I OSLO: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov taler noen av verdens største menneskerettighets-organisasjoner midt imot i sin nye dokumentar. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I OSLO: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov taler noen av verdens største menneskerettighets-organisasjoner midt imot i sin nye dokumentar. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Jeg er selvfølgelig redd for ryktet mitt som filmskaper

Filmregissør Andrej Nekrasov innrømmer at kampen om retten til å vise «The Magnitsky Act» ikke er uten bismak.

(Dagbladet): - Jeg blir til tider målløs av motstanden. Hele verden har faktasjekket denne historien med utgangspunkt i en bestemt versjon, og nå spør alle seg hvem jeg er til å utfordre den, sier filmregissør Andrej Nekrasov til Dagbladet.

Han kommer rett fra Berlin etter å ha lagt siste finpuss på den over to timer lange dokumentarfilmen «The Magnitsky Act» som vises på Filmens hus i Oslo i dag.

Ikke uventet ble den norske verdenspremieren lynraskt utsolgt.

Dagbladet har omtalt den massive kontroversen rundt filmen gjennom en rekke saker den siste måneden.

Russisk korrupsjon

Visninger i Frankrike, Tyskland, EU-parlamentet og i Norge er tidligere avlyst etter juridisk og politisk kamp fra forretningsmannen og aktivisten Bill Browder.

DØDE I FANGENSKAP: Den russiske skatteadvokaten og varsleren Sergej Magnitskij skal ha blitt drept i fengsel i 2009. Foto: Hermitage Capital Management
DØDE I FANGENSKAP: Den russiske skatteadvokaten og varsleren Sergej Magnitskij skal ha blitt drept i fengsel i 2009. Foto: Hermitage Capital Management Vis mer

Han og den etterlatte familien til den verdenskjente russiske varsleren Sergej Magnitskij mener filmen vanærer minnet etter Magnitskij på det groveste.

Varsleren døde i fangenskap i 2009 etter å ha blitt arrestert året før for eksponering av korrupsjon i milliardklassen (se faktaboks).

Browder, som er Magnitskijs tidligere sjef, stilles også i et svært negativt lys, og i Norge valgte Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni å ta filmen av årets program grunnet frykten for økonomiske konsekvenser ved et eventuelt søksmål fra Browder.

Og påstandene mot ham skal være svært grove.

Browder hevder at han i filmen beskyldes for å selv stå bak korrupsjonen, og at det påstås at han bruker dødsfallet til Magnitskij for å dekke over sin egen økonomiske kriminalitet.

SLO SEG OPP: Den tidligere amerikanske statsborgeren Bill Browder bor nå i London og vier all sin tid til Magnitskij-saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLO SEG OPP: Den tidligere amerikanske statsborgeren Bill Browder bor nå i London og vier all sin tid til Magnitskij-saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Kremlin-propaganda

Helt siden Browder fikk tilgang på en uferdig versjon av «The Magnitsky Act» i april har finansmannen brukt alle sine økonomiske og politiske ressurser i kampen mot filmskaperne. At partene er i tottene på hverandre må sies å være en underdrivelse:

- Dersom filmen blir vist på lørdag er dette det norske folks første mulighet til å få med seg en statsstøttet propaganda-film fra Kremlin. Filmen forsøker å hvitvaske rollen russiske myndigheter har i drapet på Sergei Magnitskij, uttaler Browder til Dagbladet torsdag etter at det ble kjent at verdenspremieren fant sted i Oslo.

Han fikk følgende svar fra regissør Nekrasovs makker og dokumentarens norske produsent, Torstein Grude i Piraya Film:

- At Browder mener filmen er en propagandafilm fra Kremlin opplever jeg som rent vrøvl fra en dypt uetterrettelig spinndoktor. Filmen og våre funn taler for seg. Vi inviterer til inngående gransking av kildematerialet, sier han.

- UBEHAGELIG: Produsent i Piraya Film Torstein Grude mener det er ubehagelig for ham som dokumentarfilmskaper at deler av «The Magnitsky Act» stemmer med det russiske myndigheter forfekter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- UBEHAGELIG: Produsent i Piraya Film Torstein Grude mener det er ubehagelig for ham som dokumentarfilmskaper at deler av «The Magnitsky Act» stemmer med det russiske myndigheter forfekter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Sånn er spillet

Piraya Film har skaffet millioner av kroner i offentlig støtte til prosjektet fra blant annet Norsk filminstitutt og stiftelsen Fritt Ord. Venstre-leder Trine Skei Grande, som selv har vært i møter med Browder og hans støttespiller Helsinforskomiteen kritiserte finansieringen.

- Vi har gjort oppsiktsvekkende funn i filmen som nå viser seg å være dypt problematiske for mange fordi disse funnene ikke stemmer med vestens versjon av hva som skjedde med Sergej Magnitskij, sier Grude til Dagbladet og fortsetter:

- Det er også ubehagelig for oss at funnene vi har gjort stemmer med den versjonen russiske myndigheter mener er sann, men det får så være. Sannheten skal fram. Koste hva det koste vil.

Anerkjente filmskapere

Piraya Film har tidligere vært Oscar-nominert som co-produsent for filmen «The Act of Killing». Andrej Nekrasov har på sin side fått dokumentaren «The Litvinenko Case» vist under filmfestivalen i Cannes.

- Dere er villige til å satse integritet og navn som filmskapere med denne filmen?

- Jeg er selvfølgelig redd for ryktet mitt som filmskaper, men jeg skal fortsette å lage film. Jeg mener historien til Browder ikke er korrekt, og setter spørsmålstegn ved hvorfor den ikke er det, sier Nekrasov.

- Dette er en del av det vi gjør som dokumentarister. Motstand er en del av spillet. Dette skulle først være en spillefilm, men utviklet seg til en svært kritisk dokumentar, sier Grude.

Engasjert i menneskerettigheter

Bill Browder har opparbeidet seg en profilert status som menneskerettighetsaktivist de siste åra gjennom kampanjen «Justice for Sergei».

På laget har han tunge flere aktører som blant annet Helsingforskomiteen, Europaparlamentet, Europarådets parlamentarikerforsamling og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

BROWDERS BEVIS: Bill Browder har laget et lengre skriv om punktene han hevder motbeviser påstandene mot ham og Sergej Magnitskij i «The Magnitsky Act». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BROWDERS BEVIS: Bill Browder har laget et lengre skriv om punktene han hevder motbeviser påstandene mot ham og Sergej Magnitskij i «The Magnitsky Act». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han har også ut fra eget engasjement kjempet gjennom en egen lov i USA, kalt nettopp «The Magnitsky Act». Loven fra 2012 gjør at russere anklaget for korrupsjon nektes visum til USA og at midlene de disponerer kan fryses.

Browder skriver i en e-post til Dagbladet fredag ettermiddag at han mener filmen er full av løgner og usannheter. Han er forferdet over at den skal vises i Oslo.

- I denne kvasidokumentaren bruker Nekrasov løgner, fiktive karakterer, falske dialoger, falske oversettinger av intervjuer og dokumenter til å bedra offentligheten, sier han.

- Handler ikke bare om Magntiskij

Regissør Nekrasov mener beskyldningene og bevisene til Browder er lite treffsikre.

- Han bruker følelser og utsagn om en død person til å vinne over sympati. Denne filmen heter «The Magnistky Act», ikke «Magnitsky», og den handler ikke bare om ham. Den viser et større bilde. For å finne sannheten må vi skru av følelsene våre og analysere dokumentasjonen, sier han.

Til tross for at Kortfilmfestivalen i Grimstad valgte å ta dokumentaren av programmet kan nå Piraya Film og Nekrasov med loven i hånd vise filmen i Norge.

Grunnlovsstridig

Stavanger tingrett forkastet tidligere i juni Browders rettslige begjæring om forhåndssensur av filmen.

«Det vesentlige spørsmålet, slik retten ser det, er om det er sannsynliggjort at visning av filmen vil medføre irreversibel uopprettelig skade. Det kan retten på ingen måte se er sannsynliggjort», konkluderte Stavanger tingrett.

De henviste deretter til Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet i Norge, og forkastet kravet fra Browder.

Ønsker debatt

Direktør i Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog, sier til Dagbladet at han ikke frykter rettslige konsekvenser ved å la «The Magnitsky Act» bli vist på Filmens hus.

- I dette tilfelle er det Piraya Film som står bak visningen, og som velger å legge premieren hit. Det er viktig at filmen blir vist slik at publikum selv kan ta stilling til innholdet, sier han og fortsetter:

- Dette handler om ytringsfrihet og det handler om å unngå forhåndssensur. Vi håper konsekvensene blir en bred debatt om ytringsfrihet og dokumentarfilmens rolle i denne sammenheng, forteller Guldvog.

I Norge er det NRK som har tv-rettighetene til å vise dokumentaren. Etter det Dagbladet kjenner til er kringkasteren nå i prosessen med å vurdere om den kan sendes på fjernsyn her til lands.

BAKGRUNN: Derfor krangler de om «The Magnitsky Act»

KLARE FOR VISNING: - Det er viktig å ha verdenspremieren her i Norge. Det er en norsk film sier produsent Torstein Grude og regissør Andrej Nekrasov. Foto: Øistein Norum Monsen
KLARE FOR VISNING: - Det er viktig å ha verdenspremieren her i Norge. Det er en norsk film sier produsent Torstein Grude og regissør Andrej Nekrasov. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer