- Jeg er kriminell

Eminem om vold, kjærlighet og musikk

Superstjernen Eminem troner øverst på alle de største musikklistene for tida. For tredje uka på rad selger det nye albumet, «The Eminem Show» over 500 000 kopier. Det er nesten 100 000 mer enn Korn, som ligger på andreplass på oversikten til Nielsen SoundScan i USA. Den nye plata er dypt preget av personlige tekster, og ble skrevet i Eminems versting-år, preget av rettssaker og en opprivende skilsmisse.

- «Sing for the Moment» var den første sangen jeg skrev på denne plata. «Cleanin Out My Closet» var den andre, og der er strofen «I'd like to welcome y'all out to The Eminem Show». I utgangspunktet var det bare en setning, men så ble jeg klar over at livet mitt egentlig er et jævlig show, sier Marshall Bruce Mathers III til Rolling Stone Magazine.

Dømt

- Det er låter på plata som jeg skrev mens jeg hadde alle problemene i fjor, men risikoen for fengselsstraff hengende over meg. Halvparten av plata ble skrevet da.

Eminem ble idømt et års prøvetid etter anklager om våpentrusler. Den populære rapperen ble stilt for retten etter en episode der han trakk et halvautomatisk skytevåpen i en diskusjon med medlemmer av rapgruppa Insane Clown Posse. Rolling Stone spør om han endelig har roet seg ned.

- Jeg har ikke noe valg. Jeg må i fengsel hvis jeg gjøre noe galt. Men jeg ville nok ha roet ned uansett. Jeg blir eldre, og det er vel en grad av modenhet som følger med det.

Han var lenge nervøs for hvordan han skulle forklare datteren sin, Hailie Jade, at han kanskje måtte i fengsel.

- Hva skulle jeg si? «Pappa må reise bort, han er slem og du må besøke ham i fengsel»? Jeg fortalte det aldri til henne, for det var en ørliten mulighet for at jeg skulle slippe unna. Jeg ville ikke at hun skulle bli redd.

Vanskelig skilsmisse

Møte med politiet var en spesiell opplevelse for Eminem. Politifolkene ba om autografer da han ble arrestert.

- Og jeg gjorde det. Jeg ga dem autografene. Jeg var en vandrende severdighet. Greit, jeg er kriminell og gjorde noen ting som jeg ikke skulle gjort. Men jeg er fremdeles et menneske.

I mars i fjor kom meldingen om at Eminem og kona Kim skulle skilles.

- Dette er et ekteskap som helt åpenbart ikke kunne fungere, sa konas advokat Robert Z. Feldstein. Kim krevde 1,3 millioner kroner i årlig bidrag. Eminem nektet å etterkomme kravet. Det var en tøff tid for superstjernen.

- Skilsmissen er det vanskeligste jeg har vært med på. Jeg har kjent Kim hele livet, hun var den første skikkelig kjæresten jeg hadde. Du vokser opp med en person, som plutselig vil forlate deg. Jeg klandret alt - meg selv, karrieren min... Men da jeg hadde kommet meg gjennom det vanskeligste, skjønte jeg at det ikke var min feil, og at jeg ikke kunne gjøre noe med situasjonen. Kim og jeg snakker sammen. Vi klarer å kommunisere. Jeg bærer ikke nag til henne. Men det fungerte ikke, etter elleve år.

Diskuter Eminem!

TILBAKE: Eminem framførte låta «Without Me» under 2002 MTV Movie Awards som gikk av stabelen 1. juni i Los Angeles. Han topper salgslistene verden over.
VERSTING: Det er ikke bare musikken Eminem er kjent for. Her er han i 37th District Court i Warren, Michigan 7. juni, tiltalt for to tilfeller av brudd på våpenloven.