Pensjonssparing:

Jeg er litt overrasket over at flere ikke er stressa

Mange tror egen sparing til pensjon er unødvendig.

IKKE SOM FØR: Mange får erfare at det er nødvendig å ta noen finansielle grep for å kunne leve det livet de ønsker som pensjonister, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
IKKE SOM FØR: Mange får erfare at det er nødvendig å ta noen finansielle grep for å kunne leve det livet de ønsker som pensjonister, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Mange synes pensjon er et komplisert tema, og det med god grunn. Pensjon er et komplisert tema. Med dagens system har du mange valgmuligheter og det er litt å sette seg inn i. Det viktigste er at du setter deg inn i hva du kan forvente i pensjon, og at du vurderer om det er nødvendig for deg å spare på egenhånd. Jeg tror mange vil oppleve at det er nødvendig for dem å ta noen finansielle grep for å kunne leve det livet de ønsker som pensjonister.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Dette er årsakene til at «alle» bør spare til pensjon:

1. Du får lite fra staten

Pensjonssystemet ble drastisk endret I 2011, og resultatet er at du ikke vil leve like godt på den pensjonen du får fra folketrygden og tjenestepensjonen, som det dine foreldre gjør. Det er flere årsaker til dette. Blant annet er det slik at pensjonen skal deles på flere år, fordi vi lever lenger, samtidig vil alle år i arbeidslivet telle like mye for pensjonsutbetalingen din fra folketrygden.

Dessuten vil den innskuddspensjonsavtalen du har med din arbeidsgiver i stor grad påvirke hvor rik eller fattig du blir som pensjonist. Arbeidsgivere må nemlig sette av mellom to og syv prosent av lønn mellom 0 og 7,1 G, eller inntekt opp mot 664.000 kroner dersom vi opererer med dagens satser, i pensjon til deg. For inntekt mellom 7,1 og 12 G kan arbeidsgiver avsette maks 25,1 prosent, mens lønn over 12 G ikke regnes med i pensjonsgrunnlaget.

Som du forstår vil din pensjonspott i stor grad avhenge av hva slags prosentsats din arbeidsgiver gir til sine ansatte. Og dersom din arbeidsgiver avsetter minimumsbeløpet bør du sannsynligvis spare en god del til pensjon på egenhånd.

La meg illustrere med et eksempel. For enkelthets skyld si at du tjener cirka 664.000 kroner. Din arbeidsgiver avsetter to prosent i innskuddsbasert tjenestepensjon til deg. Dette er fem prosentpoeng under makssatsen, som er syv prosent. Du bør derfor selv spare minst fem prosent av lønnen din i pensjon for å ha tilstrekkelig med oppsparte pensjonsmidler å tære på når du går av med pensjon. Kankje bør du spare enda mer, for har du som mange store planer for pensjonisttilværelsen din er det grunn til å tro at du trenger enn litt fyldigere pengesekk å leve av.

2. Du har store drømmer

De fleste jeg snakker med har store planer for sin pensjonisttilværelse. Utenlandsopphold, kostbare fritidsaktiviteter, kvalitetstid med familien på en hytte i fjellheimen eller opplevelsesturer med barnebarna er blant planene. Dette koster og fordrer gjerne at du sparer på egenhånd.

3. Boligen din er ikke verdt så mye som du tror

Mange ser på boligen sin som den største sparegrisen, og planlegger å leve på den når de går av med pensjon. Tanken er god. Du tenker at du vil selge eneboligen og kjøpe deg en leilighet, og dermed innkassere en større sum som du kan leve ut pensjonistdrømmen på. Problemet er at mange overvurderer boligen sin. Relativt sett er det ikke sikkert den eneboligen du eier er så mye verdt. Den moderne leiligheten du planlegger å kjøpe kan nemlig koste mer enn det eneboligen din er verdt.

4. Du går inn i pensjonstilværelsen med gjeld

Det er grunn til å tro at mange vil gå inn i pensjonisttilværelsen med gjeld. Både fordi det nok vil være en del som ikke vil makte å nedbetale den boligen de eier før de går av med pensjon. Dessuten er det en del som refinansierer og låner opp på boligen.

5. Du har tatt deg noen friår

Som nevnt tidligere vil alle år i arbeidslivet telle like mye for utregningen av din pensjon. Det betyr at noen få år utenfor arbeidslivet, eller i deltidsstilling, vil redusere verdien av det du vil få utbetalt. Det er mer vanlig enn før å realisere seg og kanskje ta ett friår eller to for å reise verden rundt. Selv om dette er verdt det så vil dette vil straffe seg med det nye pensjonssystemet. En del velger også å jobbe deltid eller ikke i det hele tatt for å få familiekabalen til å gå opp. Dette straffer seg også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.