OPPGJØR I NY BOK: Agnes Bolsø tar et oppgjør med Harald Eia i en ny bok. Foto: Tom E. Østhuus
OPPGJØR I NY BOK: Agnes Bolsø tar et oppgjør med Harald Eia i en ny bok. Foto: Tom E. ØsthuusVis mer

- Jeg er nok litt traumatisert av «Eia-prosessen»

Agnes Bolsø tar oppgjør med «Hjernevask» i ny bok.

|||Kjønnsforsker Agnes Bolsø karakteriserer tiden etter Harald Eias programserie «Hjernevask» på NRK som et helvete Nå tar hun oppgjør i en ny bok.

I boka «Folk flest er skeive», som kommer 24. juni, varsler hun et oppgjør med både Harald Eia, hans programserie Hjernevask, det hun omtaler som «Hjernevask-bevegelsen», «Eia-forskerne» og «Eia-prosessen», skriver Adresseavisen.

- Jeg er nok litt traumatisert av «Eia-prosessen».

Slik startet kjønnsforsker Agnes Bolsø sitt foredrag på Theatercaféen i Trondheim onsdag.

Hun var invitert for å debattere kjønnsforskjeller, biologi og sosiologi i regi av NTNU Kunnskapsbyen.

Fornekter ikke biologi Det populærvitenskapelige programmet «Hjernevask» gikk over sju episoder på NRK i vår. Hovedtemaet var forholdet mellom arv og miljø. Bolsø ble intervjuet i episoden som tok for seg homo- og heteroseksualitet, samt det siste programmet «Født sånn eller blitt sånn».

I programmet kan det se ut som Bolsø, som til daglig er førsteamanuensis ved senter for kjønnsforskning ved NTNU, fornekter biologien som forklaringsnøkkel på enhver forskjell mellom mennesker. Det er ikke tilfellet, hevder hun i dag.

MER KRITIKK: «Hjernevask»-debatten har ikke lagt seg for Harald Eia. Foto: Peder Gjersøe
MER KRITIKK: «Hjernevask»-debatten har ikke lagt seg for Harald Eia. Foto: Peder Gjersøe Vis mer

— Eia posisjonerte meg som en som fornektet kroppen. Det var faglig sett feil. Spørsmålene det ser ut som jeg svarer på, ble stilt i en sammenheng som ikke framgår. Han spurte om homofili var medfødt, og jeg svarte nei. Det jeg trodde han spurte om, var om homofili var medfødt hos de tre prosentene som definerer seg som homo. Jeg skulle svart «nei, ikke mer medfødt enn hos alle andre», sier Bolsø.

Meningsløst kjønnsskille Bolsø mener det er meningsløst å opprettholde et rigid skille mellom ulike kjønn og seksuelle legninger.

- Hva er forskernes begrunnelse for å innringe mennesket? De definerer fortsatt homofili som et avvik, og finner avviket ved å måle anatomi, fingre, føtter, sittestilling og proporsjoner mellom midje og liv. Akkurat slik som jøder, svarte og samer ble målt i mellomkrigstiden. Det er diskreditert som grunnlag for politikk, sier Bolsø.

Den nye boka, som kommer ut på Manifest forlag, var opprinnelig ment å ta et oppgjør med det Bolsø kaller homobevegelsens legningshysteri, men har nå også fokus på det Bolsø omtaler som «kvasibiologisk forskning».

(NTB)