Gullruten:

Jeg er så utrolig skuffet

Hva har gått galt når vi deler ut priser til mennesker som håner og trakasserer andre?

EN FLOPP: Jeg er så skuffet over at en jury, en komité, hyller overtramp av andre. Det får hele konseptet til å framstå som en flopp, etter min mening, skriver innsenderen om Gullruten 2019, der Melina Johnsen fikk prisen for Årets deltaker. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
EN FLOPP: Jeg er så skuffet over at en jury, en komité, hyller overtramp av andre. Det får hele konseptet til å framstå som en flopp, etter min mening, skriver innsenderen om Gullruten 2019, der Melina Johnsen fikk prisen for Årets deltaker. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer
Meninger

«Gullruten 2019», en pris som skal gi en utmerkelse til menneskene i tv-bransjen for deres arbeid og bemerkelsesverdige inntrykk gjennom tv-ruta, ble delt ut for et par uker siden. Blant flere kategorier, eksempelvis «beste skuespiller, «beste programleder» og «årets deltaker» hedres menneskene bak.

Julianne Paulsen
Julianne Paulsen Vis mer

At Else Kåss Furuseth fikk utdelt en pris for sin måte å kaste lys over psykisk helse og selvmordsproblematikk på, er høyst nødvendig, viktig og fint. Det trengs å settes på dagsorden og er fremdeles viktig å fjerne stillhet og stigma rundt.

Hvor ironisk er det da at gullruten har blitt til en arena der man blir belønnet for å håne og krenke andre mennesker? Det er for meg helt ubegripelig.

Reality-deltaker Melina Johnsen, fra den svært kontroversielle programserien «Ex On The Beach», vant prisen for «årets deltaker». I serien hun medvirker i, slenger hun stygge bemerkelser til en annen meddeltaker, slik som «du er stygg, du er feit, du er bleik, du er ikke en dritt, bitch», og vinner så en pris for det etterpå.

SKEPTISK: Programleder for årets utgave av «Gullruten», Sigrid Bonde Tusvik, mener «Ex on the beach»-deltakere ikke fortjener mer oppmerksomhet enn de får i programmet. Vis mer

Det er så mange spørsmål som florerer rundt i hodet mitt, for hvordan er det i det hele tatt mulig? Hvilken gjeng voksne mennesker er det som tillater at dette skjer? Åpenbart spiller det ingen rolle hvilke signaler, holdninger og verdier vi sender ut i samfunnet.

Åpenbart er det viktigere å fortsette å melke unge jenters og gutters usikkerhet ved å fremme disse holdningene, og åpenbart er det viktigere å ukritisk eksponere personer som Johnsen, som ett produkt for seertall og underholdning. Hvor ble det av medias ansvarsrolle?

Bedre enn sex... I et intervju med pressen etter at hun har vunnet prisen, ser man en person som famler etter ord, som forteller at å oppleve dette er bedre enn å ha sex, og at hennes neste steg er å bli stjerne i USA, men først og fremst skal hun drikke seg full med vennene sine. Hun virker usikker og desorientert, og hvorfor det er viktig for henne å vinne denne prisen, framgår ikke. En journalist spør om en reprise av det prisvinnende TV-øyeblikket og Johnsen gjentar: «Bitch hør her, du er stygg, du er feit, du er bleik» og ler, før hun går videre.

VANT SIN FØRSTE PRIS: Melina Johnsen Gullruten i kategorien «årets deltaker». Video: Rød Løper Vis mer

Det er provoserende og trist å se at det foregår en så kynisk utnyttelse av et annet menneske. I dette tilfellet Johnsen, uten at noen griper inn og tar ansvar. Vi er jo veldig klar over at det finnes en reell problematikk blant unge som omhandler press fra ulike kanter. Press rundt utilstrekkelighet. Press rundt lavt selvbilde og dårlig selvtillit.

Når vi nettopp har ropt høyt opp om å være god nok som vi er, kommer øyeblikk som dette og setter oss to skritt tilbake. Jeg er så utrolig skuffet. Skuffet over at det i ettertid av prisutdelingen ikke synes å være noen som har hevet ett øyebryn over dette. Skuffet over at en jury, en komité, hyller overtramp av andre. Det får hele konseptet til å framstå som en flopp, etter min mening.

For da Melina Johnsen fikk Gullruten-pris for «Årets deltaker», tok denne juryen et valg om å akseptere sjikane. Er det dette vi har blitt? Er det disse holdningene vi har lyst til å stå for?

PROGRAMLEDERTALENT: Alt går ikke helt som planlagt når Gullruten-nominerte Melina Johnsen prøver seg som programleder. Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.