KONTROVERSIELL:  Artisten Tooji stod fram som homofil på mandag og lanserte samtidig den kontroversielle musikkvideoen til låta "Father" som skal være årets Pride-låt. Videoen, som ble spilt inn i Frogner kirke inneholder også eksplisitte seksuelle scener mellom Tooji og skuespilleren som spiller presten. Foto: Endre Vellene/Dagbladet.
KONTROVERSIELL: Artisten Tooji stod fram som homofil på mandag og lanserte samtidig den kontroversielle musikkvideoen til låta "Father" som skal være årets Pride-låt. Videoen, som ble spilt inn i Frogner kirke inneholder også eksplisitte seksuelle scener mellom Tooji og skuespilleren som spiller presten. Foto: Endre Vellene/Dagbladet.Vis mer

Jeg er såret og føler at noen har krenket det jeg står for

Hvorfor i all verden produsere en musikkvideo med intime scener i kirkerommet? Er det ut av mangel på respekt?

Meninger

Jeg ser et kors og vet ikke riktig hva jeg skal tro. På nettet har jeg sett overskrifter om en ung artist som nå «har kommet ut av skapet». Er det dette musikkvideoen jeg nå har satt på, skal handle om?

Så kjappe glimt av detaljer, små utsnitt fra en kirke.

Jeg gjenkjenner min barndoms kirke. Der jeg har blitt døpt. Der jeg har gått på søndagsskole. Der jeg har blitt konfirmert. Der vi har latt vår datter døpe. Der jeg har opplevd gudstjenester, dåp, brylluper og bisettelser. Og konserter. Der jeg har gått inn og hatt en stille stund for meg selv i en tid jeg trengte det. Der presten ga trøst og var en god samtalepartner ved fars bortgang. Og senere mors. Min barndomskirke. Frogner kirke - min kirke, selv om jeg har bodd i en av Oslos nabokommuner i hele mitt voksne liv.

Musikken hører jeg nesten ikke. Det er de kjappe glimtene av bilder som trenger seg på. Av en alvorlig menighet. Av en ung mannlig prest i prestekappe. Av en bibel som åpnes. Av det velkjente relieffet i Frogner kirke. Der det står: Jeg vil gi dere evig hvile. Så en ung mann i hettegenser. Ansiktet er knapt synlig. Den fortapte sønn? Han kommer hastig oppover kirkegulvet. Himler menigheten med øynene, idet han kysser presten?

Jeg ser klærne komme av i en fart og både prest og den unge mannen oppslukes av kjødets lyst ved alterringen. Ja! ved alterringen, der menigheten ved nattverd kneler og tar imot Jesu blod og legeme. Det er ikke alt jeg, med mitt vett og min forstand, klarer å få med meg ved en gangs visning av «The Father Project», jeg frastår fra å se musikkvideoen på nytt.

Jeg sitter igjen med en underlig følelse. Jeg er såret og føler at noen har krenket det jeg står for. Jeg er ikke aktivt med i noen menighet. Jeg er ingen ivrig kirkegjenger, men jeg har min barnetro og jeg prøver å leve opp til en etisk standard som harmonerer med den.

Jeg mener selv at jeg er åpen og liberal. Hvilke seksuell legning mennesker måtte ha er meg revnende likegyldig. Mennesker er mennesker. Elskovsakten kan like gjerne være mellom mann og mann. Den er vakker og privat.

Men hvorfor i all verden produsere en musikkvideo med intime scener i kirkerommet? Er det ut av mangel på respekt? Det gjør meg bare veldig trist.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.