Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fant ut at jeg er litt personlighetsforstyrret jeg også

Forfatter Karin Fossum tok test når hun jobbet med sin nye bok.

BOKAKTUELL:  Karin Fossum har brukt unormalt mye tid på å skrive sin kommende roman, som har deler av handlingen lagt til et sykehjem. Hun er overbevist om at det foregår mye mer mishandling av syje enn vi er klar over. 
Foto: Lars EIvind Bones
BOKAKTUELL: Karin Fossum har brukt unormalt mye tid på å skrive sin kommende roman, som har deler av handlingen lagt til et sykehjem. Hun er overbevist om at det foregår mye mer mishandling av syje enn vi er klar over. Foto: Lars EIvind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les utdrag fra Karin Fossums nye roman «Jeg kan se i mørket» her.

(Dagbladet): Krimdronning Karin Fossum (56) er klar med ny bok. Denne gangen handler det ikke om politietterforsker Konrad Sejer, men betjent Randers. Han spiller riktignok en birolle. Det er nemlig Riktor, sykepleieren fra helvete, som står i sentrum.

- Riktor er en mann som har en veldig ubehagelig tendens. Han orker ikke mennesker med svakheter, og har problemer med å se menneskers fortvilelse. Han er rett og slett ondskapsfull og nedlatende, sier Fossum.

I utdraget møter vi ham i en park hvor han ofte oppholder seg. Selv har ikke forfatteren et liknende sted hun bruker for å samle eller slippe tankene, men har valgt stedet som en slags «auditorium», ettersom mange har parken som fast møtested. 

Boka «Jeg kan se i mørket» har Fossum brukt unormalt lang tid på å skrive - Fossum pleier, som hun sier, å skrive en roman i året. Grunnen er at hun aldri tidligere har skrevet en så mørk og dyster fortelling.

- Jeg har aldri kjent en psykopat eller sett slike handlinger på nært hold. Flere ganger har jeg følt at jeg har vært på tynn is. Derfor har jeg brukt mye tid på å lese meg opp på personlighetsforstyrrelser, sier Fossum, som selv har «lekt seg med» en test rettspsykiatere bruker.

- Det var veldig interessant. Jeg fant ut at jeg er litt personlighetsforstyrret jeg også. Jeg ble ikke bekymret. Det var morsomt fordi testen har mange allmenne spørsmål, som om man liker oppmerksomhet, sier Fossum og ler.

Selv har hun ti års bakgrunn fra helsevesenet, og har brukt en god del av egne erfaringer og virkelig hendelser i romanen. Hun overbevist om at mishandling av eldre forgår langt oftere enn vi tror, og har gjort et slags «tankeeksperiment» i boka.

- Tenk om vi setter opp skjult kamera på alle sykehusrom. Da hadde vi blitt vitne til mye mishandling. Jeg har opplevd mye kjølighet og diskriminerng, selv om vi gir uttrykk for at vi ikke har problemer med å se mennesker uten bein og armer, sier Fossum og fortsetter:

- På mange områder har vi kommet lenger enn for 100-200 år siden, men i forhold til handikappede er det fortsatt mye likegyldighet. Det er deprimerende. Det virker som vi aldri kommer forbi det ubehaget vi føler. Jeg håper leseren kan kjenne på eget ubehag i forhold til folk med krykker.

- Hva liker du å lese om sommeren?

- Norsk samtidslitteratur. Det er så mange gode nå, og jeg liker å følge med på hva kollegaene mine gjør. Jeg er altetende, og leser både romaner, noveller og lyrikk.