- Jeg er veldig selvkritisk

Da Gry Blekastad var 14 år, laget hun seg visse mål for framtida. Hun skulle få gode karakterer, og hun skulle bli skuespiller. Og når Gry bestemmer seg for noe, blir det gjerne sånn. Hva gjør hun da i «Redaksjon 21»?

Det var nok mange som stusset da denne unge, ukjente jenta åpenbarte seg på skjermen sist mandag etter den velkjente «Redaksjon 21»-fanfaren. Hvor var Anne? Hvem i all verden var dette? Og hva gjorde hun her, midt i kveldskosen vår?

Akkurat denne mandagen var det Grys minste bekymring at hun kom ubedt inn i tv-seernes hjem.

- Målet mitt er å gjøre en god jobb. Jeg er klar over at få har sett meg på skjermen før, men det kan jeg ikke tenke på når sendinga er i gang. Når jeg er i studio og intervjuer folk gjør jeg jo det samme som jeg har gjort lenge. Det er bare formen som er annerledes.

BARE OG BARE.

Fra en beskyttet tilværelse utenfor fjernsynsbildet har Gry loset Dagsrevyens seere gjennom et utall reportasjer de siste to åra. Stemmen hennes er vi kjent med. Det er når to fremmede grønne øyne borer blikket i oss og en alvorlig munn forkynner dagens hendelser at vi setter kaffen i vrangstrupen.

For vi er nå blitt vant til Anne Grosvold. To år på rad har Dagbladets lesere kåret henne til Årets tv-navn. Hun har tronet på toppen av alle mulige popularitetsmålinger, og har liksom blitt folkets representant der inne i tv-apparatet.

Hvordan har Gry tenkt å matche det?

- Det har jeg da ikke. Jeg skal på ingen måte kopiere Anne, det er umulig. Jeg er mer opptatt av å gjøre en god jobb på min måte. Vi er to forskjellige personer, og det i seg selv gjør at «Redaksjon 21» er et annet program nå.

- Har du fått noen lure tips fra Anne da?

- Vi har pratet en del sammen og jeg har fått råd og vink.

- Om hva da?

- Om alt fra teknikken til hvordan skape seg en pause foran neste spørsmål og hvordan få til en god stemning mellom meg og gjestene.

- Så nå kan du det? Uansett hvem du skal intervjue?

- Nei, det kommer helt an på personen. Det er vanskelig å intervjue folk jeg oppfatter som arrogante.

EGENTLIG SKULLE GRY

Blekastad befunnet seg under helt andre himmelstrøk enn de gråtunge skyene på Marienlyst akkurat nå.

- Jeg hadde fått innvilget permisjon fram til jul, og hadde planlagt et halvt års reise jorda rundt sammen med kjæresten min. Så da jeg ble spurt i mai om jeg kunne tenke meg denne jobben måtte jeg ha en tenkepause.

Det ble to måneder i Sør-Amerika i sommer og utsatt permisjon.

- Det er jo et fantastisk privilegium å bli tilbudt en sånn jobb. Og det er bare fram til jul. Da kommer Anne tilbake igjen.

Gry deler på oppgavene med Geir Helljesen, som er godt kjent blant folket.

- Vi er helt likestilte, og deler på alle oppgaver. Jeg kjente Geir litt fra før, for vi jobbet jo sammen i Dagsrevyen, men han var i politisk avdeling og jeg i allmennavdelingen. Men i Redaksjon 21 skal jeg også gjøre politiske saker, sier Gry. Hun forteller at hun har brukt sommeren på å pløye politisk litteratur.

- Du har jo fått litt av en start på sesongen, med rentesjokk og politisk urolighet?

- Ja, og det er jo ekstra spennende når det skjer mye i politikken. Målet vårt er å lage et godt program ut fra det som har hendt i løpet av dagen, og hente de rette gjestene til studio.

DET BLE INGEN SKUESPILLER

av Gry Blekastad. Men ingen kan beskylde henne for ikke å ha forsøkt.

- Jeg gikk på Nissen Videregående, og der ble det mye revyer og sånt. Så dro jeg til England en sommer og gikk på teaterkurs. Planen var å begynne på en tre-åring skuepillerutdannelse der. Jeg var på audition på fem forskjellige skoler, men kom ikke inn, selv om jeg er stolt av at jeg kom videre på en av dem. Så oppdaget jeg et ettårig kurs i journalistikk som jeg meldte meg på, og dermed var det gjort.

Gry har også tatt melomfag i litteraturvitenskap ved universitetet. Sin journalistiske bakgrunn har hun i Akersposten, NRK Buskerud, Dagsnytt, Her og Nå, NRK Østlandssendinga og Dagsrevyen.

- Jeg er journalist så lenge jeg trives med det. Jeg tar hver dag som den kommer. Dette er et krevende og på mange måter overflatisk yrke, for ofte får du ikke tid til å gå så mye i dybden på ting som du ønsker. Men akkurat nå passer det meg veldig bra.

- Er du ambisiøs? Har du planlagt noen strategiske karrieretrekk for framtida?

- Jeg er ambisiøs i den forstand at jeg ønsker å gjøre en god jobb der jeg er. Men det er klart at det er ekstra ålreit at mange ser det du gjør.

- Tenker du på at folk diskuterer håret ditt, klærne dine og måten du snakker på?

- Jeg håper jo at folk er mer opptatt av gjestene og det som blir sagt enn av meg. Men jeg vet jo hvordan det er, det hender jo at jeg kommenterer folk jeg ser på TV selv.

Gry er ikke spesielt begeistret over å være den som skal svare framfor å spørre.

- Det er uvant. En av de tingene jeg tenkte grundig igjennom før jeg bestemte meg for å ta jobben var om jeg ville orke fokuseringa på min person. Det er jo ikke jeg som er viktig! Men det har gått veldig bra.

- Hvor nervøs var du foran den første sendinga?

- Jeg sov natta før. Kanskje ikke så godt som vanlig, men jeg sov. Litt skjelven var jeg nok da jeg gikk inn i studio, men når jeg kommer i gang går det over.

- Var du fornøyd med debuten?

- Jeg er glad jeg ikke gjorde noen åpenbare tabber som å stokke ord eller noe sånt. Men noe kunne selvsagt vært bedre.

HELE FAMILIEN BLEKASTAD

har bosatt seg i nærheten av hverandre, og Gry har et nært forhold til foreldrene og de to søsknene.

- Det er helt tilfeldig, men veldig koselig at vi bor så nært hverandre.

- Har du fått noen tilbakemeldinger fra dem?

- Jeg snakket såvidt med pappa, og han var fornøyd.

Grys far er Hallvard Blekastad, produksjonssjef for Dramaavdelingen i NRK.

- Du virker veldig selvkritisk?

- Jeg er det. Har alltid vært sånn.

Debuten som programleder var da heller ingenting mot den gangen Gry skulle opptre på musikkskolens avslutning.

- Da var jeg nervøs da. Kan ikke spille piano når du skjelver på hendene, vet du.