- Jeg er undervurdert

I morgen fyller han 40 - og klovnen har kanskje gått inn i en sårere fase. Men Kenneth Sivertsen holder koken med ny bok, ny trompetkonsert og nyskrevet musikk til en internasjonal kreftkongress neste år.

Sivertsen har dratt opp ankeret fra trygge Bømlo et par dager og begitt seg på en sjelden Oslo-tur. Han liker det ikke helt.

- Oslo er en løgn. Folk er falske. Vi snakker ikke lenger om det menneskelige begrep.

Ekte var i alle fall barregningen etter dette intervjuet. Noen timer med Kenneth Sivertsen er bra berg-og-dal-bane av temaer, bilder, skisser, utbrudd og innfall. Det kommer et munnspill her, et angrep på George W. Bush der, innimellom lovprisninger av havet og indianerne, ispedd utfall mot Norsk Komponistforening. Ugh! Det går unna.

Undervurdert

Sivertsen føler ikke at han blir tatt vare på som komponist i Norge.

- Jeg har vært undervurdert i mange år, og spesielt i Norsk Komponistforening. Jeg er godt, gammeldags forbannet på den gjengen der. Arne Nordheim skjønner hva jeg driver med, men han er den eneste.

- Men hvorfor melder du deg ikke ut?

- Då blir dei jo kvitt meg, ikkje sant? Nei, jeg har lyst til å stå der og irritere. I Norge er det så mange som har blitt drept på sitt talent. Det skal ikke skje med meg.

Til neste år venter en ny kjempeoppgave. Den Norske Kreftforening arrangerer en konferanse i Oslo Spektrum neste sommer, og de har hyret inn Kenneth Sivertsen og Bentein Baardson til å skape et avslutningsnummer.

Men først skal Sivertsen markere et rundt år.

Trilogi

Å bli 40 er hans minste problem.

- Nei, alderen bryr jeg meg ikke om. Jeg har lyst til å bli gammel og vis! sier Sivertsen, som feirer bursdagen i Bergen med åpent hus på Café Colombo den 19.

Hjemme på Bømlo er det som vanlig mengder med arbeidsoppgaver å ta seg til med. Forrige høsts plateutgivelse «Blod og bensin» skal få sin fortsettelse.

- Den var selvbiografisk om en mann som tryner på alle tenkelige måter. Om rus og kvinner, og alt det gale vi utsetter oss for. Det var ikke nødvendigvis meningen å være privat, men å meddele en historie jeg vet mange har funnet trøst i, sier Kenneth Sivertsen, som medgir at en del av plata ble til etter bruddet med Herborg Kråkevik.

- Til høsten kommer ei diktbok som heter «Rett før...», med undertittel «Blod og bensin 2». Så har jeg skrevet ferdig en trompetkonsert på bestilling fra Ole Edvard Antonsen. Den heter «Sollandet frå grav» og vi håper å få den oppført i New York eller Oslo neste år. Det er del tre i «Blod og bensin»-prosjektet.

Kenneth Sivertsen

 • Født 16. januar 1961 i Mosterhamn.
 • Gitarist, sanger, komponist og humorist.
 • Virksom innen flere sjangere, har bl.a. skrevet symfonier og bestillingsverk for NRK og Rikskonsertene.
 • Mest kjent som visesanger, jazzmusiker og komiker.
 • Spilte i 96 og 97 sommerkabaret i Bergen sammen med Herborg Kråkevik.
 • Sivertsen har bl.a. laget:

  «Håp» - symfoni 1984,

  «Timeglasset og morgonstjerna» - symfoni 1989, «Remembering North» - jazzplate 1993, «Draumespor» - album 1996 med tekster av Shakespeare og Vesaas, «Melk og honning» - cd 1998 med tolkning av gamle bedehussanger, «Blod og bensin» - pop/rock/viseplate 2000

  Kilde: Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon og Dagbladets arkiv.

<B>FRIFANT BLIR 40:</B> Kenneth Sivertsen har mange jern i ilden.