Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg er overlykkelig og redd»

Nobelprisvinner Mo Yan var hjemme med sin aldrende far da han fikk beskjeden.

NOBELPRISVINNER: Kinesiske Mo Yan, da Dagbladets Inger Bentzrud møtte ham i 2009. Foto: Inger Bentzrud / Dagbladet
NOBELPRISVINNER: Kinesiske Mo Yan, da Dagbladets Inger Bentzrud møtte ham i 2009. Foto: Inger Bentzrud / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) Mo Yan er årets nobelprisvinner i litteratur.

Det ble kjent på en pressekonferanse i Börshuset i Stockholm i dag, som begynte klokken 13:00.

Juryens begrunnelse «Nobelpriset i litteratur for år 2012 tildeles den kinesiske forfatteren Mo Yan, som med hallusinatorisk realisme blander folklore, historie og det samtidige», sa Peter Englund, permanent sekretær for den svenske Nobelkomiteen, under pressekonferansen.

Forfatteren skriver under et pseudonym - i virkeligheten heter han Guan Moye. Veien hans til å bli forfatter var ukonvensjonell.

- Han jobbet ute i rismarkene som ung mann, men kom inn i hæren hvor han begynte å skrive. Debuten var i 1981, gjennombruddet i Kina skjedde i 1984. Den store suksessen var med «Røde korn» - som også har blitt en film som ble prisbelønt på filmfestivalen i Berlin, forteller Englund i et intervju rett etter prisutdelingen.

- Bøkene hans finner sted i landlige miljøer. Det som er felles er at de alle har en sterk moralsk kjerne. Om hverdagslige folk som kjemper for å overleve, og for æren deres. Noen ganger vinner de, noen ganger taper, fortsetter Englund.

Egen sjanger Englund mener ikke «magisk realisme» er en helt dekkende term for sjangeren til Yan.

- Termen magisk realisme har blitt brukt om arbeidet hans, men det gjør ham mindre enn han er - han har ikke bare plukket opp noe fra Garcia Marquez eller noe sånt, han har virkelig gjort noe eget.

BEGIVENHETENS SENTRUM: Peter Englund fikk det ærefulle oppdraget med å annonsere prisen i dag. Foto: Fredrik Sandberg / AFP / NTB SCANPIX / FREDRIK SANDBERG
BEGIVENHETENS SENTRUM: Peter Englund fikk det ærefulle oppdraget med å annonsere prisen i dag. Foto: Fredrik Sandberg / AFP / NTB SCANPIX / FREDRIK SANDBERG Vis mer

«Jeg er overlykkelig og redd,» skal Mo Yan ha sagt til Nobelkomiteen, da de ringte ham i hjemmet - hvor han bor med sin 90 år gamle mann.

- Hva bør være den første boka du leser av Mo Yan? spørres det i intervjuet.

- Kan du ikke begynne med «The Garlic Ballads»?

Spekulasjoner I timen før offentliggjøringen var det mye spekulasjoner både om de asiatiske kandidatene - fremst av dem kinesiske Mo Yan. Oddsen til kanadiske Alice Munro steg også mot slutten.

Kilder hadde sagt til Svenska Dagbladet at det er «kvinnenes år» - bare 12 av 104 prisutdelinger har så langt gått til kvinner.

Det var altså ikke sant, og det kan dermed konstanteres at forholdstallet har blitt forskjøvet ytterligere et hakk i retning mannlig overvekt blant nobelpristagerne.

Norske utgivelser Det er kommet tre bøker av Mo Yan i Norge siden 2008, en på Aschehoug, to på Gyldendal.

«Livet og døden tar rotta på meg», «Store bryster og brede hofter», og gjennombruddsromanen «Rødt korn».

Sistnevnte kan leses gratis på bokhylla.no, som lanseres i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media