Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er rørt over å være her

Linn Ullmann satt ved Robert De Niros side i Cannes og mintes gamle filmvisninger med faren.

 I JURYEN: Linn Ullmann (helt til venstre) er en av dommerne under årets filmfestival i Cannes. Her sammen med noen andre av  juryens medlemmer, (f. v.) Uma Thurman, Nansun Shi, juryeformann  Robert De Niro og Martina Gusman. Foto: Lionel Cironneua/AP/Scanpix
I JURYEN: Linn Ullmann (helt til venstre) er en av dommerne under årets filmfestival i Cannes. Her sammen med noen andre av juryens medlemmer, (f. v.) Uma Thurman, Nansun Shi, juryeformann Robert De Niro og Martina Gusman. Foto: Lionel Cironneua/AP/Scanpix Vis mer

CANNES (Dagbladet): Forfatter Linn Ullmann sitter i juryen som skal dele ut de viktigste prisene under Filmfestivalen i Cannes, til filmene som deltar i hovedkonkurransen.

Rørt over å være tilbake Juryens formann er i år den amerikanske skuespilleren Robert De Niro, og filmstjernene Jude Law og Uma Thurmann er blant Ullmanns kollegaer.

I går møtte juryen pressen. Mange var opptatt av Ullmann og hennes forhold til sine foreldre, skuespiller Liv Ullmann og regissør Ingmar Bergman.

- Jeg er rørt over å være tilbake, sa Ullmann til festivalens journalist før pressekonferansen.

For fjorten år siden var hun i Cannes for å motta spesialprisen «Palmenes palme» på vegne av faren.

- Jeg snakket med ham på telefon hele tiden den gangen.

Ikke tatt med på ski Under pressekonferansen fortalte Ullmann om filmoppdragelsen faren ga henne.

- Ulikt mange barn i Norge, ble jeg ikke tatt med på ski. I ferien tok faren min meg med inn på kinoen sin, og der så jeg to filmer hver dag. Foran hver film sa han: «Dette er utdannelsen din».

Likevel fikk Linn Ullmann spørsmål om hun som forfatter ikke ville være mest opptatt av manus i en film.

- Jeg tror ikke jeg vil se bare på manus, svarte hun.

- En filmopplevelse er en vidunderlig kombinasjon av fotografi, skuespill, musikk og mye mer. Å se film er å bruke alle sansene dine og hele intellektet ditt.

Blir klokere Hun trodde juryens diskusjoner ville innebære forsøk på å besvare store spørsmål som hvorfor kunst er viktig.

- Har det bare med de politiske konsekvensene å gjøre? Jeg tenker at all kunst er en solidaritetshandling som gjør at du lærer noe om andre. Etter å ha sett de tyve filmene i hovedkonkurransen, kommer vi til å være litt annerledes og litt klokere.

Ullmann ble også spurt om hva hun tenkte om nyere, genreoverskridende filmer.

- Jeg har ingen mening om hva film bør være. Man må være åpen i møte med alle kunstneriske uttrykk. Men som med alle kunstformer blir det et spørsmål om noe fungerer eller ikke. Det som vil sies kan overleve oversettelsen eller gå tapt i den.
Vag de Niro

- Et tveegget sverd Juryformann Robert De Niro hadde ikke så mye på hjertet under pressekonferansen, men understreket at filmene måtte møtes med åpenhet.

- Jeg er ikke sikker på hva jeg ser etter. Jeg vil vel finne det ut når jeg ser filmene, sa De Niro med karakteristisk presisjonsnivå.

Han ga uttrykk for en viss ambivalens ved det å belønne filmer med priser.

- Det er et tveegget sverd. Det finnes mange historier om dem som har fortjent priser og ikke fått dem. Samtidig er dette en mulighet til å gi ekstra oppmerksomhet til filmer og enkeltpersoner.

- Fjorårets pris ga filmrevolusjon Hva en Cannes-pris kunne bety, var regissør Mahamat Saleh-Haroun et bilde på. Han sies å utgjøre hele Tsjads filmindustri på egenhånd og vant juryprisen i fjor med «En mann som skriker», som nå går på norske kinoer. I år sitter han i juryen.

- Prisen fra i fjor revolusjonerte filmindustrien i Tsjad, forteller han.

- Før hadde vi ingen kinoer. Det har vi nå. Vi planlegger å starte en filmskole. Det som skjedde i fjor gjorde at myndighetene ble oppmerksomme på disse mulighetene. Nå håper vi å skape et helt nytt yrke i Tsjad.dem gjøre det de gjør. Og så ta all æren i etterkant.

 I CANNES: Forfatteren Linn Ullmann mener at å se film er å brukke alle ens sanser og hele intellektet. Hun tror hun vil se på mer enn bare manus når hun skal dømme årets bidrag som jury-medlem under årets Cannes-festival. NFoto: Martin Bureau/AFP/Scanpix
I CANNES: Forfatteren Linn Ullmann mener at å se film er å brukke alle ens sanser og hele intellektet. Hun tror hun vil se på mer enn bare manus når hun skal dømme årets bidrag som jury-medlem under årets Cannes-festival. NFoto: Martin Bureau/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media