- Jeg er venner med de jeg vil være venner med

Karl Ove Knausgård vant i går Brageprisen for Min kamp - boka som rasende familiemedlemmer omtaler som «judaslitteratur». Selv sier han at han er venner med de han vil være venner med.

PRISVINNER:Forfatter Karl Ove Knausgård fikk i Oslo torsdag kveld den prestisjetunge Brageprisen for sin omstridte roman «Min Kamp. Første bok».  Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
PRISVINNER:Forfatter Karl Ove Knausgård fikk i Oslo torsdag kveld den prestisjetunge Brageprisen for sin omstridte roman «Min Kamp. Første bok». Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Det spesielle ved bokprosjektet til årets brageprisvinner i skjønnlitteratur ble understreket da han selv takket for prisen i Gamle Logen i Oslo i går kveld.- Jeg vil takke romankarakterene, og kanskje spesielt de fire som er her i salen i dag.De misfornøyde romankarakterene var nok ikke i salen i går, og vil nok heller ikke seinere stille seg i køen av gratulanter. Knausgård er blitt truet med søksmål av familiemedlemmer, som også har gått hardt ut i offentligheten mot den selvbiografiske romanen «Min kamp - første bok». I boka står Knausgårds forhold til faren sentralt, og han beskriver i detalj oppryddingsarbeidet etter at faren drakk seg ihjel hjemme i huset til sin mor i Kristiansand. - Jeg er venner med de jeg vil være venner med, sier Knausgård til Dagbladet om konflikten med familiemedlemmene.

- Går inn på meg Knausgård bor i Sverige, og har ikke fått med seg så mye av debatten om «Min kamp». Men han abonnerer på Klassekampen, og har dermed lest kanskje de mest sviende ordene - formulert i et leserinnlegg signert «14 berørte familiemedlemmer»:«Det er bekjennelseslitteratur og sakprosa vi taler om. Judaslitteratur. Det er ei bok full av insinuasjoner, usannheter, feilaktige personkarakteristikker og utleveringer, som helt klart bryter med norsk lov på området.» - Kritikken har selvfølgelig gått inn på meg, sier Knausgård.Men kritikken har ikke ført til at han har tatt ut opplysninger fra noen av de kommende bindene i det som tilsammen blir seks bøker med «Min kamp», forteller Knausgård.Derimot er det opplysninger og situasjoner han selv har unnlatt å skrive, fordi det ville blitt for belastende for omgivelsene.- Ja, det har jeg selvsagt gjort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer