Jeg er Vera Lie

Gyldendals informasjonssjef, Bjarne Buset (60), står for en av årets merkeligste rollekonflikter.

SPLITTET: Bjarne Buset er informasjonssjef i Gyldendal - og oversett forfatter på eget forlag under pseudonymet Vera Lie. Foto: Mette Møller/Dagbladet
SPLITTET: Bjarne Buset er informasjonssjef i Gyldendal - og oversett forfatter på eget forlag under pseudonymet Vera Lie. Foto: Mette Møller/DagbladetVis mer
Kommentar

«Refusert av seks forlag - anbefalt av tre sentrale forfattere». Slik selger Vera Lie, som opplyser at hun er et pseudonym for en kjent ansatt i et av forlagene som har refusert boka, inn spenningsromanen «Terroristen uten ansikt» i presseskrivet som ble sendt ut med boka.

I avisredaksjoner er vi nok litt blaserte, det strømmer på med bøker. Vi kan ikke anmelde dem alle. Ei bok som er refusert av seks forlag, og til slutt utgitt på egen hånd - sporer oss kanskje til å velge det samme. Selv om både Jan Kjærstad, Helene Uri og Tom Egeland har anbefalt boka.

Slik kunne denne historien ha sluttet, som så mange andre. Men så viser det seg at personen bak pseudonymet er Gyldendals forlegger og informasjonssjef Bjarne Buset (60). I går sto han fram i en reportasje i Dagens Næringsliv (DN). «Jeg blir nå tvunget til å bruke mitt eget ansikt som valuta i oppmerksomhetens økonomi», sier har til avisa. Det sier han etter minimal oppmerksomhet - bortsett fra en svært lunken terningkast tre-anmeldelse i VG.

Som informasjonssjef i et av Norges største forlag, og tidligere direktør i Bokklubbene, skulle man tro Buset har god kunnskap om mekanismene som gir ei bok oppmerksomhet. Et kjent navn, i det minste utgivelse på et stort forlag, er som regel en god start. Nå tar Buset opp kampen på vegne av alle de som faller utenfor det gode selskap. Det er for så vidt edelt gjort, men også forvirrende. Buset er jo selv en del av det gode selskap.

«Opprinnelig var prosjektet å skrive en bestselger. Nå er det blitt å finne ut: Hvem bestemmer at ei bok er god?» sier han videre til DN.
En av dem som bestemmer om ei bok er god, er forlagene. Når seks forlag har refusert - blant annet forlaget han selv jobber for - antyder han at de ikke nødvendigvis er egnet til å avgjøre litterær kvalitet. Eller?

Busets stunt er morsomt, men det viser også hvor vrient lek med pseudonymer kan være. Du møter fort deg sjøl i døra. Det gjør også Buset når han som Vera Lie på bloggen hennes går i rette med VG-anmeldelsen. Et spektakulært drap på kongen er utgangspunktet for plottet i boka, noe VGs anmelder Sindre Hovdenakk omtaler som smakløst. «Er det derfor ingen forlag ønsker å gi ut boka mi, fordi de har prinsessa og halve kongeriket i forfatterstallen, og er redde for å miste dem?», spør Vera Lie i bloggen. Tja. CappelenDamm har prinsesse Märtha Louise i stallen, men Gyldendal går ikke helt fri de heller. Sist ute der i gården var Ingar Sletten Kolloen med sin autoriserte Sonja-biografi.

Nå skaper Buset kanskje en debatt om hvem som avgjør boklig kvalitet. Det skal han selvsagt ha honnør for. Det spørs likevel om ikke denne saken til sjuende og sist vil handle om Buset er en god forfatter eller ikke. Vi anmelder boka kommende mandag, så får vi se.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.