- Jeg er veloppdragen, høflig og ydmyk

Hun serverte oss smukkaser, gjorde V-tegnet til Arafat og var det eneste nyskapende vi hadde sett på lenge. Nå har hun blitt høflig og ydmyk - sier hun selv.

- Drømmeprogrammet har jeg ikke lagd nå heller, men «Weekend Globoid» er noe nytt. Vi har funnet på det sjøl og jeg lover verken gull eller grønne skoger, sier Synnøve Svabø. Fredag er hun ruteklar igjen. Det er hele to år siden sist.

- Ja, da var jeg ganske... Da hadde vi kjempemager , Hilde (Hummelvoll) og jeg, minnes Svabø. Det var under EuroSong-finalen i Oslo de to NRK-damene slo til i høygravid tospann.

- Jeg holdt på nesten til vannet gikk, ler Svabø. Hun har kalt «magen» Hedvig. En liten prinsesse på 20 måneder med lyst hår, blå øyne og en hang til å ville se på månen halv tre om natta. Mammaen blir mjuk i både stemme og blikk når hun snakker om henne.

- Har det å bli mor forandret deg?

- Man skjønner det ikke med én gang, men å være mor og far er et veldig ansvar. Vi er de viktigste i hennes liv. Hun er fullstendig prisgitt oss. Jo, man gjør seg noen tanker... Men de som sier man «blir moden og får perspektiv på ting» - der kjenner jeg meg ikke helt igjen. For meg er det nesten tvert om. Jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar.

- HUN HAR BEGYNT

å kalle meg pappa, og Thomas er mamma. Mamma er nok den som er der mest, og akkurat nå før programmet starter har jeg jobbet fryktelig mye. Det er øyeblikk når jeg står og ser på henne at denne utrolige lykkefølelsen kommer. Som en sterk forelskelse. «Dette nydelige har Thomas og jeg skapt»...

I to år har Synnøve nytt livet, babyen, kjæresten, friheten, gode venners selskap og Spanias sol.

- Jeg var rastløs i starten på svangerskapspermisjonen, men har lært meg at det faktisk kan være veldig fint å rusle i Frognerparken i tre timer, selv om det ikke skjer all verden. Det tok litt trening, innrømmer Synnøve.

Hun synes det har vært deilig med en lang TV-pause.

- Det fins viktigere ting i livet enn TV. Det må man ikke glemme. Venner, familie, kjæreste, barn og selve livet... Når man begynner å tenke i perioder på 2' 30, begynner man å bli medieskadd. Når alt omregnes til innslag, og en venter utålmodig «se å komme til poenget!», skal man ha en lang pause, fastslår Svabø.

- Jeg er ikke engang sikker på at TV er det jeg vil jobbe med i framtida. Kanskje havner jeg i reklamebyrå, kanskje skal jeg skrive. Sjøl elsker jeg helgeavisenes miks av nyheter, gode lesesaker, djupe portretter og feature. Det er god underholdning for meg.

FOR TIDA SUSER HUN RUNDT

i Oslo i en svart London-cab, med disco-kule på taket (!) og diverse lys på sidene. Heldigvis har hun privatsjåfør. For selv om Synnøve har lappen, skorter det litt på kjøringen. Hun har igjen et par detaljer før hun når Mika Häkkinen-klasse...

- To ganger har jeg kjørt. Annen juledag skulle vi på langtur. Etter to kilometer holdt jeg på å kjøre ned ei dame. Andre forsøk var for to uker siden. En liten bakke i gata der vi bor ble for vanskelig. Bilen stoppa og jeg sleit fryktelig lenge uten å få til bakkestarten. Da ga jeg opp. Jeg ønsker meg en god pedagog som kan lære meg «trygg og riktig bilkjøring», sukker Synnøve.

Det hadde gjort livet lettere for henne og familien om hun hadde fått det til.

Synnøve er en sjelden plante i mediefloraen. Noe for seg sjøl. Men hvordan ble hun den hun er?

