Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er veldig lei meg for at hun er borte

Kjendis-Norge i sorg.

GIKK BORT I DAG: Anbjørg Sætre Håtun døde i dag, 41 år gammel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GIKK BORT I DAG: Anbjørg Sætre Håtun døde i dag, 41 år gammel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før halv åtte i kveld ble det kjent at Anbjørg Sætre Håtun har gått bort.

Den populære journalisten og forfatteren hadde en stor vennekrets rundt seg.

- Dette har vært en av de hardeste dagene i hele mitt liv. Det er så uvirkelig, nettopp fordi Anbjørg var så levende. Hun er det mest levende mennesket jeg noensinne har kjent. Jeg har grått helt siden i dag tidlig. Det er uvirkelig at hun er borte, sier Anbjørg Sætre Håtuns gode venninne Hedda Kise til Dagbladet.

- Det som er så spesielt med Anbjørg er at hun forandret seg aldri. Jeg møtte henne for første gang da vi var 16 år gamle, på utveksling med 44 nordmenn, på vei til USA. Jeg husker at hun lyste opp hele flyet, og at hun tok hele rommet uansett hvor hun var. Og sånn har hun vært helt siden hun var 16, sier hun, og legger til:

I SORG: Lene Marlin besøkte Anbjørg Sætre Håtun like før hun døde. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I SORG: Lene Marlin besøkte Anbjørg Sætre Håtun like før hun døde. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi var bare sammen i fem dager i USA, før vi dro hvert til vårt, men det var nok til at jeg aldri ville glemme henne. Og mye senere fant vi tilbake til hverandre igjen, da vi begge jobbet i tv-bransjen, sier hun.

• Se Anbjørg Sætre Håtuns liv i bilder her.

Lene Marlin sørger Artisten Lene Marlin var på besøk til sin gode venninne på sykehuset like før hun døde.

«Nå er det over. Det livet som du elsket så høyt er forbi. Og selv om vi rundt deg har skjønt at det ikke var lenge igjen er det så ufattelig vondt å vite at du ikke er her lenger. Da jeg var på sykehuset for noen dager siden skjønte jeg det. Da jeg holdt hånden din kjente jeg at noe allerede var borte. Du var sliten. Du manglet ord, så da jeg spurte bare nikket du. Og det er ikke vanskelig å forstå. Du kjempet en lang kamp», skriver hun på Facebook, og legger til:

«Du elsket livet. Og før jul var det alltid et håp der. Vi snakket om det vi skulle gjøre fremover. men så kom den siste beskjeden og med den forsvant alt håp også. Men selv da var du tapper. Og du har vært så tapper hele veien. Jeg er så full av beundring, kjære, fine, vakre deg!»

Også Anne Rimmen var en god venninne av den populære journalisten.

SØRGER: Hedda Kise var en av Anbjørg Sætre Håtuns nære venninner. - Jeg har grått helt siden i dag tidlig, sier hun til Dagbladet om å få den triste beskjeden. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SØRGER: Hedda Kise var en av Anbjørg Sætre Håtuns nære venninner. - Jeg har grått helt siden i dag tidlig, sier hun til Dagbladet om å få den triste beskjeden. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Hun var et av de vakreste og varmeste menneskene jeg har møtt. Hun lyste opp rommet og ga de beste klemmene. Mine tanker i kveld går til Jon og familien. Hun vil bli savnet, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

- Unik på alle måter Finn Schjøll er også i sorg over tapet av venninnen.

- Hun var enestående, og unik på aller beste måte. Hun var den du la merke til når du kom inn i et rom. Jeg er veldig glad for å ha kjent et sånt menneske, og nå veldig lei meg for at hun er borte, sier han.

- Først og fremst var hun en del av et fantastisk par. Jeg tenker først og fremst på Jon, og sender ham tusen tanker. Jeg vil huske Anbjørg for hennes vennlighet, legger han til.

«Kjære gode Anbjørg, om alle var som deg, hadde verden vært et godt sted. Takk for alt du har delt. Min dypeste medfølelse til din kjære mann og familie», skriver Mona Grudt på Sætre Håtuns Facebook-side, mens Mia Gundersen skriver:

TRIST: - Hver eneste stund med deg var vakker, min venn, skriver Aksel Hennie om tapet av venninnen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TRIST: - Hver eneste stund med deg var vakker, min venn, skriver Aksel Hennie om tapet av venninnen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

«Ufattelig at Anbjørg er gått ut av tiden. Vi møttes mange ganger i festlige lag og du oste alltid kvinne og feminin styrke. Du var en lyskilde for utrolig mange, også for meg. Du med din feminine kraft minnet meg stadig på at vi kan velge å tro på vår styrke mens vi er på jord. Din tid her var så altfor kort, ikke minst for Jon, din familie og alle som elsket deg. Tenker på de nå. Du elsket mens du var her og viste at livet kan ta så mange retninger men at det viktigste vi trenger å tro er kraften på kjærligheten som kloden så sårt trenger. Uendelig mange takk for at du har vært her og viste at lyset i oss skinner sterkere og sterkere hvis vi våger å tro på kilden i oss selv. Hvil i fred tapre deg I sannhet en kjærlighetsgudinne.»

- Forferdelig trist Skuespiller Aksel Hennie kommenterte den triste beskjeden på Sætre Håtuns Facebook-side i kveld.

«Hver eneste stund med deg var vakker, min venn. Hvil i fred. Og takk for alt du ga av deg selv - helt til siste åndedrag», skriver han. 

- Det er helt forferdelig trist at hun er borte. Hun har satt store spor, hun var et så spesielt varmt og godt vesen. Hun strålte hvor enn hun gikk, sier musiker Marian Aas Hansen til Dagbladet.

De to var venninner i nesten 15 år.

VENNINNE: - Mine tanker i kveld går til Jon og familien, skriver Anne Rimmen i en tekstmelding til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VENNINNE: - Mine tanker i kveld går til Jon og familien, skriver Anne Rimmen i en tekstmelding til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hun var en så generøs og raus person. Det at hun valgte å dele sykdommen sin med hele landet, det synes jeg er så raust og fint. Jeg tror det er mange der ute som er blitt inspirert og motivert av Anbjørg. Hun skrev så godt, og delte så fint med alle, sier Aas Hansen.

Kunstner Unni Askeland ville sitere dette verset fra Rolf Jacobsens dikt «Plutselig i desember»:

«Kjæreste venn, hvor er vår glede nu,
de gode hendene, det unge smilet,
hårets lyskrans over pannen din, ditt mot
og dette overskudd av liv og håp?
— Under sneen. Under den brune kransen.

Jeg minnes deg i kjærlighet og stillhet. Jeg tenker på Jon og familien din. Takk.»

- Takk, Anbjørg Artist Rein Alexander delte sine tanker om sin gode veninne Anbjørg Sætre Håtun for noen dager siden på Facebook.

- DU OSTE ALLTID KVINNE: - Du var en lyskilde for utrolig mange, skriver Mia Gundersen om venninnen på Facebook. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- DU OSTE ALLTID KVINNE: - Du var en lyskilde for utrolig mange, skriver Mia Gundersen om venninnen på Facebook. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Satt akkurat og tenkte på deg - igjen. Ser så opp til deg, det fantastiske mennesket du har vist at du er, vist at det går an å være. Jeg og mange andre har så mye å lære av deg. Din medmenneskelighet, din kjærlighet, ikke minst til livet, og din kjærlighet til deg selv. DU inspirerer og rører, ved bare å være deg selv. Deler deg med oss, med ord og tilstedeværelse. I din sykdom, i ditt liv, i vår hverdag, vår egen berg og dalbane, hvor vi ofte kan føle oss alene og hjelpeløse, og glemme alt det fine vi har opplevd, opplever i nuet, og kan få oppleve. Takk, Anbjørg! Jeg har sagt det før, og kommer aldri til å slutte, takk, gode, flotte du.»

Meldingen er gjentatt med godkjennelse fra Rein Alexander.

- Du kommer til å bli dypt savnet «I dag mistet verden en av sine aller fineste. Vakreste, flotteste, snilleste, nydeligste Anbjørg. Du kommer til å bli dypt savnet av mange», skriver kjendisdesigner Fam Irvoll på Instagram.

Anbjørg ble rammet av brystkreft i 2003, og kjempet da mot sykdommen samtidig som hun frontet TV-programmet «Puls» på NRK.

Sætre Håtun delte sykdommen sin på både bildedelingstjenesten Instagram og på Facebook fram til siste stund. For tre uker siden la 41-åringen ut det som skulle bli hennes siste bilde på Instagram, hvor hun var kjent for å dele fra både opp- og nedturer.

MINNES VENNINNA: Unni Askeland siterte dikteren Rolf Jacobsen for å minnes venninna Anbjørg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MINNES VENNINNA: Unni Askeland siterte dikteren Rolf Jacobsen for å minnes venninna Anbjørg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

«Tusen takk, kjære liv! For at du sjenket meg en så nydelig familie», skrev hun til bildet av julestemning og familiehygge.


- TAKK, ANBJØRG: Skriver artisten Rein Alexander om den populære journalisten. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- TAKK, ANBJØRG: Skriver artisten Rein Alexander om den populære journalisten. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart