- Jeg er så kynisk at jeg tror TV 2 teller på knappene og regner på det

NRK-meldinga legges fram fredag. Det kan være begynnelsen på slutten for TV 2 som allmennkringkaster.

HVA NÅ, TV 2?: Konsernsjef Olav T. Sandnes vil ikke si noe før Widvey legger fram allmennkringkastermeldinga fredag. 
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
HVA NÅ, TV 2?: Konsernsjef Olav T. Sandnes vil ikke si noe før Widvey legger fram allmennkringkastermeldinga fredag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er knytta store forventninger til allmennkringkastermeldinga Thorhild Widvey presenterer fredag klokka 12.

Her kan det bli store endringer i NRKs posisjon og størrelse, men også TV 2 skal under politikerlupen på Stortinget. 

I februar ble det beslutta å inkluderer TV 2 i stortingsmeldinga, som kan bety at også Norges største kommersielle tv-kanal endrer form og fasong i årene som kommer.

Størst spenning er knytta mot om TV 2 forblir allmennkringkaster, med de forpliktelsene og fordelene det medfører, eller om kanalen vil bryte seg fri fra statlige innholdsføringer.

- Teller på knappene - TV 2 går svært bra, og det er et spørsmål om hva Widvey nå er villig til å gi TV 2 i retur for at kanalen skal forbli en allmennkringkaster, sier medieforsker Vilde Schanke Sundet ved Høgskolen i Lillehammer.

Når staten gir TV 2 allmennkringkasterstatus medfører det blant annet krav til at TV 2 skal ligge i Bergen, produsere egne nyheter og har en viss andel barneinnhold. I retur sier staten at alle kabel-tv leverandører må ha TV 2 i sine pakker, hvilket sikrer kanalen inntekter.

- Jeg er så kynisk at jeg tror TV 2 teller på knappene og regner på det. De gjør det som lønner seg mest for dem, og skal de fortsatt har allmennkringkastingsforpliktelser er det klart at de vil kreve å fortsatt være en must-carry kanal i Norge, sier hun.

- Bevarer status quo Avtalen mellom TV 2 og staten løper ut 31. desember 2016. Da står TV 2 fritt til å gå bort fra å være allmennkringkaster dersom kanalen mener det er mer penger å tjene på å styre seg selv. Rammene Widvey er villig til å gi TV 2 vil trolig avdekkes i allmennkringkastermeldinga. 

Helle Sjøvaag, medieforsker ved UiB, tror ikke det kommer til å skje. 

- Sist gang staten og TV 2 forhandlet forelå det en trussel om at TV 2 kunne takke nei og trekke seg fra avtalen. Men det å være allmennkringkaster gir TV 2 en voldsom legitimitet, og TV 2 har alt å tjene på å bevare situasjonen slik den er i dag, sier hun.

TV 2 har levert svært gode regnskap de siste årene, og kunne vise til rekordoverskudd for 2014 på 700 millioner kroner. Nettopp derfor tror Sjøvaag at kanalen vil håpe å bli forbigodt i stillhet i Widveys stortingsmelding fredag.

Regjeringens allmennkringkastermelding / NRK-meldinga

• Regjeringsplattformen til Solberg-regjeringa er tydelig på at man ønsker en gjennomgang av NRKs rolle, størrelse og finansiering i Stortinget.

• Forrige gang Stortinget gjorde en lignende NRK-gjennomgang var i 2007.

• I februar i år ble det bestemt at også TV 2 skal vurderes av politikerne i samme melding. NRK-meldinga ble da til en allmennkringkastermelding.

• Det er Widvey og kulturdepartementet som først utarbeider meldinga. De gir den til Stortinget fredag 19. juni klokka 12.

• Så er det opp til Stortinget å bli enige om meldingas endelige innhold og dermed hvordan framtidas NRK og TV 2 skal se ut.  


- TV 2 har en veldig god posisjon i markedet. Det er disiplinerende for NRK å ha TV 2 der, og det er en slags økologi i dette systemet. De trenger hverandre, sier hun. 

Kulturministeren har viet mest tid til NRK, og blant annet utredet mulige alternativer til lisensen. Politikerne på Stortinget forventer likevel at statsråden ikke glemmer TV 2 midt oppi NRK-debatten.

- Det haster med en løsning - TV 2s avtale går ut 31. desember 2016, så det haster med en løsning. Jeg forventer at regjeringa presenterer en plan for å sikre kommersiell allmennkringkasting. Alt annet vil være meget overraskende, sier mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Arild Grande.

Geir Bekkevold i Kristelig folkeparti ønsker et sterkt TV 2 for å fortsette konkurransen med NRK og holde statskanalen skjerpa.

- Jeg håper den sunne konkurransen mellom NRK og TV 2 ikke minst på nyhetsformidlinga kan fortsette. TV 2 bidrar etter mitt syn til at NRK er gode på nyheter. Jeg forventer at regjeringa legger til rette for dette også i framtid, sier KrF mediepolitiske talsperson. 

TV 2 ønsket ikke å si noe om saken før Widvey legger fram allmennkringkastermeldinga fredag. Kulturdepartementet avslo også å kommentere.

- NRK TRENGER TV 2: Helle Sjøvaag ved UiB. Foto: UiB
- NRK TRENGER TV 2: Helle Sjøvaag ved UiB. Foto: UiB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer