Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gaute Grøtta Grav om «Farmen»:

- Jeg er nok en ganske dominerende person

«Farmen»-programlederen føler personlig ansvar dersom noe går skeis på settet. Derfor må han dobbeltsjekke alt, alltid.

DYREVANT: Dyr og mennesker er overskriften for Gautes Grøtta Gravs karriere. - Slik hadde det nok også vært uten «Farmen», mener han.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DYREVANT: Dyr og mennesker er overskriften for Gautes Grøtta Gravs karriere. - Slik hadde det nok også vært uten «Farmen», mener han.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det skal ikke regne noe særlig før om 30 minutter, sier Gaute Grøtta Grav (37) og sjekker vær-appen på mobiltelefonen.
Den avanserte, med radarfunksjon.

- Jeg er nok litt kontrollfrik. Man blir det når det er så mange detaljer å holde i, som på «Farmen». Appen er kjempekjekk å ha når man er på opptak, sier programlederen, og forsikrer at Dagbladet rekker å ta bilder før det pøser ned.

I ti sesonger har Grøtta Grav ledet reality-programmet på TV 2, der vanlige folk tester ut bondelivet fra 100 år tilbake i tid. Appen kommer godt med når alt skal klaffe med mennesker, dyr og vær under opptak.

- Det er utrolig mye som kan gå til helvete, TV 2 investerer ekstremt mye penger i programmet og da føler jeg et personlig ansvar. Derfor må jeg alltid sjekke, sjekke, sjekke, sier Grøtta Grav.

Han ler. Men han tuller ikke.

- Jeg er nok en ganske dominerende person, og må ha en finger med i spillet i alle ledd av produksjonen. Jeg er nok ganske krevende å jobbe med, men vi har jo ikke plass til overraskelser, sier han.

Overraskelser kan være når ei ku, som ble castet til serien fordi hun var snill som Disneys Bambi, begynner å sparke etter deltakerne.

«FARMEN» OM 100 ÅR: Programleder Gaute Grøtta Grav viser hvordan Farmen ville vært om handlingen var lagt 100 år fram i tid. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

- Vi er svært nøye når vi velger hvilke dyr vi skal ha med. Kua var egentlig kjempesnill, men så kalvet hun og dermed kicket morsinstinktet inn. Da måtte vi bytte henne ut, sier Grøtta Grav, som dessuten er over gjennomsnittet opptatt av rettferdighet.

- Vi kan ikke sette i gang en tvekamp før begge sagene er helt like, og bladene skiftet, sier han.

Ble kjendis

Rettferdighetssansen var i sin tid et av karaktertrekkene som gjorde at Grøtta Grav i 2001 ble valgt ut som reality-deltaker. Da han kom ut av «Farmen»-bobla, var det tre uker igjen av programmet, og han var blitt rikskjendis.

- Jeg merket at folk i butikken så på meg. Det føltes rart. Den første runden slo ganske hardt, og det var mange som så på. Du kan forberede deg, men du vet aldri helt hvordan det blir, sier Grøtta Grav om sin egen deltakelse i reality-programmet.

Det forteller han også til deltakerne. At man kan forberede seg, men at det ikke er mulig å forutse hvordan man framstår på TV.

- Jeg råder folk til å ta med kamera på så mye som mulig, da har vi mer å ta av og kan lage et mer nyansert bilde av folk, sier 37-åringen.

UNG: Etter at han deltok i Farmen ville Gaute Grøtta Grav kvitte seg med «Farmen»-merkelappen, og jobbet for ungdomsprogrammet Sone 2. Så fikk han tilbud om programlederjobben.
Foto: Einar Solvoll
UNG: Etter at han deltok i Farmen ville Gaute Grøtta Grav kvitte seg med «Farmen»-merkelappen, og jobbet for ungdomsprogrammet Sone 2. Så fikk han tilbud om programlederjobben. Foto: Einar Solvoll Vis mer

Etter «Farmen»-deltakelsen brukte han to og et halvt år på å bli noe annet enn «Farmen»-Gaute, og jobbet sju dager i uka med ungdomsprogrammet «Sone 2». Han nektet å la seg intervjue om reality-programmet.

Så kom forespørselen om å bli programleder i nettopp «Farmen».

- Da jeg tok valget måtte jeg gå inn i det med hud og hår.

- Så du har akseptert at du er Farmen-Gaute?

- Ja, det løpet kan man vel si er kjørt nå. Men det er ikke en identitet som er unaturlig for meg. Jeg har vann og strøm hjemme, men bortsett fra det lever jeg jo ganske «Farmen»-aktig utenfor jobb. Om det ikke var «Farmen», håper jeg uansett at dyr, natur og folk ville vært overskriften for min karriere, sier Grøtta Grav.

