SAMMEN MED JURYEN: Regissør Joachim Trier stiller opp sammen med de andre medlemmene av kortfilmjuryen på Croisetten under Filmfestivalen i Cannes. I midten står juryleder, regissør Abbas Kiarostami. De andre medlemmene er Mahamat-Saleh Haround, Noemie Lvovskij og Daniela Thomas, alle regissører. Foto: Scanpix / Reuters / Benoit Tessier.
SAMMEN MED JURYEN: Regissør Joachim Trier stiller opp sammen med de andre medlemmene av kortfilmjuryen på Croisetten under Filmfestivalen i Cannes. I midten står juryleder, regissør Abbas Kiarostami. De andre medlemmene er Mahamat-Saleh Haround, Noemie Lvovskij og Daniela Thomas, alle regissører. Foto: Scanpix / Reuters / Benoit Tessier.Vis mer

- Jeg er oppvokst med punk og hiphop og er egentlig ikke så glad i institusjoner

Men regissør Joachim Trier liker Filmfestivalen i Cannes.

CANNES (Dagbladet): - Det beste er å få kjenne på andres kunnskap, sier Joachim Trier.- Bare å få sitte sammen med toppfilmskapere og snakke om film.

Tre år etter at hans egen film «Oslo 31. august» hadde premiere i Cannes, er den norske regissøren tilbake på verdens viktigste filmfestival, denne gang som medlem av juryen for kortfilmkonkurransen. Juryen ledes av den feirede iranske regissøren Abbas Kiarostami.

Vanskelig å bli enig
- Det er spesielt hyggelig å få sitte i jury med Kiarostami, som er en av de største filmskaperne som lever, og også en av dem med mest radikale ideer om film. Og så er det utfordrende at det er vanskelig å bli enige. Vi er fem mennesker med ulik smak, og det er noe av grunnen til at det er akkurat vi som er satt sammen.

Filmfestivalen i Cannes er kjent for å følge opp filmskaperne de velger ut, og finne plass til dem i festivalen også når de ikke er filmaktuelle - som er dét Trier opplever nå.

- De har sagt at de er opptatt av meg som filmskaper. Og jeg er selv opptatt av og støtter festivalen, sier Trier.

- Jeg er oppvokst med punk og hiphop og er egentlig ikke så glad i institusjoner. Men er det én institusjon jeg liker, så er det Filmfestivalen i Cannes. De har lenge vært en beskyttende plattform for auteurfilmen, og det trengs mer enn noen gang, nå når det kommersielle presset er så stort.

Vurderer Witzøs film
Han trekker også frem kortfilmprogrammet, det såkalte Cinéfondation, som et av festivalens mest sympatiske prosjekter.

- Cinéfondation dreier seg om å bygge opp den kommende generasjonen filmskapere, og om å passe på at Cannes ikke bare skal være et sted for gamle, støvete auteurer som allerede er anerkjente.

Blant kortfilmene som konkurrerer under årets festival er norske Hallvar Witzø. Trier har møtt Witzø i Norge, men kjenner ham ikke godt.

- Det er ingen habilitetsproblematikk her. Uansett ville det vært vanskelig å kuppe en jury med fem så sterke personligheter.

Snart innspilling 
Nå har han hektiske dager frem til prisutdelingen i morgen kveld.

- I Cannes er det veldig mange kulturer som lever oppå hverandre. Her fester de hippeste DJ?ene med de mest berømte artistene. Så har du masse B-filmer og sære sjangerfilmer som selges nærmest under bordet på filmmarkedet. Og så har du den høyeste kunsten som vises frem i festivalpalasset, for å bli buet eller bejublet. Det er en blanding som er veldig morsom.

Og når juryeringen er unnagjort og kortfilmgullpalmen delt ut, skal Trier vie seg til arbeidet med sin kommende film, «Louder Than Bombs», som har blant andre Gabriel Byrne og Isabelle Huppert på rollelisten. 

INVITERT TILBAKE: Joachim Trier, som hadde premiere på "Oslo 31. august" i Cannes for tre år siden, er nå invitert tilbake som medlem av kortfilmjuryen. - De har sagt at de er interessert i meg som filmskaper, sier han om festivalledelsen.  Foto: Scanpix / Epa / Sebastien Nogier.
INVITERT TILBAKE: Joachim Trier, som hadde premiere på "Oslo 31. august" i Cannes for tre år siden, er nå invitert tilbake som medlem av kortfilmjuryen. - De har sagt at de er interessert i meg som filmskaper, sier han om festivalledelsen. Foto: Scanpix / Epa / Sebastien Nogier. Vis mer