- Jeg er mer enn en paragrafridende politimann

Jørn Lier Horst bruker pengeutpresningssaken mot Stein Erik Hagen og andre saker når han skriver krim.

BESKUTT: Jørn Lier Horst er kriminalforfatter og etterforskningsleder. Han går alltid rundt med kula som var ment å treffe ham. Foto: Anders Grønneberg
BESKUTT: Jørn Lier Horst er kriminalforfatter og etterforskningsleder. Han går alltid rundt med kula som var ment å treffe ham. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet): - Virkeligheten overgår alltid fiksjonen i bestialitet. Jeg har sett mer enn jeg noen gang kommer til å skrive om, sier krimforfatter og etterforskningsleder Jørn Lier Horst.  

Han har brukt sine egne opplevelser som politietterforsker til å bringe realisme inn i sine syv romaner om politimannen William Wisting.

Horst trekker blant annet fram pengeutpresningssaken mot Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treshow, det uoppklarte drapet på Ronald Ramm, og kunsttyveriet fra Larvik kirke som eksempler.  

- Jeg slipper inn bak sperrebånd, og får se hvordan forbrytere etterlater spor. Det er en styrke for meg når jeg skal ta med leserne inn på åsteder. Det skaper en autentisk nerve i historiene, sier Horst.  

Finner ikke svar Dagbladet har de siste dagene skrevet flere artikler om den økende bestialiteten i krimlitteraturen. Selv om Horst med egne øyne har sett den økende voldskriminaliteten i Norge de siste 17 årene, liker han ikke krimromaner som overdrevent spiller på det bestialske.  

- Hvis man skriver brutalt av kommersielle hensyn, så forringer det den litterære kvaliteten. Men det kan være interessant dersom romanen også forsøker å gi svar på hvor den økte voldskriminaliteten kommer fra. Jeg har nemlig stilt meg selv det spørsmålet, men ikke funnet noe fullgodt svar.

Nyanserer kriminelle Selv har han opplevd å bli beskutt av ransmenn, og Horsts første roman «Nøkelvitnet» er tungt inspirert av hans første drapssak på hans aller første dag på jobben. Ronald Ramm (71) ble funnet drept i sitt eget hus, og saken ble aldri oppklart.

Horst bruker sakene også for å forsøke og gi et bilde på hvorfor mennesker begår kriminelle handlinger.  

ÅSTEDET: Drapet på Ronald Ramm i 1995 ble Lier Horst sin første drapssak, og en viktig inspirasjon til boka «Nøkelvitnet». Foto: Politiet.
ÅSTEDET: Drapet på Ronald Ramm i 1995 ble Lier Horst sin første drapssak, og en viktig inspirasjon til boka «Nøkelvitnet». Foto: Politiet. Vis mer

- Bøkene mine er noe mer enn underholdning, det ligger et samfunnsengasjement i bunn. Jeg forsøker å gi et nyansert bilde av kriminelle, sier han.

- Ikke paragrafrytter Horst innrømmer at det er en utfordring å balansere rollene som etterforsker og forfatter.

- Jeg forsøker å styre unna en interessekonflikt. Fordi jeg skriver, forstår også de jeg møter som etterforsker at jeg er noe mer enn en paragrafridende politimann. Det er tillitsskapende.

PENGEUTPRESSING: I denne konvolutten lå det et utpressingsbrev som krevde et millionbeløp for ikke å offentliggjøre intime opplysninger om Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow. Foto: Nordisk kriminalkrønike/Politiet.
PENGEUTPRESSING: I denne konvolutten lå det et utpressingsbrev som krevde et millionbeløp for ikke å offentliggjøre intime opplysninger om Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow. Foto: Nordisk kriminalkrønike/Politiet. Vis mer

Horst forteller at han alltid går rundt med en av kulene som var ment for ham.

- Kula er en påminnelse om hvor kort veien er mellom liv og død. Den historien er nok et eksempel på hvordan jeg tar med meg erfaringer fra jobben inn i bøkene.

BEVIS: Dette fingeravtrykket felte gjerningsmannen som stjal millionmaleriet «La de små barn komme til meg» fra Larvik kirke i 2009. Foto: Nordisk kriminalkrønike/Politiet.
BEVIS: Dette fingeravtrykket felte gjerningsmannen som stjal millionmaleriet «La de små barn komme til meg» fra Larvik kirke i 2009. Foto: Nordisk kriminalkrønike/Politiet. Vis mer