<strong>- TRENGER EN PAUSE:</strong>  Prest Einar Gelius innrømmet i dag at han var trist og sliten. Nå skal ha ta sen en pause som prest. 
Foto: Berit Roald / Scanpix .
- TRENGER EN PAUSE: Prest Einar Gelius innrømmet i dag at han var trist og sliten. Nå skal ha ta sen en pause som prest. Foto: Berit Roald / Scanpix . Vis mer

- Jeg er trist og vemodig

En sliten Einar Gelius mener han trenger en pause.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble Einar Gelius andre bok på Juritzen forlag lansert. Allerede har «Håp i de foldede hender» vakt oppsikt på grunn av prestens personangrep mot en rekke profilerte personer. Biskop Ole Christian Kvarme, Bjørn Eidsvåg og Trond Giske er bare noen av dem som får gjennomgå.

- Ikke slagen Stedet for boklanseringen fant sted i formiddag i Vålerenga prestegård. Gelius' hjem de siste 16 årene - og to uker til.

Flyttelasset til Sørlandet har allerede reist. Tilbake henger en prestekappe i gangen, noen bilder av Jesus på veggene og i en krok er gamle lamper stuet.

- «Sex i Bibelen» skapte mye oppstyr. Hvordan vil du oppsummere det siste året?

- Det siste halve året har jeg vært skuespiller i mitt eget liv. Det har vært så uvirkelig det som har skjedd, det skjedde så mye dramatisk på kort tid. Jeg syns det er vemodig å sitte her nå. Dette har vært hjemmet mitt i 16 år. Det er vemodig å forlate dette fantastiske stedet, sier Gelius til Dagbladet og fortsetter:

- Det er vemodig, det er trist. Samtidig er jeg ikke slagen. Jeg er veldig kampvillig, fordi det som har drevet meg er historien om Jesus. Denne boka handler om Jesus, han er læremesteren min idet å være veldig pågående og veldig tydelig, og i klinsj med makta. Var det noe Jesus gjorde, så var det å være i klinsj med makta. Jeg føler jeg har hatt en utrolig god læremester.

-Sliten - Du sier at du har Jesus som læremester og at han gikk i klinsj med makta. Det er det du gjør nå. Føler du at du er på toppen av din prestekarriere?

- Jeg føler at jeg har mye ugjort. Samtidig har jeg erfart mye. Jeg har vært prest i 25 år, og har kjent for meg selv at de siste årene har jeg vært veldig sliten. Det å stå så sterkt fram, og hele tida være den sterke personen imøte med mennesker som har det vanskelig. Det at jeg har vært synlig i mediebildet, har gjort at jeg har fått kontakt med mennekser fra hele byen, som har ringt meg for å spørre om hjelp, råd og samtaler, sier Gelius til Dagbladet og fortsetter:

- Det har vært utrolig slitsomt. Jeg føler meg rett og slett sliten, og jeg tror at jeg har godt av med en liten pause. Rett og slett en pause. Men jeg kommer fortsatt til å engasjere meg i kirken, og jeg vil fortsatt ha Jesus som læremester, sier Gelius til Dagbladet.

Hasteopplag «Håp i de foldede hender» har et førsteopplag på 4500 bøker. I går ble 1500 bøker revet ut av lageret til forlaget. Derfor har Juritzen forlag i dag bestilt et hasteopplag på 3000 nye eksemplarer på grunn av den store etterspørselen.

Hans forrige bok, «Sex i Bibelen», har siden den ble lansert i oktober, blitt trykket i fire opplag. Totalopplaget er på 14500 bøker.

Under lanseringen i dag innrømmet Gelius at «det har skjedd mye» i rommet pressekonferansen var lagt til.

Kjemper videre Han fortalte også at han nå var klar for å ta et oppgjør med kirka.

- Et av hovedproblemene er at krika er for lite synlig. Bispedømmet er usynlig i media. Det er synd. Det jeg har fått tilbakemeldinger gjennom min tid som prest, er at jeg har snakket på en enkel og forståelig måte.

- Du har sagt opp din stilling, sier du ikke skal jobbe som prest på fire-fem år, men skal ta kampen med kirka. Nå står du på utsida, blir det en vanskligere kamp å ta?

- Jeg føler at jeg står i krika, jeg har ikke meldt meg ut. Jeg må bare finne en ny arena å kjempe på. Det kan jeg gjøre ved å delta i oppfentlige debatter eller skrive flere bøker, sier Gelius til Dagbladet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer