ANDREPLASS: Sivert Høyem topper plakaten på sju festivaler. Foto: Anders Grønnneberg / Dagbladet
ANDREPLASS: Sivert Høyem topper plakaten på sju festivaler. Foto: Anders Grønnneberg / DagbladetVis mer

- Jeg er verken «safe», «kjedelig» eller «uinspirerende»

Sivert Høyem føler seg ikke truffet av kritikken om traust festivalbooking. Men DumDum Boys er sommerens festivalkonger.

||| TRÆNA/OSLO (Dagbladet): - Vi er ekstremt happy for å spille høy rock i grisgrendte strøk. Og hvis folk i tillegg vil høre på er det en bonus, sier DumDum Boys til Dagbladet.

Basert på «Den store festivalguiden» utarbeidet av Dagbladet har vi undersøkt hvilke band og artister som oftest figurerer som headlinere på sommerens festivaler.

På topp ligger DumDum Boys med 11 festivaler, og programmet deres er tett.

- Gode kritikker Torsdag møtte Dagbladet dem på Trænafestivalen, fredag bar det til Midnattsrock i Lakselv, og i kveld står DumDum Boys på scenen på Stavernfestivalen.

Andreplassen på headlinerlista deles mellom Thomas Dybdahl og Sivert Høyem, som begge står øverst på plakaten til syv festivaler.

KONGER PÅ FØRSTEPLASS: Sola Jensen, Kjartan Kristiansen, Prepple Houmb og Aslak Dørum i DumDum Boys rett før de gikk på scenen på Trænafestivalen torsdag. De er headlinere på 11 festivaler i sommer.
KONGER PÅ FØRSTEPLASS: Sola Jensen, Kjartan Kristiansen, Prepple Houmb og Aslak Dørum i DumDum Boys rett før de gikk på scenen på Trænafestivalen torsdag. De er headlinere på 11 festivaler i sommer. Vis mer

Egon Holstad, musikksjef i Nordlys, er ikke overrasket.

- Dette er et trekløver hvor alle tre er assosiert til gode kritikker og kvalitet, og som til sammen har toppet VG-lista i cirka fire sammenhengende år, sier Holstad.

- Inkompetente Egon Holstad savner en sprekere og mer tydelig booking.

- Det er altfor mange festivaler i Norge, og altfor få med krystallklare bookingprofiler. De som «bare synes det er stas å lage festival» er derfor ofte både inkompetente og fantasiløse, sier Holstad.

Dagbladets musikksjef Sven Ove Bakke, har tidligere skrevet at Norge er et «land fullt av brede, greie, kjedelige og uinspirerende Rema 1000-festivaler.»

- At DumDum Boys er årets mest benyttede festivalnavn sier mye om hvordan norske festivaler ikke tør å ta sjanser, sier Bakke.

- Middelmådigheter Egon Holstad beskriver nivået på norske festivaler på følgende måte:

- Det er som for norske fotballspillere. Vi har noen få i verdensklasse, men de aller fleste er middelmådigheter vi bare må ta til takke med i mangel på gunstig geografisk plassering og økonomiske ressurser, sier Holstad.

Sjef for Steinkjerfestivalen, Svein Bjørge, slår hardt tilbake mot kritikken fra ekspertene.

- Dette kommer blant annet fra hovedstadspressen. De forstår seg ikke på musikkmarkedet i Distrikts-Norge. Festivalene i storbyen har større handlefrihet, det er to forskjellige verdener, mener Bjørge.

ANDREPLASS: Thomas Dybdahl topper plakaten på sju festivaler, og deler andreplassen med Sivert Høyem. Foto:  Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ANDREPLASS: Thomas Dybdahl topper plakaten på sju festivaler, og deler andreplassen med Sivert Høyem. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Sivert Høyem føler seg heller ikke truffet av kritikken.

- Den uttalelsen har neppe noe med meg å gjøre. Jeg er verken «safe», «kjedelig» eller «uinspirerende», skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han viser til at det er mange festivaler i Norge, men få headlinerkandidater som treffer nok folk. Derfor går mange igjen.

- Om folk vil se indieband fra Brooklyn, som de aldri har hørt om, og aldri kommer til å ville høre igjen, finnes det en mulighet til det også, skriver Høyem.

Vurderer DumDum Boys Steinkjerfestivalen hadde i år headlinere som Thomas Dybdahl og BigBang, men selv ikke det var bredt nok. De solgte 2600 billetter, nesten tusen under budsjett, og går mot et underskudd på et par hunder tusen kroner.

FJERDEPLASS: TOPPER PLAKATEN SEKS FESTIVALER: DonkeyBoy med brødrene Cato (t.v.) og Kent Sundberg i spissen topper plakaten på seks festivaler. Foto: Tore Meek / SCANPIX .
FJERDEPLASS: TOPPER PLAKATEN SEKS FESTIVALER: DonkeyBoy med brødrene Cato (t.v.) og Kent Sundberg i spissen topper plakaten på seks festivaler. Foto: Tore Meek / SCANPIX . Vis mer

- Vil dere vurdere å booke DumDum Boys til neste år?

- DumDum Boys vil alltid være attraktivt, spesielt her hos oss.

- Dette er noen av våre største artister. Det er disse artistene Ola og Kari har kjøpt i år, og da er det klart at de vil se dem på scenen også, sier redaktør i FaroJournalen, Silje Larsen Borgan.

Hun etterlyser derimot flere kvinner.

FEMTEPLASS: Hellbillies, her representert ved Aslag Haugen og Lars Håvard Haugen, topper plakaten på fem festivaler i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEMTEPLASS: Hellbillies, her representert ved Aslag Haugen og Lars Håvard Haugen, topper plakaten på fem festivaler i sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Internasjonalt er vi inne i en «girlpower»-periode, og jeg skulle ønske at den gjenspeilte seg på norske headliner-lister også.

SJETTEPLASS: John Olav Nilsen og gjengen topper plakaten på fem festivaler. Foto: Eirik Helland Urke
SJETTEPLASS: John Olav Nilsen og gjengen topper plakaten på fem festivaler. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer