- Jeg er redd for å skuffe det norske folk

Carl Espen Thorbjørnsen (31) er unektelig stille før stormen, men Norges Eurovision-håp innrømmer at han kjenner presset.

BERGEN (Dagbladet): - Det skal litt til for å vippe meg av pinnen.

Carl Espen Thorbjørnsen (31) sitter avslappet bak pulten på kontoret sitt, i Hole Glass' tredje etasje på Nesttun i Bergen. Han er verken euforisk eller et nervevrak. Det er egentlig lite som tyder på at han om få dager skal stå på én av verdens største musikkscener under Eurovision 2014. 

- Jeg er ganske rolig av meg som person. Det tror jeg kan være en fordel, sier han, nærmest uten å fortrekke en mine.

- Spent Det har gått om lag én måned siden Carl Espen vant Melodi Grand Prix når Dagbladet denne aprildagen møter ham på arbeidsplassen, Hole Glass, der han har stillingen som salgskonsulent.

På dette tidspunktet har det fortsatt ikke gått helt opp for ham at han skal representere Norge i Europas største musikkonkurranse. At han skal framføre låta «Silent Storm» foran de 10 000 som er til stede i B&W Hallerne i København, og ytterligere 170 millioner tv-seere.

- Jeg tar ikke lett på det, for å si det sånn, sier 31-åringen.

- Er du nervøs?

- Jeg er mest spent på hvordan det skal gå. Jeg er ikke særlig nervøs ennå, jeg tror det blir kjekt å bare få gjort det.

- Kjenner du på et slags press?

ROLIG: Carl Espen Thorbjørnsen bedyrer at han har kontroll på nervene, men legger ikke skjul på at han kjenner på et visst prestasjonspress.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ROLIG: Carl Espen Thorbjørnsen bedyrer at han har kontroll på nervene, men legger ikke skjul på at han kjenner på et visst prestasjonspress. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Ja, jeg gjør det, sier han.

- Jeg er først og fremst redd for å skuffe det norske folk. Det er det verste som kan skje, sier Carl Espen.

Familie og oppvekst Carl Espen begynte å spille gitar og å synge som 15-16-åring, og viste fram talentet sitt for første gang i en lokal musikkonkurranse som 17-åring. Hele tida har drømmen vært å kunne leve av musikken. Han vokste opp i landlige omgivelser, på Osterøy i Hordaland, «en helt ordinær oppvekst», sammen med mor, far og tre søsken.

31-åringen legger ikke skjul på at familien hans er viktig for ham.

- Min mor har to søstre og én bror, og de har alltid vært veldig tette, fra de var små og til nå. Kjernefamilien vår består av rundt 30 stykker. Vi reiser på sommerferie sammen, hele gjengen, så å si hvert år. Det er veldig hyggelig, sier Carl Espen, som selv er singel, men ser fram til å få sin egen familie i framtida.

- Hva synes familien din om Eurovision-deltakelsen?

- De synes det er kjempestas. Til og med broren min, som er «hardcore punk», sier han og trekker på smilebåndet.

Fra Buckley til konfetti Selv hører Carl Espen på det meste: Hardrock, opera og jazz, og alt imellom. Det store idolet er Jeff Buckley, amerikaneren som bare rakk å gi ut ett album før han døde i 1997, 30 år gammel.

- Føler du deg malplassert blant paljetter og konfetti i Eurovision?

- Nei, altså, det er ikke noe jeg har planlagt eller tenkt så veldig mye på. Da Josefin presenterte sangen sa jeg ja ganske med en gang. Det er en sang jeg kan stå for, den er ekte ingen som kan ta meg på noe som helst. Jeg tenkte at dette kan jeg fint gjøre, sier han og legger til:

- Det er jo ikke noe farlig, det er bare mye. Det er bare folk som er utrolig hyggelige og utrolig engasjert i MGP.

- Takknemlig Vestlendingen er utdannet infanterijeger og har tjenestegjort i Kosovo. Han mener at tida han tilbrakte i det krigsherjede landet har vært med på å definere ham som person.

- Når du kommer ned og ser de store forskjellene mellom Norge og Kosovo, setter du med en gang mye mer pris på det du har her hjemme. Jeg har plutselig ikke så veldig mye å klage over, sier han og legger til:

- Om jeg ikke ble så forandret, ble jeg iallfall mer takknemlig for de tingene vi har i Norge, det vi gjerne tar for gitt: Tryggheten om at det går an å gå ut, uten å måtte frykte for livet. Vi har det veldig trygt her, og det tror jeg ikke at så mange tenker så mye over.

- TAKKNEMLIG: Carl Espen har tjenestegjort i Kosovo, og mener at tida han tilbrakte der har gjort ham mer takknemlig overfor livet han lever i Norge. Foto: Privat
- TAKKNEMLIG: Carl Espen har tjenestegjort i Kosovo, og mener at tida han tilbrakte der har gjort ham mer takknemlig overfor livet han lever i Norge. Foto: Privat Vis mer