Debatt: LO og oljeboring i Nord

Jeg er så lei av nordlendinger som forsøker å stemple oljemotstandere som søringer

Hvor ignorant går det an å bli? 

Foto: Naturvernforbundet
Foto: NaturvernforbundetVis mer
Meninger

Både LO i Troms og Nordland har samlet seg til konferanse, og nok en gang kommer de med uttalelser som får det til å virke som om Nord-Norges framtid er avhengig av at Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for oljevirksomhet.

Nok en gang later de som om en konsekvensutredning kun er en uskyldig kunnskapsinnhenting. Nok en gang får vi høre at det er de der nede i Oslo som vil ta noe fra oss.

De forsøker å spille opp den evinnelige konfliktlinjen mellom nord og sør: Søringene vil frarøve oss nordlendinger sjansen til utvikling og arbeidsplasser.

For å toppe det hele så det nærmest blir parodisk, så passer de på å slenge på et bannord, og unnskylder seg med at i Nord-Norge så bruker vi jo tross alt et litt kraftigere språk, så det må da også riksmediene der nede i sør tåle.

Jeg er så lei det, og jeg blir så oppgitt. For det er jo, rent faktisk, feil.

Meningsmåling etter meningsmåling viser at flertallet i Nord-Norge er mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Meningsmålingene fra Nordlys i september viser til og med at folket har gjennomskuet politikernes og oljelobbyens tåkeprat om konsekvensutredning, og sier nei også til den

Kristine Larsen i LO i Tromsø unnskylder banninga med at hun jo er fra Vesterålen. Men LO i Vesterålen har jo vært mot oljeboring i dette området i en årrekke, sist ved vedtak i oktober.

I 2010 hadde LO i Tromsø «ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja» som en av sine hovedparoler på 1. mai. Ved valget i 2013 var til og med flertallet av AP sine velgere i Nordland mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det er bare noen av de mange bevisene på at det ikke er «folk nede i Oslo» som er mot oljeboring i dette området, men folk her nord.

Samtidig er det jo ganske oppsiktsvekkende at nasjonale vedtak, som er fattet av store fagforbund med medlemmer over hele landet, blir redusert til å være «et vedtak fra Oslo».

For ikke å snakke om at det ikke er sånn at olja er en fylkeskommunal eiendom - det er en nasjonal ressurs og spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er et nasjonalt anliggende.

Det er på tide å slutte å late som om spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja handler om nord mot sør. Det er på tide å slutte å gjøre oss selv så innmari liten.

Ikke minst er det på tide at LO-toppene i Nord-Norge slutter å undergrave den motstanden som er i befolkninga – ikke minst i Nord-Norge.

Den motstanden har vært der over flere år, at den nå også kommer til uttrykk i LO skulle faktisk bare mangle.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.