- Jeg er redd for låtene mine

Med fem album på like mange år er 25-åringen Lars Winnerbäck ung, lovende og erfaren. Og svensken passer på låtene sine, han tør ikke la en produsent blande seg inn.

Lars Winnerbäck er svenskenes nye yndling. Hans femte plate «Singel» føk rett til topps på de svenske listene. 25 år gammel er han etablert som en av broderfolkets beste tekstforfattere. Winneren er Lars Winnerbäck.

De siste åra har han beveget seg i en mer rocka retning, bort fra stempelet viseunder. Grunnen er i følge svensken at han har samlet et band som går i samme retning som han sjøl. Han har også tatt kontrollen og produserer sjøl.

Er det for å bli mer tilgjengelig?

- Jeg begynte med musikk for å nå ut til folk. Dessuten er det viktig for meg å kunne leve av musikken min. Så kanskje jeg bevisst er mer tilgjengelig nå, sier en avslappet Winnerbäck til Dagbladet.no.

Fokus i Oslo

I dag er han i Oslo for å gjøre en konsert på John Dee, samme by han dro til for å skrive deler av «Singel». Deretter dro han til England og spilte inn albumet. Hvorfor ikke jobbe i Sverige?

- Det ble litt mye. Folk kommer bort til deg og det var masse intervjuer. Jeg trengte å komme bort litt, så jeg dro til Oslo. Der bodde jeg på hotell og det passer bra. Det er upersonlig og lettere å fokusere på det jeg skal gjøre, forteller Winnerbäck fra nok et upersonlig hotellrom.

Til England dro han for bandet sin skyld. For å få til bandfølelsen.

- Det var ikke så mye annet å gjøre enn å spille inn plate.

Ung og erfaren

I 1996 gav Winnerbäck ut sin første plate. Den egenproduserte «Dans med svåra steg» lignet et hobbyprosjekt, men solgte litt allikevel. Året etter kom «Rusningstrafik», denne gang med Jonas Johansson bak spakene. - Lisa Ekdahl med hår på brystet, mente Dagbladets anmelder og kastet terning fem. Tredjealbumet «Med solen i ögonen» fortsatte i det samme viserockete leiet.

- Jeg hørte mye på Cornelius Vreeswijk og Taube. Dessuten var jeg influert av folka rundt meg, spesielt Stefan Sundström, forklarer Winnerbäck.

I fjor var det klart for album nummer fire, «Kom». Da hadde Lars tatt kontrollen sjøl og samlet sitt eget band, som i svenske medier kalles Winnerbäcks dream team. Det resulterte i et mer rocka uttrykk og flere gitarinfiserte låter. Dagbladet var imponert over rocketrubaduren og mente det var grunn til å misunne svenskene. Albumet var verdt terningkast fem.

Passer på låtene sine

Med femtealbumet «Singel» fortsetter svensken sin rockete utvikling. Han styrer også denne gang skuta sjøl. Men kanskje ikke helt frivillig?

- Å produsere sjøl gir mer kontroll, og det er dessverre viktig. En produsent kunne sikkert tilført noe nytt.

-Men jeg er redd for låtene mine. Jeg er ikke klar for at andre tar kontrollen, forteller han.

Personlige tekster

Tekstene til Winnerback er melankolske og sjølbiografiske. «Singel» handler om, ja singellivet. Sjøl har han vært fri og frank i fem år, men fikk en kjæreste rett før albumet kom ut.

- Det er viktig at tekstene er personlige. Det er for meg den eneste måten å skrive på. Jeg skriver om ting jeg har opplevd, sjøl om det kanskje ikke er så mye.

Men fem plater på fem år er ikke så verst det. For en 25-åring.

<B>I OSLO: Lars Winnerbäck spiller i Oslo i kveld. Her skrev han også deler av det nye albumet «Singel»
GUNS 'N' ROSES:</B> Hadde han fått velge skulle Lars Winnerbäck gjerne spilt gitar i Guns 'n' Roses.