VANT: Gørild Mauseth vant over NRK i Høyesterett i dag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/ DAGBLADET
VANT: Gørild Mauseth vant over NRK i Høyesterett i dag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/ DAGBLADETVis mer

- Jeg er så ekstremt takknemlig

Gørild Mauseth vant over NRK i Høyesterett etter at kanalen viste nakenbilder av henne.

||| (Dagbladet.no) Skuespiller Gørild Mauseth vant i dag over NRK i Høyesterett, og er tilkjent 110 000 kr i erstatning og 40 000 i oppreisning.

- Jeg er så ekstremt takknemlig. Anstendigheten har vunnet! Det finnes etikk i Norge fremdeles, sier en opprømt Mauseth når Dagbladet snakker med henne få mintter etter at hun har fått høre utfallet av dommen.

Naken på nettet Bakgrunnen for dommen er at NRK viste en sexscene fra filmen «Brent av Frost», hvor karakterene, spilt av Gørild Mauseth og Stig Henrik Hoff, har sex i en fiskebåt full av levende fisk.

I forkant av sendingen hadde NRK uten Mauseths eller produsent Jan-Erik Gammlengs samtykke, hentet ut den ni sekunder lange sexscenen fra en VHS-kopi av filmen de hadde kjøpt på Filmens hus. 

Klippet ble liggende ute på NRKs nettsider i elleve dager før det ble fjernet på oppfordring fra Gørild Mauseth.

- Scenen vil forfølge meg resten av mitt liv, sa skuespilleren under rettssaken.

- NRK gikk for langt, sier skuespilleren til Dagbladet i dag.

Nå vil hun takke Høyesterett for at de holder fast ved verdier i Norge.

- Denne dommen vil bli stående som et vern for alle som vil drive med utøvende kunst og kultur i fremtiden. Det er en stor seier, sier Mauseth.

Les hele dommen her (pdf)

- Viktig domMauseths advokat, Eirik Djønne, mener dommen er prinsippielt viktig.

- Dommen handler om hvorvidt man skal kunne påta seg mer belastened roller i filmer. Dette bidrar til å sikre kunstnernes rettigheter og personvernet, sier Djønne til Dagbladet.

Og han legger til:

- Det er ikke så festlig å bli lagt ut naken på nettet.

NRK: - Dommen er for strengNRK mener dommen er for streng, sier NRKs advokat Jon Wessel-Aas til Dagbladet.

- Dommen blir vanskelig å leve med om vi skal ha en fri sitatrett, sier han.

Han mener domstolene burde heller slå ned på mer klar misbruk av sitatrett der hvor det ikke er noen begrunnelse for å sitere i det hele tatt.

- For mediene generelt synes vi flertallet i Høyesterett bruker en så finmasket vurdering av hvor langt sitatet kan være, at det blir risikosport for medier og andre som bruker sitatrett daglig å vite om de bruker riktig skjønn, sier Wessel-Aas.

Han presiserer at det å vise deler av filmen «Brent av Frost» var et lovlig sitat.

- To av de ni sekundene var to sekunder for mye, ifølge Høyesterett. Det er disse sekundene hvor Mauseth er naken. Høyesterett mente det ikke var godt nok begrunnet at man trengte å ta med disse sekundene, forteller Wessel-Aas.

MENER DOMMEN ER VIKTIG: Mauseths advokat, Eirik Djønne, mener seieren er prinsippielt viktig. FOTO: Lise Åserud / Scanpix
MENER DOMMEN ER VIKTIG: Mauseths advokat, Eirik Djønne, mener seieren er prinsippielt viktig. FOTO: Lise Åserud / Scanpix Vis mer