Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er så lei

Bård Vegar Solhjell beskylder regjeringa for å misforstå.

SKAL REDDE BIBLIOTEKENE: Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken mener regjeringen nedprioriterer norske bibliotek. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SKAL REDDE BIBLIOTEKENE: Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken mener regjeringen nedprioriterer norske bibliotek. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag lanserer SV sitt alternative statsbudsjett for 2015. Det inneholder stor satsing på kultur, blant annet gjennom en milliard kroner i øremerkede penger til landets biblioteker.

- Jeg er så lei av at det settes rekord i oljepengebruk alle andre steder enn i kulturen, sier Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV. 

Ikke et «sidekick-budsjett» - Kultur skal ikke være et «sidekick-budsjett», hvor man sier «og så har vi noe til kultur på tampen». Kultur er kjernen av det som er viktig i livet for folk, sammen med arbeid, utdanning og helse. Derfor må vi prioritere det, sier han. 

Solhjell beskylder regjeringa for å misforstå hvordan man bedriver en aktiv kulturpolitikk i 2014.

- Kulturministeren har vært skeptisk til pengebruk på kultur. Når hørte du sist en helseminister si at vi har brukt for mye penger på helse, spør Solhjell.

Retter opp gammel feil Utover en gjenreising av kulturløftet fra de rødgrønne regjeringsdagene, går også Solhjell og resten av partiet hans inn for en egen bibliotekmilliard, spredd utover fem år. Det er for å rette opp en gammel feil fra regjeringstida. 

- Vi vil øremerke 1 milliard i løpet av en fem års periode til å styrke bibliotekene landet rundt, for de falt mellom to stoler under vår regjeringstid. Det ønsker vi å ta fatt på. 

Øremerkingen Solhjell ønsker å innføre til bibliotekene minner om den han selv var med på å innføre til barnehagene. Det var med på gi barnehagene et varig løft. Den bedriften vil han gjerne kopiere med bibliotekene. 

Vil redde avisene SV går også inn for å reversere alle regjeringas kutt i pressestøtta til norske aviser, i tillegg til å innføre nullmoms på alle papir- og nettaviser. Dermed tar partiet tydelig i side i diskusjonen om hvilken retning norsk presse burde ta. 

Partiet vil også prisjustere lisensen til NRK, slik at 300-millionerskuttet kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen varslet ville blitt unødvendig. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling