Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er typen som dusjer med underkjolen på

Jøss, det er to eldre damer på humor-plakaten.

SJELDEN HUMOR: Det er ikke ofte Dizzie Showteater byr på nyskrevet norsk oslokomedie - med to voksne damer. Brit Elisabeth Haagensli spiller i «Gammel dame er vond å vende» sammen med Anne Marie Ottersen.- Å møte publikum er selve godteriposen som det er fantastisk å åpne, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJELDEN HUMOR: Det er ikke ofte Dizzie Showteater byr på nyskrevet norsk oslokomedie - med to voksne damer. Brit Elisabeth Haagensli spiller i «Gammel dame er vond å vende» sammen med Anne Marie Ottersen.- Å møte publikum er selve godteriposen som det er fantastisk å åpne, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran på motordoningen sitter Brit Elisabeth Haagensli (60) og gliser. Bak Anne Marie Ottersen (68), hun smiler også. Men hmm...er det ikke noe rart med den plakaten?

I fjorrige uke hadde «Gammel dame er vond å vende» premiere på Dizzie Showteater i Oslo.

På denne scenen herjet Øystein Sunde, Øyvind Blunck, med og uten Hege Schøyen, i årevis. I januar har Jan Eggum og Halvdan Sivertsen opptrådt. Det uvanlige er at det er to godt voksne kvinner som skal få folk til å skratte og le.

- Denne rollen blir jeg i hvert fall ikke for gammel til, fleiper Brit Elisabeth Haagensli når Dagbladet møter henne.

Innfule damer
Maggi har vært kokke på Spigerverket mens Lillemor er fra beste vestkant på Frogner. Damene er svært forskjellige, som folk gjerne er, men plasseres på samme rom på Mosedotten sykehjem. Klart damene krangler så busta fyker.

- Maggi er ei sånn innbarka Oslo-kjerring. Du kjenner igjen typen, litt greie, innfule damer som kan virke litt strenge, men som er eiegode i bånn, og som har slitt livet av seg for å holde familien i tømmene, enten de har skeiet ut til høyre eller venstre.

- Sånne damer er en utdøende rase?

KJØRER HJEM: I 40 år har hun gjort det samme når teppet går ned: Hun kjører hjem. -  Jeg er ingen byfis, nei. Jeg er veldig kjedelig der, sier Elisabeth Haagensli som er aktuell på Dizzie Showteater, sammen med Anne Marie Ottersen.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJØRER HJEM: I 40 år har hun gjort det samme når teppet går ned: Hun kjører hjem. - Jeg er ingen byfis, nei. Jeg er veldig kjedelig der, sier Elisabeth Haagensli som er aktuell på Dizzie Showteater, sammen med Anne Marie Ottersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ja, det var flere før som sa «gudbevaresmegvel» - det var helt naturlig - og som kanskje var litt «lakabrente», altså litt brente og svette i kantene, men gode på bunnen, sier hun og forteller.

- Da vi prøvespilte var det en som kom bort og sa at Maggi minnet ham om «hun som solgte juletrær» på Carl Berners plass. Da ble jeg stolt.

Frodige typer Hun har gitt liv til frodig kvinnfolk før, som mutter'n i «Pelle og Proffen»-filmene, den tyggis-tyggende syersken Kari i «Fredriksson Fabrik», for ikke å glemme Siri Lill i bakrusfilmen «Absolutt blåmandag» - ei rolle som gå henne pris for Årets kvinnelige skuespiller under Amanda-utdelingen.

- Jeg har aldri vært redd for å spille stygg eller gammel. Jeg har aldri vært så opptatt av det der. Jeg har alltid elsket typiske «underdog»-roller.

- Hvorfor blir jeg overrasket over to eldre damer som underholdning?

- Fordi dramatikerne, regissørene og teatersjefene alltid har vært menn. Sånn har det bare vært, og mange kvinnelige skuespillere har ikke fått roller. Ibsen hadde som regel fem menn og to kvinner i sine stykker. Men det har skjedd en forandring de siste åra. Nå føler jeg at sånne teaterstykker om kvinner og kvinnekropp, for eksempel, er litt passé, sier hun.

Hun sikter kanskje til teaterstykket «Kalenderpiken» der hun selv kastet klærne for noen år siden.

Menn i dag har en helt annen forståelse for kvinner, og heldigvis for det, sier hun.

TO TYPER: Klart det går hett for seg når Maggi fra Oslos beste østkant (Brit Elisabeth Haagensli) til venstre, og Lillemor fra Frogner (Anne Marie Ottersen) må dele rom på sykehjemmet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TO TYPER: Klart det går hett for seg når Maggi fra Oslos beste østkant (Brit Elisabeth Haagensli) til venstre, og Lillemor fra Frogner (Anne Marie Ottersen) må dele rom på sykehjemmet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Gjennom gode forfattere og filmskapere har «kara» fått anledning til å kjenne kvinner bedre. Det er ikke en vegg av murstein mellom kjønnene lenger, sier hun.

Nyskrevet komedie Stykket er en ny oslokomedie skrevet av Pål Mangor Kvammen, Torfinn Nag, Jon Arne Sægrov og Per Inge Torkelsen. Nag, kjent «Syv søstre» og «Hotel Cæsar» har dessuten regien.

- Det er stas med nyskrevet stykke. Og det er jo veldig få stykker som er skrevet om godt voksne damer, sier hun.

Brit Elisabeth Haagensli har to døtre med samme mann, som hun sier, men har aldri vært gift.

- Jeg er litt overtroisk og dessuten har jeg aldri kledd bløtkakekjole. Husk jeg er ganske bredskuldret og kraftig.

Den siste tida har hun imidlertid bodd alene på Nesbru utenfor Oslo.

- Jeg er eneboer og huleboer, men jeg er også veldig familiemenneske. Det er full rulle hele tida og jeg håper jeg er så heldig at jeg får barnebarn. Også er jeg glad i å holde meg aktiv og være mye ute.

- Du er ikke på sjekker'n da?

GIRLFIGHT:  Selv en fin dame fra Frogner kan få nok når romvenninna prøver å egle seg innpå den eneste mannen i eldreuniverset på aldershjemmet. Torsdag hadde «Gammel dame er vond å vende» premiere på Dizzie. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIRLFIGHT: Selv en fin dame fra Frogner kan få nok når romvenninna prøver å egle seg innpå den eneste mannen i eldreuniverset på aldershjemmet. Torsdag hadde «Gammel dame er vond å vende» premiere på Dizzie. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg har det bare i kjeften. Og det forholdet mitt er det ingen som blir klok på.

Apropos menn: Lillemors gamlekjæreste Georg flytter inn på avdelingen på sykehjemmet.

- Det er så typisk at det blir én mann på alle damene. Da blir det krig. Maggi er nok den som provoserer fram situasjoner, ja.

Tenker ikke på alder Selv har hun ei mor som er 85 år og kjempesprek.

- Jeg tenker veldig lite på alder, men når jeg blir gammel skal jeg sitte i en stol i hagen og slå etter ungene med en sølvstokk, smiler hun.

Men hun tror det er lett å bli litt sær og sur med åra.

- Mange blir litt strenge, de tåler ikke bråk, ikke unger og ikke bikkjer. Det er fordi vi er for lite sammen. Når det er segregering blir de eldre ekstra sære. Jeg har sans for den mellomeuropeiske stilen der alle er sammen, bråker og suser.

Neste eldregenerasjon vil ha større krav.

ENDELIG DIZZIE:  Dizzie Showteater og Nationaltheateret er de eneste scenene i Oslo hvor hun ikke har hatt jobber, forteller Brit Elisabeth Haagensli (60), her i senga til Maggi.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENDELIG DIZZIE: Dizzie Showteater og Nationaltheateret er de eneste scenene i Oslo hvor hun ikke har hatt jobber, forteller Brit Elisabeth Haagensli (60), her i senga til Maggi. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det blir nett på rommet, sunn, god mat og større kreativitet. Så må de eldre få mer frihet til å komme seg ut.

Liten selvtillit - Uff, jeg stresser alltid når jeg skal på scenen. Først er jeg livredd og tror ikke det skal gå bra. Anne Marie og jeg sier til hverandre: «Hvorfor gjør vi dette?» Men når applausen og varmen kommer fra publikum, tror man først ikke sine egne ører og øyne. Men så er det jo bare fantastisk, sier hun.

I fjor, året hun fylte 60 år, var første gang hun turte å gå solo, med showet «Slowgirl» - ikke «Showgirls».

Selvsikker, kommer hun aldri til å bli.

- Også er jeg sjenert. Typen som dusjer med underkjolen på. Jeg har skrekk for å være et sted der jeg må dele rom med noen, det har gjort at jeg har sagt nei til enkelte tilbud.

Hun har vært overalt, unntatt på på Dizzie og på Nationaltheatret.

- Jeg er ikke så opptatt av det lenger. En rolle jeg gjerne skulle ha gjort, er Golde i «Spelemann på taket», rollen Herborg Kråkevik skal spille nå. Men nei, jeg har vært med på så mye og har vært skit heldig. Det eneste jeg ikke har gjort er pornofilm, ler hun.

Hele Norges coronakart