DEBATT

Åpent brev til kulturministeren

Jeg er spådd en lys framtid, men jeg kan ikke se noe lys

Når mitt mål er det verste kunstpolitiet kan tenke seg, er det jo åpenbart at jeg blir en taper og ikke får noen støtte.

TALENT: Jeg ønsker ikke å gå den modernistiske veien. Jeg vil fortsette som klassisk figurativ maler. Problemet er da at jeg ikke får noen som helst form for offentlig støtte, skriver William Heimdal. 16-åringen som imponerer med sine bilder.
TALENT: Jeg ønsker ikke å gå den modernistiske veien. Jeg vil fortsette som klassisk figurativ maler. Problemet er da at jeg ikke får noen som helst form for offentlig støtte, skriver William Heimdal. 16-åringen som imponerer med sine bilder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kjære Trine Skei Grande. Jeg er William Heimdal. Jeg er 16 år gammel og maler klassisk figurativt. Jeg er bekymret for min egen framtid når jeg ser hva som har hendt med mine mestere og kolleger, som Odd Nerdrum og Vebjørn Sand. Jeg lurer på hvordan jeg kan overleve som klassisk, figurativ maler når alle penger og støtte går til modernistene.

Mine forbilder finner man i antikkens Grekenland, renessansen, barokken, men også i dag. Jeg er bekymret for min framtid som klassisk figurativ maler når jeg ser at mine nålevende kolleger og mestre aldri har får offentlige utsmykningsoppdrag, og at de ikke har blitt innkjøpt av museene (med svært få unntak). De har måttet klare seg helt på egen hånd.

På skolene ga de meg brosjyrer over Picassos utvikling fra han som femtenåring malte slik som meg, men som siden utviklet seg til bli modernist. De sa denne brosjyren var en oppskrift over hvordan en skal male i dag. «Siden han malte slik i en såpass ung alder, var jo modernismen den eneste vei å gå» sa de.

De forteller meg at dette er den sikre veien å gå for å få pengestøtter, for å bli kjøpt inn av museene, for å få stipender og for å få offentlige utsmykningsoppdrag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer