen boksehansker til meg i størrelse ekstra small. Vi slåss litt. Det er en god måte å få ut aggresjon på. Jeg trener mye. Løper, svømmer og pumper vekter. Det har vært litt slapt nå en periode, men jeg kommer igjen.

Sier frontfiguren i Aqua, som sliter med platesalget på den vanskelige oppfølgeren. Lene mener at singelen "Cartoon Heroes" ikke fungerer i de engelskspråklige landene. Teksten er for "bubblegum"-aktig. Men hun er helt avslappet. Aqua står fortsatt i startgropa. De skal promotere plata rundt om i verden i fire-fem måneder til.

- Det er vel for dårlig for Aqua å selge under 10 millioner plater?

- Det gidder jeg ikke å uttale meg om. Vi skal gjøre hva vi kan for å selge plata som er bedre enn vår forrige. Den solgte 15 millioner.

- Kunne Aqua ha blitt en suksess ut ifra et norsk plateselskap?

- Danskene er åpnere, mer avslappet enn nordmenn. Det er lettere å få gjennomført en drøm der, tror jeg. Litt mindre jantelov. Her til lands må vi tørre å skryte mer av hverandre.

- Er det fortsatt en kampsak for deg å få bort kallenavnet "Aqua-Lene"?

- Nei, jeg har gitt opp det. Det er meg og Cowboy-Laila som har sånne kallenavn, og jeg synes det er litt corny. Jeg ser meg ikke som Aqua-Lene, sier Aqua-Lene.

Hun har hatt mange nedturer på veien til millionsalg. Nakenbildene til Rolf Tore "Roffe" Kjæran var det tøffeste. Deretter kommer slutten på promotionturneen fra forrige plata. Hun var ferdig, bandet holdt på å gå i oppløsning og Lene søkte hjelp hos psykolog.

- Men du kommer ut med mer livslyst på den andre siden. Det er min erfaring.