LANGT FRA NATUREN: Maja Lunde har tatt med seg klimaromanen sin til USA og håper «Bienes historie» kan finne et nytt marked over dammen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LANGT FRA NATUREN: Maja Lunde har tatt med seg klimaromanen sin til USA og håper «Bienes historie» kan finne et nytt marked over dammen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Lanserer klimaroman i USA

- Jeg er skikkelig redd for hvordan verden blir

«Bienes historie» fortsetter sin seiersgang. Nå står USA for tur. Ny bok er rett rundt hjørnet, men forfatteren er bekymret for jorda vår.

NEW YORK (Dagbladet): Blomstene og biene føles uendelig langt unna når gule New York-drosjer suser forbi i lyskrysset ved Grand Central, midt i «det store eplet». Selv om klokka er ni på kvelden, er veiarbeiderne i full gang med å kutte opp asfalt så gnistene fyker og lyden skjærer i ørene. En million aircondition-vifter, sirener og rumlingen av t-banen under føttene utgjør en kakofoni av lyd som kan overkjøre sansene for tilreisende fra lille, stille Oslo.

- New York er en overveldende opplevelse. Jeg elsker det, men når jeg går i gatene her, så ønsker jeg meg litt bort også. Til et stille sted med trær og fuglesang, sier Maja Lunde.

Maja Lunde er i USA for å lansere boka «Bienes historie». Den amerikanske forleggeren kaller det for «eco fiction», Lunde kaller det en klimaroman som handler om hva som skjer med verden hvis biene forsvinner og plantene ikke lenger blir bestøvet. Boka lanseres i et land der miljøverndepartementet i praksis er lagt ned, klimaskeptikerne sitter i regjering og en president som trekker USA ut av Paris-avtalen.

- Hvis noen i USA blir provosert av boka så vekker den hvert fall følelser. Donald Trump har vel ikke oppmerksomhetsspenn til å lese en hel bok etter hva jeg hører, sier Maja Lunde.

MØTTE LESERNE: Torsdag i forrige i uke leste Maja Lunde for sine amerikanske tilhengere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MØTTE LESERNE: Torsdag i forrige i uke leste Maja Lunde for sine amerikanske tilhengere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Sivilstatus

Når man googler Maja Lunde foreslår søkemotoren å legge til ordet «gift», noe som tyder på at det er mange der ute som lurer å forfatterens sivilstatus.

- Uff, det visste jeg ikke, sier Maja Lunde og ler

- Jeg er gift med Steinar som jeg ble sammen med da jeg var 21 år gammel. Vi er like gamle og har tre barn som heter Linus, Jens og Jesper og er 7, 9 og snart 13 år gamle, sier Lund, som bor på Østensjø i Oslo.

Forstår barna dine at du er i ferd med å bli en verdenskjent forfatter?

- Det er vel ingen som helt skjønner det, inkludert meg selv. Det er ganske abstrakt. Hjemmelivet mitt er det samme som før. Jeg er den samme kona, men det er to helt forskjellige liv, sier Lunde.

Maktesløs

- Jeg kan bli utrolig trist av å tenke på at mine barn kan vokse opp i en ødelagt verden. Jeg har lest min del av klimarapporter som research til bøkene og det er jo ikke noe lystig lesning, sier trebarnsmoren.

Hun er oppriktig bekymret for framtiden og mener det er en av drivkreftene bak skriveprosjektet.

MYE LYD: Byen New York er aldri stille. Lunde elsker det, men drømmer seg fort bort til stille natur. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MYE LYD: Byen New York er aldri stille. Lunde elsker det, men drømmer seg fort bort til stille natur. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg skriver for å overkomme maktesløsheten. Jeg er skikkelig redd for hvordan verden blir. Samtidig er jeg dypt fascinert av menneskets natur og hva vi kan få til. Jeg er også en slags nøktern optimist. Når jeg skriver så føler jeg at jeg gjør noe og for å takle min egen redsel for framtiden, sier Maja Lunde

Bestselger

Ifølge agent Anette Orre, så er bøkene oversatt til 30 språk, og skal gis ut i 40 land. Boka har gjør det bra i Tyskland der den har ligget på førsteplass på bestselgerlista i 14 uker. Det utgjør omtrent 250 000 solgte bøker i Europas nest største stat.

- Det er veldig gøy. I noen år framover så kommer jeg til å ha det trygt og godt, sier Maja Lunde.

FANS: Det var mange som ville ha en signert utgave av boken og et bilde av seg selv sammen med den norske forfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FANS: Det var mange som ville ha en signert utgave av boken og et bilde av seg selv sammen med den norske forfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det er to år siden «Bienes historie» ble gitt ut. I løpet av tiden som har gått har Lunde vært overalt for å presentere boka so og har mistet oversikten over hvor mange reisedøgn hun har.

- I høst er det mye reising. Det er lansering i USA, England og Frankrike og jeg må tilbake til Tyskland. Skrev klimaroman, flyr mer en noen gang. Uff, jeg vil ikke at det skal bli overskriften. Det er jo litt trist, men sånn er det, sier Lunde.

Blå

Det har lenger versert rykter om enn mulig filmavtale, men så langt er det ikke lagt konkrete planer.

- Det er mange som banker på døren til agenten som ivaretar filmrettighetene. Vi har fått konkrete tilbud, men jeg har ikke signert noe, sier Lunde, som blant annet med på å skrive manus til de første sesongene av NRK-suksessen «Side om side».

12 oktober kommer oppfølgeren «Blå» som er andre bok i det Lunde planlegger skal bli en klimakvartett

- Blå handler om Signe som en eldre kvinne som forlater vestlandsbygda hun bodde i som barn for å konfrontere den mannen hun en gang elsket. Det er den ene fortellingen. Den er fra vannlandet Norge. Den andre fortellingen i boka er om David som bor i Sør-Frankrike i 2041 og er fransk klimaflyktning. Han er en ung alenepappa som sammen med sin datter flykter fra tørke. En dag finner David en seilbåt langt inne i landet, sier Maja Lunde.

- Er det Signe sin seilbåt?

- Det må du lese boken for å finne ut av, sier Maja Lunde og ler.

IKKE POLITISK: Maja Lunde sier hun ikke skriver politiske manifester, men blir glad når hun får tilbakemelding fra leserne at de ønsker å gjøre mer for å bedre miljøet. Selv kjører hun Toyota Prius, kildesorterer og forsøker å avstå fra overforbruk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
IKKE POLITISK: Maja Lunde sier hun ikke skriver politiske manifester, men blir glad når hun får tilbakemelding fra leserne at de ønsker å gjøre mer for å bedre miljøet. Selv kjører hun Toyota Prius, kildesorterer og forsøker å avstå fra overforbruk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer