-Jeg er redd for alt

«Belinda» og Unni Lindell skriver bok og blogg om angst.

SPESIELT SAMARBEID: Unni Lindell oppmuntret «Belinda» til å blogge om angsten sin. Nå samarbeider de om å gjøre angstbloggen om til bok.
Foto: Lars Eivind Bones
SPESIELT SAMARBEID: Unni Lindell oppmuntret «Belinda» til å blogge om angsten sin. Nå samarbeider de om å gjøre angstbloggen om til bok. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

(Dagbladet): Samarbeidet startet i fjor høst, da Unni Lindell åpnet egen blogg. En ung kvinne med bloggnavnet «Belinda» kontaktet henne med spørsmålet: «har du noen gang gått på angstdempende medisin?»

-Det hadde jeg jo ikke. Jeg skriver krim i stedet, forteller Lindell.

Hun kikker bort på «Belinda», som ikke vil røpe sitt virkelige navn.

Så potensialet -Men jeg ble så grepet av det hun skrev. Hun var skjerpet, humoristisk og sårbar, det er en unik kombinasjon. Jeg så et stort potensiale, sier Lindell.

Forfatteren oppmuntret «Belinda» til å blogge, og etter mye kontakt startet Belinda i går bloggen http://www.boablogg.no, der hun åpent skriver om angsten hun strever med.

Deler av bloggen blir bok til høsten, ved hjelp av Unni Lindell. Hun skal være en slags mentor, som bidrar med innlegg og kommentarer. Men boabloggen og boken er i hovedsak «Belindas» prosjekt.

Lindells hverdagsangst «Belinda» kontaktet Unni Lindell fordi hun ønsket å utgi en bok. Manuset hun leverte var imidlertid ikke bra nok, men «Belinda» oppsøkte Lindell med et nytt manus. Heller ikke dette syntes forfatteren var helt ferdig.

-Jeg syntes de ærlige blogginnleggene hennes var bedre, sier Lindell, som oppfordret «Belinda» til å skrive om hverdagsangst.

-Det er en form for angst mange har. Jeg er selv redd for å fly, for hunder, for ikke å være flink nok. Men angsten min er ikke lammende, tvert i mot. Jeg bruker angsten som en konstruktiv drivkraft. Jeg har tjent millioner på dette, ler Lindell, som er en av Norges bestselgende krimforfattere.

«Belinda» bruker klesplagget boa som et bilde på hvordan hun føler det.

-Angsten kan være myk og smygende, men samtidig gjør den forferdelig vondt. Den strammer rundt halsen, man får ikke puste, sier hun.

Hun fremstår som ressurssterk og oppegående. Trettiåringen skulle ta doktergrad i biologi, men hoppet av. Hun sluttet i en god jobb hun var dyktig i, og flyttet nylig fra storbyen til bygda med mann og to små barn. Angsten dominerer hverdagen.

-Jeg er redd for alt. Jeg har alltid slitt med angst, men klart å skjule det. Det jeg er mest redd for er å få en sykdom og dø fra ungene mine, sier «Belinda», som også opplevde tsunamien i 2004.

-Det hjalp ikke akkurat på angsten, sier hun.

Forum for psykisk syke Boabloggen skal være et diskusjonsforum som setter fokus på lidelsen, som er svært utbredt, men fortsatt tabubelagt.

-Kanskje kan den ta lurven av tabuene, og være et forum der psykisk syke kan lufte tankene sine, sier «Belinda», som lenge har slitt med det velkjente «flink pike-syndromet»

-Jeg kjenner meg igjen i mye av det «Belinda» setter ord på. Damer skal være så flinke hele tiden. Der har vi noe å lære av gutta. Vi må tåle uenighet og kritikk uten å gå under av det. Bli litt tøffere, sier Lindell.

Men bloggprosjektet handler ikke om å bli kvitt angsten helt.

-Angsten er en del av meg, det har jeg godtatt, sier «Belinda».

På bloggen vil hun diskutere hvordan hun bedre kan mestre angsten, eller «henge boaen til tørk».

-Jeg ønsker å temme den, gjøre den mer til å leve med, sier hun.

Kontrast til rosabloggene Angstbloggen står i sterk kontrast til de mye omtalte rosabloggene.

-Jeg så bloggeren Emilie på Senkveld, som fortalte at hun skrev om sminke, klær og sin egen hverdag. Det er jo helt greit, men noe innhold er jo fint, påpeker Lindell.

Selv har hun gått i skrivehi. I samarbeid med Fredrik Skavlan holder hun på med barnebok nummer fem om Nifse Nella, og har som mål å skrive 1000 ord om dagen.

-Det er mye jobb, men det er slik jeg liker å ha det, sier Lindell, som tok seg en fridag fra hiet for møte Dagbladet sammen med «Belinda».

Tørre å våge «Sukkerdøden», fjorårets mest solgte norske krim, ligger på tredje plass på bestselgerlista i Nederland, og lanseres i Sverige i mars. I tillegg jobber hun med et hemmelig bokprosjekt som kommer til høsten. For Belinda har skrivingen fungert som en slags terapi.

-Der finner jeg styrken. Og når Unni støtter meg, blir jeg enda tryggere på at jeg skal få det til.

Lindell mener det er viktig at man gjør ting man egentlig ikke tør.

-Jeg har ofte gjort ting jeg ikke liker, som jeg er redd for, som å holde foredrag for 1500 tilhørere eller lansere bøker. I begynnelsen er man kjempenervøs. Så går det over, og man vokser på det, sier Lindell.