Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er vokst opp med MS i nær familie, og var i fornektelse på at jeg kunne få noe sånt

Lager festival for å sende Magnus (28) til Russland for stamcellebehandling.

ROCK MOT MS: For å finansiere Magnus Leirvaag Sandnes' (t.v.) stamcellebehandling, har han, kompisen Edd Sivertsen (t.h.), og kona Ragnhild Furebotten gått sammen for å arrangere Stem Cellar Festival i Tromsø. Foto: Privat / Magnus L. Sandnes
ROCK MOT MS: For å finansiere Magnus Leirvaag Sandnes' (t.v.) stamcellebehandling, har han, kompisen Edd Sivertsen (t.h.), og kona Ragnhild Furebotten gått sammen for å arrangere Stem Cellar Festival i Tromsø. Foto: Privat / Magnus L. Sandnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det begynte med ekstreme smerter bak øynene, og fortsatte med en følelse av nummenhet og lammelse rundt omkring i kroppen. Etter et legebesøk fikk jeg påvist multippel sklerose, forteller Magnus Leirvaag Sandnes til Dagbladet.

Det er nå fire år siden. Med hjelp fra sin kone, Ragnhild Furebotten, kjent fra folkrockbandet Hekla Stålstrenga, og gode venner fra både rocke- og tatoveringsmiljøet i Tromsø, trommes det nå sammen til en heidundrandes rockefestival som skal avholdes i mai - Stem Cellar Festival.

- Jeg er vokst opp med MS i nær familie, og var i fornektelse på at jeg kunne få noe sånt. Jeg tenkte det ikke var mulig å ha så uflaks. Så mistet jeg følelsene i hendene, og måtte slutte som tatovør på dagen. Da fikk jeg panikk, forteller han.

Multippel sklerose (MS) er en autoimmun sykdom som gjør at immunsystemet angriper nervecellene i hjernen og ryggmargen. Målet med festivalen er å samle inn en halv million kroner, som skal gå til å sende Magnus til Moskva for å få stamcellebehandling, i håp om å stagnere sykdommen der den er nå.

- Ekstrem utmattelse

- MS er en skjult sykdom. Det er forskjellig fra person til person, men det som tærer aller mest på meg, er noe som heter «fatigue», sier Sandnes, og forklarer åpenhjertig:

- Det er en konstant, ekstrem utmattelse. Du kan sammenlikne det med å springe maraton bakfull hver eneste dag. Og i perioder blir jeg ekstra dårlig.

Sandnes beskriver selv sykdommen som «høyforræderi fra kroppen sin side», og forteller at han i dag går på medisiner som er ment å bremse prosessen.

KAMPANJEN: Veldedighetskampanjen som rock- og folkmiljøet i Tromsø har trommet sammen for å samle inn penger til Magnus' behandling. Hvis det blir overskudd, skal pengene gå til andre med samme mål, opplyser Sandnes til Dagbladet. Foto: Stem Cellar Festival / Magnus L. Sandnes
KAMPANJEN: Veldedighetskampanjen som rock- og folkmiljøet i Tromsø har trommet sammen for å samle inn penger til Magnus' behandling. Hvis det blir overskudd, skal pengene gå til andre med samme mål, opplyser Sandnes til Dagbladet. Foto: Stem Cellar Festival / Magnus L. Sandnes Vis mer

- Men det er ingen kur. De siste årene har jeg prøvd å bare gønne på, og ikke tenke på det, men jeg har innsett at det ikke funker i lengden, sier han, og utdyper:

- Nå har jeg familie og ei lita datter. Skal jeg klare å fortsette å være i jobb, og å være en god pappa og familiemann, så må jeg bli frisk. Det gjelder å ta sykdommen før den tar deg, sier han.

Behandling i Russland

Stamcellebehandling går kort ut på å hente stamceller fra kroppen, for så å bruke cellegift til å ta knekken på immunforsvaret som er igjen. Etterpå blir stamcellene satt inn igjen, og kan vokse seg til et nytt og friskere immunforsvar.

Ifølge en langtidsstudie omtalt på nettsida Forskning.no har omlag halvparten av pasientene som har mottatt denne behandlingen, hatt effekt av den. Behandlingen tilbys per i dag bare til noen veldig få i Norge.

- Det er ikke alle det fungerer for, og jeg forventer ikke at noen av de gamle skadene skal blir reversert. Men dette er en måte å stoppe det på, før det blir for ille, sier Sandnes, og legger til:

- Jeg har et problem og jeg skal fikse det! Hvis løsningen er å reise til Russland, så er det det som må til. Da har jeg i hvert fall prøvd alt. Grundig fuck MS!

- Unikt fellesskap

Sandnes beskriver tatoverings- og musikkmiljøet i Tromsø som et unikt fellesskap, der folk samler seg og stiller opp med største selvfølgelighet da det først smeller.

-Det er helt spesielt, det er rørende, og jeg føler meg ekstremt privilegert som får lov å være del av dette miljøet, sier han.

En av dem som har vært med på å arrangere festivalen er Edd Sivertsen, som er en av de to som driver Blårock Café, der halvparten av festivalen skal foregå.

- Vi har spilt sammen i bandet Rumblin' Retards i ti år nå, og feirer jubileum under festivalen. Magnus er en viktig del av dette miljøet, og en veldig likandes kar. Det ser vi på interessen fra de som vil bidra også, sier Sivertsen til Dagbladet.

- Ikke et offer

For når festivalen går av stabelen 4. og 5. mai på Blårock Café og på nabopuben Bastard Bar, er det ifølge Sivertsen med nesten alt som kan krype og gå fra rockemiljøet i Tromsø.

- Nå er vi oppe i 23-24 band som skal spille på de to stedene i løpet av de to dagene. Blant annet kommer Ragnhild Furebotten og Anne Nymo Trulsen (begge fra Hekla Stålstrenga), Ragnar Olsen, The Wolves, Nikkeby lufthavn og Modern Times. Det er et variert program, med mer eller mindre det beste av rock i Tromsø, sier Sivertsen.

Magnus Leirvaag Sandnes, hovedpersonen selv, understreker at han ikke vil at dette skal være en festival der folk skal henge med hodet, men heller en mulighet til å se hvordan man kan bruke rockemiljøet og gode venner til å få til noe.

- Vi bruker mye humor, selvironi og tøff i trynet-holdning, men vi greier å få noe ut av det. Nå kan man se hvor godhjertet dette miljøet er, og jeg kan gå gjennom dette uten at jeg framstår som offer, sier Sandnes, før han legger til:

- Dette er en helvetes fest med seriøs undertone. Folk skal sitte igjen med god følelse, og vi som arrangerer har fått mulighet til å være med på noe artig. Det at vi kanskje får sendt meg til Moskva er bare en stor bonus!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!