DEBATT

ALS-syke

Jeg er redd for å bli henrettet

Skal jeg og andre ALS-syke gå og bekymre oss for at vi skal henrettes når helsepersonell bestemmer seg for at vi ikke har livskvalitet?

SKAL REDDE LIV: Leger, be om at dere aldri havner i samme situasjon. Husk hvorfor dere ble leger: det var vel for å redde liv. Ikke ta det, skriver Cathrine Nordstrand som er diagnostisert med ALS. Foto: Privat
SKAL REDDE LIV: Leger, be om at dere aldri havner i samme situasjon. Husk hvorfor dere ble leger: det var vel for å redde liv. Ikke ta det, skriver Cathrine Nordstrand som er diagnostisert med ALS. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du får ALS diagnosen.

Tenk deg videre at du blir gradvis lam, til du til slutt er helt lam og kun kan kommunisere ja og nei. Du kommer på institusjon. For å leve lengre får du respirator. Se så for deg at det en dag stiller seg to leger ved sengen din. De ønsker å slå av respiratoren. Du får naturlig nok panikk, men får ikke gjort rede for deg for de stiller deg ingen ja/nei spørsmål. Så går de….

Høres det ut som et mareritt? En skrekkfilm? Ja det gjør det. Men dette har faktisk skjedd på et norsk sykehus i nyere tid.

Jeg vet en ting: jeg skal ikke sitte å vente på den henrettelsen. For det er det det er. Å ta livet av et menneske som klart gir utrykk for å ønske å leve, det er en henrettelse. Jeg trodde ikke vi drev med slikt i Norge. Og jeg har tenkt å bruke alt av kontaktnett for å stoppe galskapen. Og jeg tier ikke stille før pasienten og familien føler seg trygge på at pasienten skal dø av akutt sykdom oppå ALS, eller fordi pasienten har fått nok av livet sitt og ønsker å avslutte.

Hvem skal ha myndighet til å definere hva som er livskvalitet for andre? Skal vi da også ta livet av demente, sengeliggende pasienter? Hvor går grensen for et verdig liv og hvem skal bestemme det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer