-  Jeg er vill etter Norge

Hun er dansk mester i langrenn, har familie ved Kongsberg og er blitt en av Danmarks mest kjente skuespillere i rollen som Søs i «Krøniken». Og Maibritt Saerens tar gjerne en jobb i Norge.

Maibritt Saerens (34) er et fyrverkeri, både på TV-skjermen og i virkeligheten. Vi møter henne på en København-kafé, og ser straks at alle vet hvem hun er. Rollen som Søs i «Krøniken» gjorde henne landskjent og etterspurt. Hun står i spissen for folkegaven til de kongelig nygifte, Frederik og Mary. Hun sier mer nei enn ja til deltakelse ved ulike arrangementer. Hennes suksess skjer imidlertid i «feil» rolle:

-  Jeg var inne til prøvespill som Ida. Med min jyske bakgrunn var det en mulighet for meg i den rollen. Heldigvis ba jeg om å få prøvespille til en annen rolle også, når jeg først var der. Det var rollen som Søs. Det reddet meg, for da de hadde funnet fram til en lys Ida, begynte de å lete etter en kontrast i rollen som Søs. Slik husket de meg og mitt lille prøvespill. Det ble en lykke, sier Saerens.

-  Hva er det ved Søs som du får fram?

-  Sensualiteten, spontaniteten, men også en dybde og en søken, bundet til en integritet som ikke så lett lar seg rokke. Søs er en kvinne som vet at dersom hun tilpasser seg, kan hun få det hun vil ha. En begjærlighet som likevel ikke gjør henne lykkelig, fordi det er en erstatning for en kjærlighet hun aldri har fått, sier skuespilleren.

Underviser

-  Du er blitt svært kjent, en kjendis i eliteklassen, hvordan preger det deg?

-  Jeg tror og håper det ikke endrer på noe ved min person, men det er klart at jeg må forholde meg til nye sider ved tilværelsen. Jeg merker at jeg beskytter meg litt når jeg er ute. Samtidig har dette ført til nye muligheter, som flere teatertilbud. Det gir meg anledning til å arbeide med helt andre roller.

-  Som for eksempel?

-  Et nyskrevet stykke - «Vejen til Himlen», premiere i Kanonhallen 16. oktober, der jeg spiller en kvinne i et fengsel. Du kan ikke komme lavere i systemet enn denne kvinnen og den rollen møter jeg andre utfordringer og må ta ut andre sider ved meg selv enn i forhold til Søs. Deretter skal jeg spille Strindbergs «Frøken Julie» på en annen scene.

-  Hvordan henter du inspirasjon utenfor skuespilleryrket?

-  Ikke minst i møter med mennesker. En skuespillers viktigste oppgave er å iaktta alle menneskelige forhold og formidle dem videre. Det er en av grunnene til at det tar et liv å bli en god skuespiller. Jeg holder foredrag og underviser, blant annet i formidling. Det handler på et vis om å være fri i formen slik at ordene ikke bare blir et språk det ikke lyttes til. Vi blir så fort konforme, og det gjelder å bryte vanemønstrene og hemningene.

Taler norsk

Maibritt Saerens er utdannet ved Skuespillerskolen i Århus, og har siden spilt på mange ulike scener og vært på flere turneer. I 2002 vant hun en større talentpris. En av rollene hun fikk tildelt på Skuespillerskolen, var som nordmann. Hun har også vunnet Danmarks-mesterskapet i langrenn for 16- 17-åringer, arrangert i Holmenkollen.

-  Jeg er helt vill etter Norge, så jeg tar gjerne en jobb i Norge, enten i film eller på scene, taler norsk, kan du føye til, ler hun.

RØFF: Rollen i «Krøniken» gjør at Maibritt Saerens beskytter seg mer når hun er ute.
ROMANTISK: Søs er en sensuell og spontan dame.
ROSES: Maibritt Saerens har høstet god kritikk for sin rolle som Søs i «Krøniken». Og hun avslører at Norge er hennes favorittland!