- Kanskje var det en blanding av strenge rammer fra akademikerforeldre (det er grenser for hva legebarn får gjøre!), som var fargerike sunnmøringer og skikkelige språkbrukere. Jeg ble nok ganske flink til å observere folk, forstå sammenhenger, og bruker kvinne/mannforholdet som en slags referanse i det jeg gjør. Det er mye moro i voksenlivet, smiler hun.

- Kanskje tar jeg bare litt igjen. Det er deilig å ikke ha grenser.

Men den som tror at tøffe, gærne, sprø og rare Svabø er den ekte Svabø, har gått ettertrykkelig i den fella Synnøve har lagt ut. For å beskytte seg sjøl.

- Nei, det der handlet ikke om meg, men det holdt dere unna, blunker Synnøve, og sikter til medienes grenseløse trang til å se henne sprudlemorsom og klar med en udødelig replikk hver gang de ville at kjendiser skulle mene noe om noe eller noen.

- Jeg er veloppdragen, høflig og ydmyk, sier hun, og røper at både lankedusker og V-tegn er vraket til fordel for ball.

- DRILLO HAR MISFORSTÅTT!

Fotball er underholdning . VM er sommerens største happening. Derfor skal «Weekend Globoid» sørge for å bygge opp guts og forventning i folket fram mot VM, røper Drillos selvutnevnte cheerlady.

Og se om ikke Synnøve skal slå et slag for økt interesse for fotball og fotballspillere blant kvinner!

- Med Erik Thorstvedt som læremester skal jentene få lære offsideregler, banemål, sentrale navn og annet nyttig. Kjekt å vite for å kunne snike seg med gutta til Frankrike i sommer. Om vi ikke får se fotball kan vi jo shoppe, flørte og bli kløpet litt i baken!

- Er du blitt skikkelig fotballgal sånn like før 30-åra slår til?

- Jeg er ikke den som gidder å stå to timer i regnvær på Åråsen! Men jeg heiser gjerne fanen for Drillos og nyter hver eneste skåring. Jeg blir kraftig revet med. Dessuten; det er da litt å se på for oss jenter på en fotballbane også. Jeg nevner i fleng italienere, franskmenn, David Beckham med flere. Og vår egen fotball-coach for damer, Erik Thorstvedt.

Synnøve lover at vi skal få se mer av Thorstvedt enn vi er vant til. Hurra!

- Det ryktes at du går opp til svart belte i shopping flere ganger årlig?

- Jeg elsker det! Jeg har både sidespeil, radar og baklys når det gjelder å orientere meg i en butikk. Det går på null komma null. På under én time i London hadde jeg skaffet meg fullt av goodies. Men jeg er litt flink, for jeg veit hva jeg ser etter. Klær som har personlighet der de henger, må jeg bare ha... Og elektriske duppeditter, og merkelig kosmetikk, som silikonmascara og oksygenmaske med molekyler... Skjønner du?

Synnøve himler med dådyrøynene.

- Øynene er det fineste ved meg.

- VI HAR IKKE ANDRE

ambisjoner enn å sette folk i helgestemning. En halvtimes underholdning. Mange er jo på vei til noe på denne tida av døgnet. Noen har lagt ungene og er på vei til et glass rødvin. Andre er på vei ut på byen. Dette er programmet man kan lakke neglene til, pusse tenna eller spise mat til. Man ikke se hele programmet. Det er ikke et studioprogram. Varianten «Programleder. Trapp. Applaus.» er oppbrukt. Dessuten er jeg grundig lei av at TV-tryner intervjuer andre TV-tryner på TV...

- Det er visst TV-anmelderne også!

- Så vi har funnet andre kjendiser, men i en litt annen sammenheng enn man er vant til å se dem.

- Har du helt lagt bort Tøyse-Synnøve?

- Ikke helt. Men jeg føler NRK nærmest forventer at jeg skal være slik jeg var. Det er nok jeg som er Synnøve Svabøs største kritiker. Slik hun var, men jeg forandrer meg, og det tror jeg folk kjøper. Jeg håper jeg slipper å være hatteguri og tøysejente for alltid.