- Jeg er sjeleglad for at de lever

Det norske metallbandet TNT planla turné i Japan. Nå går tankene deres til bandets mange fans i det katastroferammede landet.

MANGE FANS:  Morten «Morty Black» Skaget sammen med TNT-fans i Japan. Foto: Privat
MANGE FANS: Morten «Morty Black» Skaget sammen med TNT-fans i Japan. Foto: PrivatVis mer

(Dagbladet): Siden 1980-tallet har trønderne i TNT vært store i Japan. Heavyrockbandet har besøkt landet flere ganger, og selv om det er flere år siden nå, har de fortsatt grep om sitt asiatiske publikum.

GODE VENNER:  Morten «Morty Black» Skaget og Miho Ohtsuki i Japan. Hun var tidligere leder av den japanske fanklubben til TNT, og har også vært på besøk i Norge. Foto: Privat
GODE VENNER: Morten «Morty Black» Skaget og Miho Ohtsuki i Japan. Hun var tidligere leder av den japanske fanklubben til TNT, og har også vært på besøk i Norge. Foto: Privat Vis mer

I januar kom bandet inn på niende plass av hundre låter på lista til det japanske Burrn Magazine.

SKRIVER AUTOGRAFER:  Ronni var Big in Japan. Foto: Privat
SKRIVER AUTOGRAFER: Ronni var Big in Japan. Foto: Privat Vis mer

Men i disse dager går tankene først og fremst til de katastroferammede menneskene.

- SJOKK OG VANTRO:  Morten Diesel Dahl (49) reagerte kraftig da han så bilder fra det jordskjelvrammede Japan. FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET.
- SJOKK OG VANTRO: Morten Diesel Dahl (49) reagerte kraftig da han så bilder fra det jordskjelvrammede Japan. FOTO: AGNETE BRUN/MAGASINET. Vis mer

- Jeg reagerte med sjokk og vantro da jeg så bildene. Det er som Déjà vu til tsunamien i 2004. Som familiefar blir jeg sterkt berørt. Det er helt forferdelig, sier Morten «Diesel» Dahl til Dagbladet.

Venner i Japan Han forteller at bandet har flere bekjente i Tokyo, som han har vært svært bekymret for - blant annet tidligere leder for TNTs fanklubb i Japan, Miho Ohtsuki. Tidligere leder for den norske fanklubben, Aud Darrud, har vært i kontakt med henne, og forteller til Dagbladet at hun er i god behold.

BIG IN JAPAN:  Full konsertsall da TNT rocka scenen. Foto: Privat
BIG IN JAPAN: Full konsertsall da TNT rocka scenen. Foto: Privat Vis mer

TNT er blitt spurt om delta på støttekonserten i regi av Trine Rein den 21. mars. Det er de svært positive til, men har ikke kunne takke ja enda fordi gitarist Ronni Le Tekrø har skadet hånda i et fall.

MØTER FANSEN:  Ronni Le Tekrø skriver autografer i Japan. Foto: Privat
MØTER FANSEN: Ronni Le Tekrø skriver autografer i Japan. Foto: Privat Vis mer

- Ettersom vår nye plate har gjort det bra, lå det i kortene at vi skulle over på Japan-turné, men nå blir det satt på vent. Initiativet til Rein er veldig godt, og alle som sier nei bør ha en tungtveiende grunn til det. Det handler om å vise at man bryr seg, sier Dahl.

Størst i Japan Selv har han ikke vært i Japan, men det har tidligere bandkollega Morten «Morty Black» Skaget. Han husker endeløse fankøer utenfor hotellet på 80- og 90-tallet.

STOR FAN:  Miho Ohtsuki og Ronni Le Tekrø i Japan, Miho var leder for fanklubben til TNT i Japan. Foto: Privat
STOR FAN: Miho Ohtsuki og Ronni Le Tekrø i Japan, Miho var leder for fanklubben til TNT i Japan. Foto: Privat Vis mer

- Vi solgte flere plater i Japan enn det Bon Jovi gjorde, og en tredjedel av hva Michael Jackson solgte. Vi solgte rett og slett mer i Japan enn hjemme, sier Skaget til Dagbladet.

TOMMEL OPP:  Ronni Le Tekrø blant fans i Japan. Foto: Privat
TOMMEL OPP: Ronni Le Tekrø blant fans i Japan. Foto: Privat Vis mer

Han forlot bandet i 2004 etter 21 år, og var i Japan med TNT i 1981, 1991 og 1997. Han har vært svært redd for sine venner i det jordskjelv- og tsunamirammede Japan.

- Jeg har noen venner i Tokyo og Sendai. De i Sendai er berget, men det har vært dramatisk. Jeg er sjeleglad for at de lever, sier Skaget.

• Les også Norske artister synger for Japan.