VAKE: Valgvake hos Miljøpartiet de Grønne.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
VAKE: Valgvake hos Miljøpartiet de Grønne. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

Jeg er medskyldig nå. Har makta

Lokalvalg er merkelige dyr, der stemmen din kan telle noe veldig. Er det rart jeg er nervøs?

Meninger

Lokalvalg er ikke som stortingsvalg. Det sier seg jo selv egentlig, det er litt andre forhold, andre verv, saker litt nærere. Det handler ikke om nasjonal transportplan (et dokument som med fordel kunne ha blitt skrevet på et litt mer lettbeint vis, på mindre enn 250 sider, så fler leste den), men om den lokale veien skal ha bom eller ei.

Langt mer engasjerende og steile fronter skulle man tro. Roping og skriking.

Men det er jo ikke sånn. Eller, det er sånn. Litt. Men kommunestyrer er besynderlige dyr og det norske valgsystemet fører til at vi har lassevis med partier. Og siden sakene som skal diskuteres er av en litt annen art åpner det for merkverdige konstellasjoner. Som kommuner styrt av AP og Frp i fellesskap. Det er altså ikke like bestemt at en stemme til a er en stemme til b, sånn blokkmessig overalt.

I tillegg er det er personvalg og mange navn på listene. Det er rundt 12.000 innbyggerne i gjennomsnittskommunen, og valgdeltakelsen var i forrige runde 64%. Du kan krysse og gi slengere.

Og dette er en ikke særlig hemmelig hemmelighet: Det skal ikke store aksjoner til for å fullstendig endre partienes lister. I hvert fall ikke i de mindre kommunene. Selv etter at muligheten for stryking ble fjernet.

Dette fører til et besynderlig dilemma. Stemmen min teller. Helt på ekte. Det er mulig at det ikke er de helt store kampsaker på gang i min kommune, men dersom det er noen kan jeg påvirke hvem som sitter og bestemmer over dem på ekte. Jeg vet ikke om jeg er klar for et sånt ansvar. Dersom de finner på noe sprell er det fra i dag av min skyld.

På den annen side: i et overveldende antall kommuner er det ikke akkurat konkurranse om å stå høyt oppe på lista. Det er mye lettere å få folk til å enten være «listefyll» eller ta på seg småjobber. Partiene er glade for hver eneste bitte lille aktive medlem.

Jeg kunne altså hatt mer makt. Jeg kunne blitt med i nominasjonskomiteen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.