Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er venner med de jeg vil være venner med

Karl Ove Knausgård vant i går Brageprisen for Min kamp - boka som rasende familiemedlemmer omtaler som «judaslitteratur». Selv sier han at han er venner med de han vil være venner med.

PRISVINNER:Forfatter Karl Ove Knausgård fikk i Oslo torsdag kveld den prestisjetunge Brageprisen for sin omstridte roman «Min Kamp. Første bok».  Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
PRISVINNER:Forfatter Karl Ove Knausgård fikk i Oslo torsdag kveld den prestisjetunge Brageprisen for sin omstridte roman «Min Kamp. Første bok». Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

|||Det spesielle ved bokprosjektet til årets brageprisvinner i skjønnlitteratur ble understreket da han selv takket for prisen i Gamle Logen i Oslo i går kveld.
- Jeg vil takke romankarakterene, og kanskje spesielt de fire som er her i salen i dag.
De misfornøyde romankarakterene var nok ikke i salen i går, og vil nok heller ikke seinere stille seg i køen av gratulanter. Knausgård er blitt truet med søksmål av familiemedlemmer, som også har gått hardt ut i offentligheten mot den selvbiografiske romanen «Min kamp - første bok». I boka står Knausgårds forhold til faren sentralt, og han beskriver i detalj oppryddingsarbeidet etter at faren drakk seg ihjel hjemme i huset til sin mor i Kristiansand.
- Jeg er venner med de jeg vil være venner med, sier Knausgård til Dagbladet om konflikten med familiemedlemmene.

- Går inn på meg
Knausgård bor i Sverige, og har ikke fått med seg så mye av debatten om «Min kamp». Men han abonnerer på Klassekampen, og har dermed lest kanskje de mest sviende ordene - formulert i et leserinnlegg signert «14 berørte familiemedlemmer»:
«Det er bekjennelseslitteratur og sakprosa vi taler om. Judaslitteratur. Det er ei bok full av insinuasjoner, usannheter, feilaktige personkarakteristikker og utleveringer, som helt klart bryter med norsk lov på området.»
- Kritikken har selvfølgelig gått inn på meg, sier Knausgård.
Men kritikken har ikke ført til at han har tatt ut opplysninger fra noen av de kommende bindene i det som tilsammen blir seks bøker med «Min kamp», forteller Knausgård.
Derimot er det opplysninger og situasjoner han selv har unnlatt å skrive, fordi det ville blitt for belastende for omgivelsene.
- Ja, det har jeg selvsagt gjort.

Støtte fra brageprisjuryen
Brageprisjuryen føyer seg inn i rekken av begeistrede mottakere i litteraturkretser. «Min kamp - første bok» har også begeistret publikum, og er til nå trykket  i et opplag på solide 16000.
- At forfatteren så tydelig er knyttet til hovedpersonen i boka gir den et allmenngyldig, mer enn et privat preg, leste prisutdeler, kulturminister Anniken Huitfeldt, høyt fra juryens begrunnelse.
Som dermed ga en klar støtte til forfatteren i striden med familiemedlemmene.
Knausgård viste i sin takketale til Tor Åge Bringsværd, som i åpningstalen til prisutdelingen i går sa at litteratur er en kollektiv opplevelse - mellom forfatter og lesere.
- Det har det virkelig vært i denne bokas tilfelle, sa Knausgård til humring fra salen.

Prisvinner mot prisvinner

Kona til Knausgård, Linda Boström Knausgård, var en av de fire romankarakterene som i går var tilstede i Gamle Logen. To av de andre var mednominert Kjartan Fløgstad, og årets brageprisvinneren i sakprosa, Aftenposten-journalist Kjetil S. Østli - som fikk prisen for dokumentarboka «Politi og røver».
I «Min kamp - andre bok» omtaler Knausgård et portrettintervju Østli gjorde med ham i 2005. Østli blir beskrevet som en vestkantgutt med akademikerforeldre som aldri har møtt motstand i livet.
I går møttes de for første gang siden portrettintevjuet. Det gikk fredelig for seg.
- Han kom opp til meg i stad og spurte om jeg hadde tatt det greit. «Selvfølgelig, det er en ære», svarte jeg, sier Østli til Dagbladet.
Forfatteren virket ukomfortabe i gårl, og gjentok overfor pressen at han måtte snakke om boka, ikke familien.
- Er livet ditt blitt lettere eller vanskeligere etter dette prosjektet, Knausgård?
- Veldig mange ting har blitt mye klarere for meg. Jeg ser forbindelser og sammenhenger i livet mitt som jeg før ikke var klar over, svarer og legger til:
- Men akkurat viraken rundt det er ikke noe å trakte etter.
- Kommer dette med i boka?
- Det vet jeg faktisk ikke, men det kan godt hende. Jeg er ikke helt ferdig med siste boka.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media