Erfaringene fra sin egen deltakelse har han brukt både som programleder og i produksjonen. Han husker ennå hvordan han som deltaker kunne se produksjonsfolk strene over gårdsplassen med bæreposer fulle av mat.

- Det skjer ikke lenger, vi skal ikke gi mer 2016-savn enn nødvendig, sier Romsdalingen.

2004: Gaute Grøtta Grav på Kaupanger, den første sesongen han ledet «Farmen». Nå har han ledet hele ti sesonger og håper han får fortsette. Foto: NTB Scanpix
2004: Gaute Grøtta Grav på Kaupanger, den første sesongen han ledet «Farmen». Nå har han ledet hele ti sesonger og håper han får fortsette. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Derfor er det blitt mye strengere med åra. Ingen i produksjonen får gå med klokke, slik at de kan røpe tida overfor deltakerne. Det er heller ikke lov til å komme nydusjet med masse parfyme på jobb. Å spise foran deltakerne, er strengt forbudt.

- Full fest

Det er flere ting som har endret seg i løpet av de tolv åra han har jobbet med «Farmen». Livet rundt produksjonen har roet seg betraktelig.

- De første åra var det mye villere. I 2004 bodde vi på en campingplass i Sogndal, og det var full fest.

- Fortell?

- Jeg kan ikke gå inn på alt, men det var en veldig morsom sommer. Jeg håper bare ikke at noen av deltakerne la merke til at det var dager folk var ekstra trøtte, sier Grøtta Grav.

Når han ikke er på «Farmen»-gården, er det gården hjemme i Isfjorden han drifter. Der bor han sammen med kona Silje Hvarnes (36), og barna Tiril (6) og Yrja (4). Paret traff hverandre etter at Hvarnes i 2008 stakk av med seieren i «Farmen». Familielivet blir satt litt på vent når det er midt i den travle innspillingssesongen.

- Jeg er jo mye borte når det står på, det er klart. Silje vet jo hva det går ut på, så når jeg er hjemme snakker vi om andre ting en «Farmen», sier Grøtta Grav.

- Følger hun med på programmet?

- Hun er godt orientert om hva som skjer til enhver tid, men hun ser ikke alle programmene nei. Det blir generelt lite tid til TV-titting på oss. Hun driver egen dyreklinikk og har et tett skjema hjemme, understreker han.

GIFT: Gaute Grøtta Grav traff kona Silje Hvarnes i 2008. Sammen har de to døtre.  Foto: Knut Falch / Scanpix
GIFT: Gaute Grøtta Grav traff kona Silje Hvarnes i 2008. Sammen har de to døtre.  Foto: Knut Falch / Scanpix Vis mer

Heller ikke døtrene følger med på «Farmen» ennå.

- De forholder seg til at jeg er med der, og merker at folk tar kontakt med meg når vi ferdes ute, men jeg tror ikke de synes det er superstas akkurat, sier han.

For tobarnsfaren er det viktig å verne om familien.

- Heldigvis har jeg sluppet å få folk på døra som vil se hvordan vi bor, sier han.

Kjøpte flygel

Musikk har alltid vært viktig for Grøtta Grav. Etter et år på Romerike folkehøgskole, gikk ferden videre til Paul McCartney-skolen LIPA i England. Der ble han drillet i hvordan man driver musikkproduksjon.

I 2014 ga han ut albumet «Gardsgutt», med egenskrevne låter, deriblant låta «Knekkebrød». Kritikerne jublet ikke, og plata fikk terningkast en av Dagbladet og to i VG.

Nye låter kommer, men ikke ennå, det er han for travel til. I tillegg til «Farmen», «Kjendis-Farmen», konferansier-virksomhet og plateutgivelse, er han medeier i flere selskaper, deriblant Frilansbanken.

- Akkurat nå vet jeg at jeg skal gjøre mer «Farmen», men ikke hvor lenge. Det vet jo ikke TV 2 heller, det handler om seertall, hvis alt kollapser er det slutt. Heldigvis er nordmenn fortsatt veldig glade i «Farmen», slår han fast.

Men en gang i året er det tid for total avslapning. Da reiser Grøtta Grav med familien til Thailand, og blir der i en måned.

- Det er avslapning deluxe, jeg velger en bungalow på stranda framfor femstjernershotell anyday. Der er det bare trening, lesing og familietid, sier Grøtta Grav.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!