DEBATT

Debatt: Økologi

Jeg er kloden din, og jeg føler meg ikke bra

Jeg har sagt fra noen ganger at jeg begynner å bli syk. Da kan jeg miste kontroll og bli farlig.

PLANETEN SLITER: Selv om den er stor, er den sårbar. Endringer i atmosfæren virker inn på både hav og skog. Inntil nå har disse tre holdt hverandre i balanse, med passe temperatur, passe fuktighet og passe med vind. Men nå begynner kloden å bli alvorlig syk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PLANETEN SLITER: Selv om den er stor, er den sårbar. Endringer i atmosfæren virker inn på både hav og skog. Inntil nå har disse tre holdt hverandre i balanse, med passe temperatur, passe fuktighet og passe med vind. Men nå begynner kloden å bli alvorlig syk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Sigmund Hågvar
Sigmund Hågvar Vis mer

Jeg er kloden som du bor på. Jeg er den som gir deg alt du trenger. Jeg tåler mye, men ikke alt. Så lenge vi samarbeider, går det bra, både for deg og meg.

Men jeg er i ferd med å bli syk. Er liksom ute av balanse. Litt feber, som øker på. Jeg ser at mennesker samles av og til i fine bygninger og snakker om det. Og jeg hører at det ropes i gatene. Ønsker noen å hjelpe meg?

Selv om jeg er stor, er jeg sårbar. Jeg kjenner endringer i atmosfæren, og at det virker inn på både hav og skog. Inntil nå har disse tre holdt hverandre i balanse, med passe temperatur, passe fuktighet og passe med vind. Forresten er jeg mindre enn du tror. Har du kjørt bilen din 40.000 km siste år, så har du kjørt like langt som jeg er rundt ekvator.

Jeg har sagt fra noen ganger at jeg begynner å bli syk. Da kan jeg miste kontroll og bli farlig. Bli en uvenn som sender flommer inn over storbyer ved kystene. Lage svære branner som truer skoger, dyreliv, mennesker og byer. Bli en fiende som danner fryktelige orkansystemer over varmt hav. Flytte skyenes gang og skaper tørke der hvor dere dyrker.

Livsformer med lang fartstid på min kropp dør ut. Jeg vil ikke alt dette. Jeg er ikke ondsinnet. Men når dere som bor på meg, bruker luft og vann som søppelkasse, og hogger skogene vekk, ødelegges den balansen som styrer vær og vind.

Mitt språk heter økologi. Mine tjenester er økologi: Pollinering, karbonlagring, flomdemping og nedbrytning. Hvordan jeg lager rent vann, er økologi. Hvordan mat dyrkes, er økologi. Hvordan alt på kloden griper inn i hverandre, er økologi. Det er også økologi når jeg straffer. Hele menneskenes framtid er økologi. Vet de som har det store ansvaret, det?

Som klode vil jeg fortsette å snurre omkring sola. Uansett. Men det kan bli en annerledes klode. Helt annerledes.

Skal jeg bli frisk, må to problemer løses. Det ene er klimaet. Men det hjelper ikke å redde klimaet dersom økosystemene kollapser. Dere må oppfylle både klimakonvensjonen og biomangfoldkonvensjonen.

Ikke ødelegg naturen unødig i iveren på nye energikilder. Vern om klodens sårbare økosystemer. Vær smart og ha to tanker i hodet samtidig. Vær smarte økologer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer